Rolul nostru in familie

Rolul este un cuvant cheie in orientarea moreniana si in practica de zi cu zi a vietii noastre. Rolul ne permite o buna si usoara intelegere a vietii si este un instrument de...
In articolul trecut vorbeam despre relatiile care se stabilesc intre diferite persoane, in cadrul unei familii. V-am propus ca model o familie compusa din 3 persoane - el, ea si copilul pe care i-am denumit (M) - el, (F) - ea si C - copilul.

In acest articol ne vom opri asupra unui termen si concept esential in ceea ce priveste viata noastra - rolul.

Rolul este un cuvant cheie in orientarea moreniana si in practica de zi cu zi a vietii noastre. Rolul ne permite o buna si usoara intelegere a vietii si este un instrument de autodiagnosticare foarte simplu. Daca am defini rolul in sens larg, ar fi necesar sa luam aceste relatii si sa le privim astfel:

In relatia (M) - (F), fiecare din cei doi are un rol. Rolul este strict definit de cei doi. Astfel, cand sotul sau sotia ajunge acasa si este si partenerul, comportamentul sau in ansamblu se modifica, capata o anumita specificitate pe care celalalt o resimte intr-un anumit fel.

Specificul inconstient in care este receptat o anumita persoana devine un rol in sens larg. Rolul se defineste preponderent inconstient prin interferarea persoanei celuilalt ca un obiect clar definit care permite actualizarea unei pulsiuni. Inserarea inconstienta in rol asigura placerea sau neplacerea, asigura eficienta sau ineficienta unei relatii.

In familia model enuntata mai sus avem mai multe roluri:

  • rolul de sot;
  • rolul de sotie;
  • rolul de tata;
  • rolul de mama;
  • rolul de fiica a mamei;
  • rolul de fiica a tatalui.

Fiecare din aceste roluri se caracterizeaza prin anumite coordonate emotionale, afective, inconstiente. Fiecare rol poate fi analizat si integrat. In mod obisnuit, disfunctia inteleasa la nivelul unui rol afecteaza in mod implicit toate celelalte roluri.

Sa luam ca parte componenta relatia mama - copil. Aceasta este prima relatie care se stabileste in existenta oricarui om. Chiar daca nu vorbim despre mama naturala, vorbim despre o figura materna care preia rolul de mama. Indiferent de relatia naturala, exista o figura care joaca acest rol.

Sa privim acum acest proces din perspectiva mamei si apar inerent cateva intrebari care sunt importante:

  • cum recepteaza rolul femeia respectiva;
  • cum simte copilul;
  • care sunt temerile, fricile, ce rezerve par a se manifesta;
  • cum gandeste si care este ideatia sa cu privire la acest rol.

Intrand in sfera acestui rol, granitele se deschid foarte mult si ofera o imagine deosebita prin care o persoana traieste ipostaza respectiva. Pastrand contextul, sa urmarim situarea in realitate: "scutece, gradinite, biberon, manuale de scoala, imbracaminte, alimentatia noului nascut, etc.

Dar dincolo de ele, exista si tot felul de emotii si trairi prin care mama isi joaca rolul. De asemenea, in jucarea acestui rol, mama nu se raporteaza prea des la copilul din realitate, ci la un ceva care este al sau.

Preocuparea pentru alimentatie poate fi, in fapt, receptarea copilului din perspectiva propriei temeri privind propriul comportament alimentar, propria nevoia de siguranta, stabilitate.

Daca latura reala a rolului este una functionala, ea se va desfasura de la sine. Ramane problema psihologica a laturii imaginare a rolului. Daca aici exista disfunctii, daca exista neplacere, daca exista temeri, laturi pur imaginative, acestea vor interfera cu partea externa si se va crea o deturnare.

Astfel, comportamentul va deveni mult mai exagerat. Copilul va reactiona cu neplacere la mancare, iar senzatia mamei ca acest copil nu mananca, ca are probleme de alimentatie va fi mult mai puternica si va putea crea tensiuni in campul relatiei (M) -(C).

Cat timp rolul de mamei este dificil de jucat, deoarece exista o anumita tensiune in campul psihologic al femeii, aceasta va conduce la dificultati in relatia cu copilul si, implicit asupra rolului copilului.

Similar sta relatia din cuplu. Dificultatile de a juca un rol al unuia dintre membrii va conduce la afectarea relatiei si la un impact negativ asupra partenerului.

In familie rolurile sunt jucate intr-un interval de timp destul de scurt. Sintetizand, s-ar putea spune ca o persoana joaca un rol in masura in care este aici si acum cu o alta persoana. Implicit, se va implica in acest rol si il va juca intr-un mod mai mult sau mai putin satisfacator, mai mult sau mai putin eficient, mai mult sau mai putin spontan.

Sa analizam o situatie:

El si ea sunt in pat, este seara. Ei isi joaca rolurile din cuplul lor. In mintea ei este copilul care este dincolo. Ea isi joaca rolul de mama. Implicit, apare o prima problema data de neconcordanta rolurilor. Ea joaca de rolul mama cand, in realitate, este in rolul de sotie.

De aici apar multe probleme situationale deoarece aceasta situatie este inadecvata in ansamblu. Nu poti sa fii acasa cand esti la serviciu. Nu poti sa te gandesti la cumparaturi cand faci dragoste. Toate acestea sunt distorsiuni profunde prin care rolurile se amesteca. A identifica rolul pe care il joci de fapt este important deoarece astfel se identifica mai usor temerile avute.

Exista un motiv pentru care femeia isi joaca rolul de mama si nu de sotie. Ea simte cumva toate aceste temeri iar ceea ce este cert este ca are dificultati in a fi in aceste doua roluri. Ca si cum ar simti o anumita insatisfactie in ceea ce priveste ipostaza de mama cat timp este cu copilul si anumite trairi o determina sa actioneze in acest sens.

Rolurile multiple pe care le joaca o persoana la un moment dat sunt importante si pot fi descrise cu usurinta de fiecare din noi. "Rolul", ca si componenta familiei, este si o invitatie la o analiza sumara a ceea ce se intampla in viata ta. Tu cum ai descrie rolurile din familia ta?

Nu in ultimul rand, rolul de mama este una din componentele principale ale work - shop - ului organizat de CPAP (Centrul de Psihologie de Actiune si Psihoterapie) in Timisoara, in ultimul week - end al lunii mai, pe tema "relatiei mama - copil".

In cadrul lor se vor intalni doua metode psihoterapeutice care vor viza modalitati profesioniste de interventie in aceste cazuri, precum si alte asepcte ale relatiilor in aceasta diada. Consider ca acest work - shop este o completare practica binevenita a acestui concept functional - rolul.

Dar indiferent daca simti nevoia sa-l vezi in practica sau nu, interogatia privind rolul si ceea ce se intampla astfel situat in familia ta este binevenita deoarece daca vei constata ceea ce nu merge iti va fi mult mai usor sa te axezi pe ceea ce simti, pe ceea ce este in tine, pe ceea ce esti tu de fapt. Toate acestea fac ca nevoia ta de roluri noi sau de roluri diversificate sau de roluri creative sa fie logica si importanta emotional.

Prin intermediul rolurilor iti va fi mai usor sa-ti analizezi relatiile. Spre exemplu, constati ca relatia cu sotul nu functioneaza dar in acelasi timp, de fiecare data cand intra in casa vezi ca tu incepi sa joci rolul "femeii furioase si nemultumite".

Despre varietatea rolului, saptamana viitoare.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod