Ce semnificatie au visele din timpul noptii?

Ce este visul? Ai visat ca zbori - oare ce inseamna? Oare despre ce este vorba, oare ce se intampla? Spune visul ceva despre tine? Este o simpla batere de campi a unei minti adormite? Unele detalii ciudate, altele perfect logice, altele spunand despre tot felul de rautati pe care unul sau altul le-ar comite. O diversitate imensa este acest vis. Poate ca partenerul tau este o persoana care nu viseaza. Oare de ce?

Dintotdeauna visul a avut interpretari. Au fost tot felul de variante de interpretare pe care istoria, traditia le-au manifestat constant. Dintotdeauna oamenii au simtit ca visul are un sens. De cele mai multe ori se considera ca visul spune ceva despre viitor. Visul prezice ceea ce urmeaza - par a spune cei mai multi interpreti. Interpretarea stiintifica a visului nu a putut exista cu adevarat pana la finalul secolului XIX. Motivul? Atunci Freud a introdus, intr-un mod autentic, un continut psihologic care, desi nu era chiar nou, a revolutionat si a instituit o noua stiinta (mai corect spus, o noua hermeneutica) - psihanaliza.

Doar in corelatie cu existenta inconstientului, visul a putut fi inteles intr-un mod autentic. Freud apeleaza la o impartire pe care sunt convins ca o vei gasi si tu de bun simt - visul are un continut manifest (ceea ce apare, efectiv, in vis) si un continut latent (ceea ce exista, in fapt, in mine si apare in acest moment in vis, exprimat simbolic). Spre exemplu, visezi o mare inundatie, iar tu esti alaturi de un ghicitor batran, intr-un turn pe B-dul Magheru din Bucuresti. Acesta pare a fi continutul manifest. In visul tau apar obiecte, fiecare obiect il recunosti prin ceva. Dar fiecare obiect spune si altceva, pare a fi si un altceva. In acest caz, vorbim despre o apa murdara care urmareste sa schimbe, sa curete niste ani de suferinta. Batranul ghicitor este tatal visatorului, iar B-dul Magheru este un rest din ziua respectiva, cand visatorul chiar a fost pe aceasta strada.

Sa spunem asa - visul apare in tine, in miez de noapte, deoarece este o expresie a afectivitatii tale. In fapt, este o expresie a inconstientului tau. Sa vedem lucrurile cam asa: in mod normal, ratiunea ta iti umple timpul si mintea cu tot felul de lucruri. Alege intre ceea ce simti, intre ceea ce esti, decide ceea ce ai de facut. Unele impulsuri, unele emotii par a scapa de sub control. Oare cum ar fi noaptea cand ratiunea ta este suspendata, cand nimic nu mai pare a te cenzura? Atunci trairile tale se pot exprima liber. Relativ liber, deoarece sunt cenzuri care functioneaza si in timpul somnului.

Visul, ca urmare, este un produs al tau. Este firesc sa spuna multe lucruri despre tine. Este o manifestare a inconstientului, insa nu este o manifestare pura a inconstientului, ci una care este filtrata la randul ei. Este ca un rebus in care intr-un continut manifest se exprima ceva latent, un altceva. Visul apare si ca manifestare a afectivitatii tale. Atunci cand nu iti tii minte visele, semnificatia cea mai frecventa a acestui fapt se rezuma la modul in care tu iti interzici afectivitatea sa se manifeste. O restrictie ceva mai puternica decat de obicei. O cenzura pe care o resimti si in viata ta.

Este cunoscut faptul ca atunci cand esti intr-un proces intern de lunga durata, in care cobori in tine pentru a lucra cu tine, cu ceea ce simti, visele devin repere importante. Atunci cand intri intr-un proces psihoterapeutic, visele te urmeaza si te conduc. Ele cunosc o amprenta aparte. Unele sunt chiar produsul sedintelor de psihoterapie. Exista metode de psihoterapie axate in mod dominant pe analiza viselor.

De asemenea, mai poti fi atenta la cateva aspecte - nu toate visele au acelasi impact in tine. Unele par a fi simple impliniri ale unor dorinte. Poti visa ca faci dragoste. Poti visa ca bei apa. Poti visa ca esti intr-o cofetarie si mananci un tort mare cat o zi de post. Interpretarea lor nu pare foarte complicata - ca si cum ti-ai indeplini o dorinta, iar aceasta dorinta este usor de identificat.

In fapt, se spune despre vise ca sunt realizarea unor dorinte intr-un plan simbolic, ca o compensatie la unele nerealizari sau ca si cum o tendinta, pulsiune sau nevoie este resimtita ca fiind incapabila sa se exprime intr-un plan real si atunci este compensata ca atare. Alte vise au un impact puternic. Ele par a spune mult mai mult despre tine. Sunt vise puternic implementate, care au tot felul de simboluri mai greu de inteles. Ele pot fi expresia unor arhetipuri sau simboluri care, indiferent daca le consideri ale tale sau universale, exprima o latura importanta despre tine.

Ceea ce este cert este ca decurgerea unor vise nu este un element pe care sa-l intelegi doar rational, ci ai nevoie de mai mult - despre o alta intelege a ta insati. Pentru a intelege un vis este necesar sa cobori mai adanc in tine, sa lasi mai multa libertate afectivitatii tale si, chiar daca ceea ce rezulta pare a fi absurd, sa mergi mai departe. Mai este necesar sa pleci de la premisa ca ceea ce exprima visul este un element care poate contine informatii surprinzatoare despre tine. Interpretarea visului tau este in esenta un joc. Un joc pe care poti sa-l faci sau nu.

Totusi, pleaca de la urmatoarea premisa - nimeni nu poate sa-ti interpreteze visul fara ca tu sa participi activ la interpretare. Ne putem juca cu simbolurile, insa intotdeauna exista o amprenta personala pe care numai tu poti sa o identifici. Cel care interpreteaza este cel care creeaza un cadru pentru ca tu sa iti interpretezi visul; dar daca cineva va avea pretentia de a sti ce spune visul tau, nu-i da crezare. El poate spune lucruri extrem de complicate si de importante despre tine incat numai tu, cea care are acces la istoria si la prezentul si la dorintele viitoare, poate sa-l spuna.

Ceea ce am sa-ti propun este un joc. Un joc de factura psihodramatica. Nu este o metoda foarte stiintifica si nu are pretentia de a rezolva probleme sau de a spune ceva despre tine. Daca vrei sa afli mai multe despre cine esti, nu iti ramane decat sa intri intr-o analiza personala sau intr-o psihoterapie cu o persoana avizata. In acest joc te voi introduce in atmosfera a ceea ce inseamna, in fapt, interpretarea unui vis.

Aminteste-ti, te rog, un vis. Sa luam o tema la intamplare - un vis in care apare prietenul tau.

1. Noteaza visul pe un caiet. Asa cum ti-l amintesti. O mare parte din el a disparut din memoria ta. Nu o cauta cu orice pret. Noteaza ceea ce iti amintesti;
2. Da un titlu;
3. Identifica obiectele din vis. Daca visul cuprinde persoane, identifica-le asa cum apar in vis. La fel procedeaza cu obiectele. La fel cu ceea ce mai apare;
4. Lasa-te in voia fiecarui obiect si incearca sa retii (notezi) toate gandurile care iti vin in minte, chiar daca nu par a avea legatura cu visul sau chiar daca sunt ilogice;
5. Transforma fiecare obiect intr-un ceva ce exista in viata ta reala;
6. Cauta sa vezi un sens in fiecare obiect;
7. Sintetizeaza intr-un ansamblu;
8. Retine o idee pe care o consideri importanta in acest moment. Este posibil sa fie ceva la care nu te-ai gandit pana in prezent. Sau nu.

Oare ce spune aceasta idee despre tine? Joc placut!

  • Mesajele primite pe adresa iubire@eva.ro vor primi un raspuns pe site fie in cadrul unui articol, fie la rubrica de raspunsuri.


  • Mesajele primite pe adresa cabpsi@mymail.ro vor primi raspuns confidential, insa intr-un interval de circa o luna. Acest fapt este determinat de multimea mesajelor din aceasta casuta.

  • In cazul in care doresti un raspuns urgent si confidential, poti sa iti programezi o intalnire, la numerele de telefon 021 637 02 90 (pentru Bucuresti) sau 0722 453 906 (pentru Bucuresti, Timisoara, Bacau).

    Nu se acorda consiliere telefonica. De la 1 ianuarie CPAP are un serviciu de asistenta psihologica la domiciliu. Serviciul este valid pentru orasele mari ale tarii.
     

    Comentariile 301-315 din 315

    POSTEAZA COMENTARIU
    Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

    • iulian pe 4 Apr 2008, 08:57
      vis neimplinit

      am avut deseori acelasi vis legat de mine conducand un bmw 320i care este masina pe care mi-o doresc enorm.ma intreb ce inseamna acest vis?

      0
      0

    • myhaela pe 4 Apr 2008, 08:54
      vis

      imi visez de mai mult de o luna in fiecare noapte fostul prieten,in diferite ipostaze cum ca imi cere sa ne impacam si eu accept sau alteori ne certam,ce semnifica aces vis care se repeta de ..n ...ori?

      0
      0

    • maftei raluca pe 2 Apr 2008, 22:45
      vis

      am visat ca nasteam si ca prietenul meu ma ajuta sa nasc.de altfel l-am visat si pe el impreuna cu fosta prietena.

      0
      0

    • P@POShhAaaaaa pe 31 Mar 2008, 21:53
      vis

      pai... am visat de mai multe ori la rand un baiat de care mie imi place... si ma tinea in brate, imi spunea vorbe dulci ,ma saruta,.... dar problema este k lam visat de mai multe ori la rand,...... ce semnifica?:D

      0
      0

    • anka pe 28 Mar 2008, 14:25
      Mie frica de ceea ce visez?!

      Visez foarte des oameni care au murit,sau chiar cunoscuti de-ai mei care mor.Nustiu ce sa inteleg prin asta?!Uneori visez chiar momente din filmele de groaza pe care le-am privit,apoi in urmatoarea zi mii frica.Cu mai mult timp in urma visam oameni morti in sicriu care stateau linga patul pe care dormeam in acel moment.Ajutati-ma cineva sa gasesc secretul viselor mele?!

      0
      0

    • Anka pe 27 Mar 2008, 22:41
      ?!

      am avut 4 vise in nopti diferite in care ma impac k un fost iubit...oare e dorinta mea?sau ..desi am prieten akma nuj ce sa cred in leg k visele.nuh vb prea mult k baiatul k kre am visele..decat ne salutam si uneori 'ce mai faci'...ne vedem aprox zilnic...poate imi puteti explik:)...si ink o intrebare:D de ce nuh tzinem minte visele?eu primele vise nuh le tzin minte aproape deloc decat momentele importante,in acest caz impacarea.multumesc..ast rasp la adresa mea dak se poate:D

      0
      0

    • vio pe 27 Mar 2008, 20:28
      ????

      Am visat ca alergam dupa un papagal,ce semnificatie are visul ?

      0
      0

    • matei claudia pe 27 Mar 2008, 09:41
      visul noptii

      am visat ca alergam pe marginea unui lac adanc,iar pe acolo unde alergam era iarba dar si mult pamant dar cred ca plouase si era numai noroi si abia mergeam ,cam fugeam incercam sa gasesc un carucior de supermarket ,cred ca defapt incercam sa intrec o colega ,iar cam tot in acelas vis se facea ca am gasit un magazin pt reduceri cu multe gentii si am cumparat multe ,multe dar din ele am dat cateva la prietene dar chiar nu stiu ce sa m-ai intamplat,asa ca te rog draga eva ce sfaturi imi dai?

      0
      0

    • Andreea pe 21 Mar 2008, 10:04
      .................................

      Am visat ca o prietena de-a mea a fost calcata de tren si ca toata lumea o striga pe nume.Ati putea sa-mi spuneti ce semnificatie are acest vis?

      0
      0

    • LW pe 20 Mar 2008, 12:04
      ....

      Poi in general "ingropaciunea" prevesteste o nunta, nu neaparat propria nunta iar imormantarea prevesteste bogatia , mormantul deschis plus mort vei primi vesti de departe dar nu bune de la cei vii. Ceva de genul ar fi , fa tu legaturile . Poate o nunta cu cineva bogat si dupa aia ceva vesti proaste.... :P in fine , nu e neaparat sa vezi ceva in aceea zi ca subcostientul tau sa creeze anumite supozitii . Visele spun unii ca este o comunicare cu noi insine, cu subconstientul nostru. despre trecut sau viitor si materializarea subconstientului, acesta in timpul somnului functioneaza la acelasi nivel ca si in timpul zilei, insa doar cand dormim vedem cam ce "gandeste" sau dupa o anumita teorie visele sunt o cale de echilibrare a psihicului. in afara de acelea care ne sunt date de dumnezeu cu un scop special. si acuma fac teorie aici inca o teorie interesanta : mai intai trebuie definita refularea echivalentul uitarii in psihologie.Refularea este o metoda de a trimite pulsiunile (in mare parte sexuale) si dorintele care daca s-ar duce la implinire am intra in conflict cu mediul social.Si de aceea le refulam in inconstient.Insa noaptea cand constientul este pus la "odihna" inconstientul prinde viata, si toate acestea refulari se manifesta pe calea visului.Visul nu este altceva decat manifestarea acestor refulari care tind sa se elibereze prin orice mijloc gasesc.Si de aceea un specialist poate gasi refulatul,si poate da semnificatie visulu....

      0
      0

    • maia_chick pe 19 Mar 2008, 17:24
      am asistat la propria inmormantare

      in noaptea ce tocmai agrecut am visat ca murisem. nu mai imi amintesc totul dar innainte sa ma bage in groapa stiu ca erau toti colegii de clasa acolo si eu stateam pe o banca si vorbeam cu cineva.....nu imi venea sa cred ca eram in sicriul respectiv...intr-un final am inceput sa plang si asa m-am trezit ..parca imi parea rau de ceeea ce se intamplase in vis si m-a ingrozit...oare ce inseamna?......acum doi ani am visat ca am nascut un copil chiar in camera unde dormeam si aceeasi situatie a fost...imi parea rau de ceea ce se intamplase in vis dar acela a fost cosmar ca sa spun mai clar.....sa ma astept la ceva rau sau pur si simplu din cauza stresului subconstientul meu isi creeaza singur anumite supozitii...de obicei se spune ca daca vezi ceva asemanator in viata de zi cu zi atunci visezi dar in ziua precedenta chiar nu am vazut, nu am dat atentie lucrurilor de genu....tot ce stiu e ca ma ingrozit faptul ca am asistat la propria inmormantare....nu stiu cum sa inteleg acest vis....

      0
      0

    • LW pe 16 Mar 2008, 16:52
      - K@RoLyN@-

      de obicei daca visezi moarte este un semn al nasterii, daca visezi nastere, este un semn al mortii intelegi....si avand in vedere ca u ai omorat pe cineva si presupunand ca esti femeie (dupa nick) poate o sa ai un baby :D

      0
      0

    • K@RoLyN@ pe 14 Mar 2008, 11:34
      vis

      Am visat ca am omorit pe cineva ce inseamna?Astept raspuns

      0
      0

    • ramy pe 13 Mar 2008, 19:06
      despre aur

      am visat k imi cumparasem un inel de aur..si dupa un timp ma uitam l el si ziceam ce frumos este shi apoi mi sa rupt inelul...mi s dezlipiti ...multumesc astept raspuns

      0
      0

    • claudiu pe 6 Mar 2008, 00:02
      vise

      am visat o stea cazatoare iar eu mi-am pus o dorinta in vis.ce inseamna

      0
      0
    Pagina « 2 3 4 5 6 7 »

    Posteaza comentariu

    Greu de citit? Regenerare cod