De ce au oamenii încredere mai mult în persoanele cu ochii căprui?

Atunci când întâlnești pe cineva, te uiți în ochii lui. Însă știai că persoanele cu ochii căprui pot obține mai ușor încrederea ta?

Care este motivul pentru care persoanele cu ochii căprui par mai de încredere?


Încrederea este foarte importantă atunci când vine vorba de interacțiunile sociale zilnice ale oamenilor. De multe ori, ne hotărâm dacă avem sau nu încredere în cineva din primul moment în care îl întâlnim. Strămoșii noștri se luptau pentru supraviețuire și își dădeau seama imediat în cine pot avea sau nu încredere. Evaluările rapide ale încrederii, bazate pe aspectul vizibil, erau importante pentru vânătorii războinici care locuiau în peșteri, iar judecata rapidă continuă să fie un obicei social pe care îl folosim și în zilele noastre în fiecare interacțiune în societatea modernă.
Dar de ce ne-am baza pe culoarea ochilor? 

Cercetătorii dintr-un studiu australian au folosit chestionare de personalitate pentru a demonstra că persoanele cu ochii închiși la culoare din nordul Europei sunt mai plăcute și mai puțin competitive decât persoanele cu ochii deschiși la culoare. Cu cât culoarea ochilor este mai închisă, cu atât este mai probabil ca persoana respectivă să fie mai altruistă, să empatizeze cu ceilalți și să își ofere ajutorul. În schimb, persoanele cu o culoare deschisă a ochilor sunt percepute a fi competitive, egocentrice și sceptice.
Această inclinație pentru persoanele cu ochii căprui se crede că reprezintă pur și simplu alegerea unui tip de personalitate mai cooperativ.

În momentul în care oamenii au analizat persoanele cu ochii căprui și alte culori ale ochilor, au observat că încrederea are de câștigat în primul caz. Însă atunci când imaginile fețelor au fost păstrate, însă culoarea ochilor a fost schimbată, nivelul de încredere nu a fost diferit. 

Bărbații cu ochii căprui împărtășesc adesea și aceste trăsături faciale: o bărbie mai mare, o gură mai mare, colțurile gurii orientate în sus, ochii mai mari, sprâncenele proeminente, o apropiere mai mare între sprâncene.
În general, caracteristicile acestea sunt considerate mai masculine și mai de încredere. Când vine vorba de persoanele cu ochii albaștri, acestea împărtășesc următoarele caracteristici faciale: ochi mai mici, ochi mai apropiați, gură și buze mai mici, colțurile gurii orientate în jos.

Lentilele de contact pot schimba culoarea ochilor, dar probabil că nu îi vor face pe ceilalți să aibă mai multă încredere în tine. Lipsa de încredere în persoanele cu ochii deschiși este cauzată de o combinație de trăsături dominante de personalitate și caracteristici faciale, care sunt mai puțin frecvente în rândul celor mai multe persoane. 
iulia-mirica
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod