Vorbeste-i copilului despre jobul tau

Muncesti de dimineata pana seara, abia ai timp sa te odihnesti, sa ai grija de casa, sa petreci timpul cu copilul si sa il ajuti la teme. Insa cel mic se intreaba in permanenta ce fac mama si tatal sau atata vreme departe de casa, cu ce se ocupa si ce inseamna meseria lor. Este si un motiv de mandrie pentru ei, un subiect despre care discuta cu prietenii, la scoala sau la joaca. Ca atare, impartaseste-i prichindelului, pe intelesul lui, cate ceva din ceea ce presupune jobul tau. Iata de ce aceasta comunicare este importanta pentru familia ta...

Desi copilul te aude vorbind cu partenerul de viata cate in luna si in stele despre cum s-a desfasurat ziua de lucru, totusi nu intelege mare lucru din ce anume inseamna "munca". Program de 8 ore pe zi (asta in cazul fericit...), responsabilitati, sarcini de dus la indeplinire, proiecte, sefi, colegi... Ce reprezinta toate acestea pentru el?... Explica-i si vei vedea ca va deveni mai interesat de acest aspect. Va simti ca il incluzi in universul tau si ca are acces la informatii importante pentru tine.

In plus, faptul ca il pui la curent, cat de cat, cu sarcinile pe care le-ai avut de finalizat la serviciu, il va ajuta sa inteleaga de ce acest lucru este atat de important pentru tine si, mai ales, de ce vii (mai) mereu acasa atat de tarziu si atat de obosita. Pentru ca cel mic nu prea intelege de ce parintii il "parasesc" in fiecare zi, pentru a merge "la munca"...

Explica-i micutului conceptul de "job" sau "serviciu" si de ce parintii trebuie sa plece in fiecare dimineata - asa vor intelege mai bine ce au de facut adultii si ce reprezinta ei, ca persoane si identitati distincte. Prichindeii s-ar putea sa stie, ca idee, ce meserie au parintii lor, cum ar fi politist, asistenta medicala sau sofer de taxi, dar inteleg ei cu adevarat ce presupune fiecare dintre aceste meserii?...

Impartaseste-le experienta serviciului tau


In fiecare gradinita sau scoala generala incepe sa devina o practica curenta "Ziua Carierei" - parintii sunt invitati sa explice colegilor de clasa ai copilului lor ce anume inseamna serviciul lor. Totusi, avand in vedere acest lucru, de ce majoritatea copiilor nu stie cu ce se ocupa parintii, de fapt?...
Aceasta deoarece unii dintre adulti considera ca discutiile cu cel mic despre jobul lor inseamna a le oferi informatii inutile la aceasta varsta, care ii pot ingrijora, in special daca meseria respectiva impune anumite riscuri si pericole - cum ar fi meseriile de doctor sau asistenta medicala la urgente, pompier, politist etc.

Insa, potrivit afirmatiilor psihologilor, parintii trebuie sa se arate dispusi sa le povesteasca micutilor despre serviciul lor, precum si despre alte aspecte importante ale vietii pe care o traiesc separat de casa. Astfel, copiilor trebuie sa li se permita sa cunoasca lucrurile importante care li se intampla parintilor lor. Asta insemnand cine sunt ei, ce fac si unde anume se duc in fiecare dimineata in care pleaca de acasa. Acest lucru le ofera un model si o formare pozitive. Discutia despre ceea ce presupune jobul tau ii deschide prichindelului usi spre o lume adulta, intr-o maniera pozitiva.

Cu cat vorbesti mai mult cu el despre astfel de lucruri si cat mai pe intelesul lui, cu atat mai putin va parea "munca" si "corvoada" aceasta problema care te "rapeste" de langa copilul tau. Cum jobul reprezinta o mare parte a vietii de adult, copiii care stiu mai multe despre cariera parintilor lor au o noua cale de acces spre maturitate, dar si de interactiune cu cei mai importanti adulti din viata lor.

Discuta cu micutul


Parintii care simt ca pot si chiar discuta cu prichindeii lor despre cariera sau meseria pe care si-au ales-o deschid o usa a comunicarii cu cei mici, care altfel nu ar putea exista. Este important pentru tine, ca adult, dar si pentru cei mici, sa stie ca mama sau tatal lor este o persoana de sine statatoare, cu interese si responsabilitati proprii.

Daca pe tine, ca parinte, te preocupa ce face micutul tau in fiecare zi, la scoala si la joaca, atunci este mai mult decat posibil ca si el sa fie preocupat de ceea ce faci tu si mai ales de ce. Este un lucru natural si sanatos. In plus, iti poate oferi nenumarate posibilitati de comunicare si impartasire, din care atat tu, cat si copilul puteti invata mai multe unul despre celalalt.


Un secret pastrat in fata celui mic, fie ca este legat de serviciu, de sentimentele tale sau de o situatie care s-a petrecut, de multe ori poate aduce temeri sau un stres nedorit si inutil copilului. Cel mic va fi influentat de ceea ce vede sau simte la parintele aflat in fata lui, iar daca aceste sentimente sunt negative, va trece si el prin stari si senzatii negative, tensionate sau poate chiar depresive.

Chiar daca simti ca jobul tau nu este un lucru pe care trebuie sa il impartasesti prichindelului, din diferite motive, totusi trebuie sa ii explici si sa il pui la curent cu elementele de baza pe care le presupune meseria ta - cum ar fi: "Dansez", "Ajut oamenii" sau "Protejez oamenii". Astfel de explicatii, pe cat de evazive par unui adult, pe atat de mult inseamna pentru un micut care arunca in acest fel o privire in ceea ce inseamna viata parintelui sau.

Daca nu ii oferi prea multe informatii sau detalii despre ceea ce faci la munca, micutul incepe sa isi creeze singur o imagine despre jobul tau, din lucrurile pe care le "prinde din zbor" din discutiile tale cu partenerul de viata sau din ceea ce a mai auzit ca inseamna putinul pe care ai apucat sa i-l spui. Fie ca este o imagine corecta, fie ca este una gresita, cel mic o va crede trup si suflet.

In aceeasi idee, daca iti vei exprima in permanenta nemultumirea fata de serviciul tau, vei avea numai actiuni si comentarii negative vizavi de ceea ce faci la munca, micutul va surprinde aceste emotii negative, pe care le va incorpora in felul sau de a gandi. Pasul urmator este sa creada ca munca inseamna un lucru rau si ca nimanui, de fapt, nu ii place ceea ce face la serviciu.

Indiferent de meseria pe care o ai, exista mai multe modalitati prin care ii poti explica celui mic esenta serviciului tau, fara a fi nevoita sa ii oferi mai multe detalii decat este necesar. Ca orice parinte care isi cunoaste cel mai bine copilul, tu singura vei decide care dintre metode este cea mai potrivita si care are cea mai mare aplicabilitate in familia voastra.


Fiecare meserie are un anumit scop pe care il serveste. Cu siguranta, unele joburi vor fi mai greu de explicat decat altele, insa intotdeauna trebuie sa te mandresti de munca cinstita. Ca atare, psihologii recomanda sa ii oferi copilului macar ideea de baza pe care o presupune serviciul tau.

Cu cat copilul creste si incepe sa iti adreseze mai multe intrebari, cu atat poti elabora mai mult pe marginea subiectului. Mai mult ca sigur ca micutul te va anunta sau te va lasa sa ghicesti ca are nevoie de raspunsuri si informatii ceva mai clare decat i-ai oferit pana la momentul respectiv. Spre exemplu, daca sunt parti ale meseriei tale pe care nu le poti dezvalui unui copil, explica-i ca aceste lucruri sunt doar pentru adulti si reprezinta lucruri pe care le va intelege mai tarziu, peste cativa ani.

Ca orice parinte, esti responsabila pentru educatia celor sapte ani de-acasa ai micutului. Principiile de baza ale eticii, copilul le invata de la tine. Astfel, ai doua variante - fie va creste cu gandul ca munca reprezinta ceva pozitiv, o experienta placuta, care te ajuta sa te dezvolti personal si profesional, fie va ajunge sa creada, in functie de ceea ce vede la tine, ca serviciul reprezinta o sarcina impovaratoare si negativa.

Mai mult ca sigur ca nici un parinte nu vrea sa ii ofere copilului sau aceasta viziune din urma si nici nu urmareste sa vina acasa "atasand" serviciului de la care a plecat sentimente si emotii negative. Insa, daca prichindelul nu intelege ce inseamna un "job", este foarte posibil sa nu inteleaga nici ce ii determina pe parintii sai sa se simta intr-un anumit fel la sfarsitul zilei.

Un copil care invata despre serviciul parintilor sai si mai ales despre ceea ce fac acestia "la munca" intelege mai bine ce anume inseamna, de fapt, sa muncesti. Fara aceasta intelegere si informatie pe care parintii ar trebui sa i-o ofere, copilul poate percepe munca in sens negativ. Din atitudinea si comportamentul tau va crede ca "munca" este un loc in care esti "tintuit" cateva ore pe zi, uneori mai mult de atat, pana cand ajungi acasa, sfarsita, obosita si uneori chiar trista si enervata...
Si, in plus, a doua zi o iei de la capt, o corvoada nesfarsita...

Permite-i copilului sa patrunda in aceasta parte a vietii tale (atat de importanta pentru tine) - vei descoperi ca te percepe mai bine, ca intreg, si ca intelege mai bine ce anume insemni tu. Alegerile pe care le faci in cariera si faptul ca il incluzi si pe el in ele, povestindu-i ceea ce se intampla cu viata ta, il face sa se simta important si sa inteleaga mai bine "lumea adultilor".

Asa cum discuti cu cel mic despre ce s-a intamplat la scoala, despre cum a fost sederea peste noapte la cel mai bun prieten al sau sau despre cum s-a descurcat la meciul de fotbal, la fel si copilul vrea sa stie ce fac parintii sai in timpul pe care il petrec departe de el si de casa. A impartasi este un drum cu doua benzi si una dintre regulile incontestabile din "lumea copiilor". De ce sa nu incerci si tu sa te adaptezi lumii lor?...

Serviciul reprezinta o parte foarte importanta si definitorie pentru o persoana si este responsabilitatea parintilor sa ii sprijine pe copii in cautarea si alegerea modalitatii in care acestia vor sa isi petreaca viata. Este crucial sa nu le arunci pe umeri visurile si dorintele proprii de cariera sau sa ii influentezi in alegerile pe care le vor face in domeniul profesional, pe viitor. Orice persoana are nevoie de propria identitate, are nevoie sa ia propriile decizii si sa faca propriile alegeri. Una dintre modalitatile cele mai bune de a-i indrepta pe acest drum este de a le impartasi alegerile facute de noi insine - atat ca parinti, cat si ca persoane.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod