De cât timp ai nevoie pentru a scăpa de un obicei?

Obiceiurile apar printr-un proces de declanșare, acțiuni și recompense. O circumstanță declanșează o acțiune. Când obții o anumită recompensă din acțiunile tale, vei continua să faci asta.
Dacă nu știi cum să îți echilibrezi acțiunile și recompensele, vei dezvolta obiceiuri proaste. Acestea duc la autosabotaj, eșecuri și sănătate precară. Pe de altă parte, obiceiurile bune permit sănătatea, fericirea și împlinirea visurilor. Deci cât durează să scapi de un obicei? Unii spun 21 de zile, unii spun o lună. Care este răspunsul real?

Care este perioada de timp în care poți scăpa de un obicei?


Nu există un număr magic de repetări care să te ajute să internalizezi obiceiurile. Cercetătorii au propus câteva modalități diferite de a înțelege formarea obiceiurilor.

Regula de 21 de zile


Această metodă a fost testată de un chirurg plastic, Maxwell Maltz, care a vrut să înțeleagă cum se vedeau oamenii. În special, a fost curios de cât timp aveau nevoie pacienții să se obișnuiască cu schimbările pe care le-a făcut în timpul intervenției chirurgicale.
Bazându-se pe observarea pacienților săi și reflectând la propriile obiceiuri, acesta a stabilit că durează cel puțin 21 de zile pentru ca oamenii să se adapteze. De atunci, s-a propagat ideea că ai nevoie de cel puțin 21 de zile pentru a scăpa de un obicei.

O altă credință populară afirmă că obiceiurile durează 28-30 de zile pentru a se forma. Trebuie să trăiești conștient timp de 4 săptămâni, concentrându-te în mod deliberat asupra schimbărilor pe care dorești să le faci.
După ce trec cele 4 săptămâni, ar trebui să fie nevoie doar de puțin efort pentru a susține ceea ce vrei să faci.

Este mai ușor să începi să faci ceva nou decât să te oprești din a face ceva obișnuit fără un comportament care să înlocuiască. Renunțarea la ceva în mod direct este dificilă. De exemplu, renunțarea la fumat este o provocare care presupune mai mult decât dependența fizică de nicotină. Ritualul unei persoane care se pregătește să fumeze este un alt aspect care face dificilă renunțarea.
Pentru a elimina acest obicei prost, persoana în cauză trebuie să găsească altceva pentru a umple golul lăsat de ritualul fumatului.

Indiferent de cât de mult durează, abandonarea obiceiurilor proaste și înlocuirea acestora cu unele bune este esențială pentru a trăi o viață fericită. Obiceiurile proaste te pot împiedica să îți atingi adevăratul potențial. Te pot îmbolnăvi, face neproductiv și nefericit. Cele mai proaste obiceiuri te pot face să pierzi relații și chiar și viața.
iulia-mirica
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod