Relatiile intime si dragostea

Exista o multime de aspecte ale relatiei de cuplu care inca raman o enigma si pe care nu le putem intelege. Totusi se cunosc anumite lucruri despre caracteristicile care afecteaza relatia oamenilor. De exemplu, aspectul fizic al unui partener tinde sa fie mai important pentru barbati decat pentru femei, in timp ce inteligenta partenerului tinde sa fie mai importanta pentru femei decat pentru barbati.
Diada cuplu-casatorie

Fiecare dintre noi tindem catre structura arhetipala (masculin-feminin) bazata pe complementaritate si, de aceea, cautarea partenerului cu ajutorul caruia sa ne dezvoltam pe plan sexual, afectiv, mental si spiritual devine un proces important al vietii noastre. Gasirea partenerului potrivit duce la formarea cuplului si la casatorie (in cele mai multe cazuri).

Cuplul este o structura bipolara in care partenerii se satisfac, se stimuleaza, se sustin, se dezvolta si se realizeaza ca individualitati biologice, afective si sociale, unul prin intermediul celuilalt.

Insa, din aceasta perspectiva, cuplurile pot fi stabile si coezive sau instabile si dominate de disensiuni. Permanentizarea relatiei se transforma de cele mai multe ori in casatorie.

Casatoria este un proces interpersonal al devenirii si maturizarii noastre ca personalitati, de constientizare, redirectionare si fructificare a tendintelor, pulsiunilor si afinitatilor inconstiente, de autocunoastere prin intercunoastere. (I. Mitrofan)

Trebuie specificat ca nu putem intelege cu adevarat casatoria decat din interiorul ei.


Relatiile intime

Oamenii care sunt atrasi unii de altii devin de obicei interdependenti ceea ce inseamna ca gandurile, emotiile si comportamentul unei personae afecteaza gandurile, emotiile si comportamentul altei persone.

Interdependenta are loc atunci cand gandurile si valorile unei personae devin parte a conceptului de sine a celeilalte persoane. Aceasta este una dintre caracteristicile importante ale unei relatii intime.

O alta componenta importanta a unei relatii intime de succes este angajamentul. Persoanele se simt atasate de o relatie atunci cand sunt satisfacute de recompensele pe care le primesc din acea relatie in care au investit resurse considerabile (atat tangibile, cat si intangibile).


Dragostea

Afectiunea, expresivitatea emotionala, suportul social, sexualitatea - aceste caracteristici ale unei relatii aduc in prim plan un alt aspect - dragostea. Totusi intimitatea si dragostea nu sunt sinonime. Cei mai multi teoreticieni sunt de acord ca exista mai multe tipuri de dragoste.

Un punct de vedere acceptat distinge dragostea-pasiune de dragostea-prietenie.

Dragostea-pasiune este intensa, mereu in crestere si este legata de atractia fizica puternica, de atasamentul emotional profund; sentimentele sexuale sunt de asemenea profunde.

Dragostea prietenie nu are un potential asa de mare de crestere, dar din punct de vedere psihologic este mai intima; este marcata de preocuparile reciproce asupra altora.

Sternberg ne ofera o analiza mai atenta a dragostei. Conform teoriei lui cele trei componente esentiale ale dragostei sunt: pasiunea, intimitatea si angajamentul. Din combinatiile variate ale acestor componente rezulta mai multe tipuri de dragoste.

Astfel dragostea romantica include un grad inalt de pasiune si intimidate. Dragostea prieteneasca contine in mai mare masura intimitatea si angajamentul si mai putin pasiunea. Dragostea consumatorie este cea mai completa si cea mai satisfacatoare deoarece prin ea se satisfac in cea mai mare masura dorintele partenerilor.


Casatoriile functionale

Studiile asupra mariajelor de succes arata ca atitudinile premaritale si sentimentele sunt buni predictori pentru sucesul marital. Printre cuplurile casatorite, femeile in general tind sa fie mai satisfacute de mariaj atunci cand partenerii vorbesc des despre propria relatie.

Daca partenerii percep mariajul ca echitabil acest lucru duce la satisfactie. Satisfactia maritala sufera o depreciere la aparitia primului copil atunci cand femeile se simt coplesite. In cazul in care sotii nu le impartasesc grijile si munca, rezultatele sunt uneori devastatoare.

Un alt factor important este felul in care cuplu face fata conflictului si maniei. Lipsa comunicarii, aparitia bruiajelor si blocajelor in comunicarea, remarcile dureroase aparute in cazul unui conflict pot duce la destramarea casatoriei. Chiar daca nu e singurul factor, comunicarea eficienta, directa si empatica poate fi cheia unui mariaj fericit.

 

Comentariile 51-100 din 417

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Super Blondy pe 7 Feb 2006, 23:39
    dragoste

    dragostea e cel mai frumos lucru care mi s-a putut intampla pana acum.Sa iubesti si sa fii iubit e ceva nemaipomenit.Totul e sa ai incredere si sa iubesti cu toata fiinta ta.

    0
    0

  • kitty pe 7 Feb 2006, 20:15
    dragoste sau necesitate

    Articolele de mai sus sunt extraordinare.Eu sunt casatorita de 11 ani si am 2 copii.Pana nu demult mariajul meu mi se parea a fi mult diferit de altele.Imi iubeam sotul mai mult decat pe mine ,era soarele meu,aerul pe care il respiram,lumina dupa care imi conduceam viata.Intr-o seara de Octombrie raiul meu a fost zguduit.De atunci nu stiu daca imi mai iubesc sotul.Si totusi el e prezent in gandurile mele ,cand suntem impreuna radem de amintirile petrecute impreuna,imi doresc sa-l am aprope ,insa nu mai e atractia care a fost.Nu stiu daca il mai iubesc ,sentimentele mele sunt confuze.Pentru el am renuntat la viata mea din Germania ,pentru el m-am intors in Romania,nu m-au putut oprii cei 2000 de km. sa ajung la el.Nu am regretat niciodata pasul faut ,am regretat ca a fost atat de naiv incat sa strice frumosul nostru mariaj.Suntem inca impreuna cu toate ca ma obligat sa dorm cu amanta lui in patul nostu.L-am iertat ,am sus sa-i mai dau o sansa .Nu mai este aceeasi chestie insa ma lupt cu mine sa ma ridic ca Pheonix din cenusa.Nu poti arunca pe fereastra 11 ani din viata mai ales ca am avut o relatie destul de frumoasa.Oare asta e o dovada de dragoste sau este obisnuinta mea de a fi cu el ? Cel mai grav lucru este ca nu ma mai simt atarasa de el fizic asa cum era odata.El arata super ,toate femeile se uita dupa el,insa..........daca se poate sa-mi da-ti un sfat m-as bucura .Multumesc anticipat.

    0
    0

  • Sorina pe 7 Feb 2006, 14:11

    Dragoste,iubire,pasiune.....lucruri pe care orice om trebiue sa le traiasca.Am ramas uimita de articole si pot sp ca mi-au placut enorm.Adresezi intrebari la orice pas,primesti sfaturi in orice moment;relatiile intime trebuie sa aibe acea savoare pe care sa o simti atat de la partener cat si el de la tine.A iubi inseamna a fi fericit a avea o jumatate pe care sa o iubesti si sa te iubeasca;cu el/ea gasesti si bucurii si necazuri;ajutor reciproc.A m ajuns sa iubesc pe cineva care nici macar nu este langa mine.Stiu ca ma iubeste si el si de aceea risc lupt ca sa fiu cu el si invers,chiar daca nu este langa mine.La amandoi ne este greu dar viata merge inainte cu sau fara prea multe explicatii

    0
    0

  • stan constantin pe 7 Feb 2006, 13:14
    relatie

    poti sa ai si peste 37!!!astept raspuns..

    0
    1

  • monica pe 5 Feb 2006, 10:17
    esti bun?

    daca depaseste putin mai mult 37 nu mai este valabil?

    0
    0

  • darina pe 3 Feb 2006, 22:09
    dragoste

    sunt de parere ca fiecare clipa trebuie traita la maxim,viata trece....

    0
    0

  • mihaela pe 2 Feb 2006, 23:00
    prietenie

    vreau sa stiu cum pot sa am o relatie cu un baiat pesti

    0
    0

  • laura pe 2 Feb 2006, 18:14
    simpatica

    as dori sa am o relatie k tinee pt k sunt de acceeasi varsta,astept rasp

    0
    0

  • aliosha pe 2 Feb 2006, 12:27
    casatorie

    am 37 si doresc o relatie de lunga durata sau casatorie cu o doamna sau domnisoara de aceiasi varsta poate sa aiba si un copil!!!adresa mea de email:costel_bengosu@yahoo.co.uk

    0
    0

  • voletzica pe 2 Feb 2006, 10:50
    interesant

    e foarte interesant ce a-ti sctis acolo si e foarte aproape de realitate

    0
    0

  • ioana matei pe 1 Feb 2006, 23:06
    probleme

    mh

    0
    0

  • simona pe 1 Feb 2006, 21:28
    diferenta de varsta

    am vazut ca cineva a intrebat cum vedem o relatie intre o fata de 20 de ani si un barbat de 42. dar intre o femeie de peste 30 si un barbat de 20? eu cunosc o astfel de femeie ;), si pot sa va spun doar ca dragostea nu tine seama de conventii sociale si prejudecati.

    0
    0

  • GARBOVAN ELISABETA pe 1 Feb 2006, 16:38
    IUBIREA

    ESTE UN SENTIMENT PROFUND FATA DE O ALTA PERSOANA

    0
    0

  • calin iulian pe 1 Feb 2006, 16:05
    salut

    si horoscopul pentru barbati,va rog!

    0
    0

  • TEODORA pe 1 Feb 2006, 15:36
    DRAGOSTEA

    SUNT MAI MULTE IUBIRI DAR UNA SINGURA E CEA ADEVARATA

    0
    0

  • colesniu alis pe 31 Ian 2006, 21:26
    dezamagire

    nu mi se pare delok intresant .nu intelg nimic

    0
    0

  • myra pe 31 Ian 2006, 20:02
    parerea mea

    articolul este un scurt rezumat al tipurilor de relatii,de dragoste, mai exact,existent in orice curs de psihologie sociala.Cu unele retineri:pasajul de mai jos ar trebui reformulat:"gandurile si sentimentele cuiva pot afecta pe cele ale altei persoane".Mai corect ar fi ca influienteaza, nu in orice situatie le "afecteaza".

    0
    0

  • mara pe 30 Ian 2006, 20:15

    buna intrebare... af fi curioasa sa aflu un raspuns edificator

    0
    0

  • madi pe 30 Ian 2006, 14:55
    dragoste versus dragoste

    ce ne facem cand nutrim o dragoste-prietenie,cu pasiune tinzand spre zero si intalnim dragostea-pasiune?

    0
    0

  • ana pe 30 Ian 2006, 14:21
    dragoste

    ca nu ma simt iubita

    0
    0

  • marinela pe 30 Ian 2006, 09:18
    dragostea

    dragosteab este un joc pe care trebuie sa stii sa-l joci

    0
    0

  • simona pe 30 Ian 2006, 00:08
    despre dragoste

    e bine sa iubesti dar sa fi si iubit ca daca nu esti iubit nu ai pentru ce sa traiesti sincer.am patito stiu cum este si le inteleg pe pers care nu au avut parte de prea multa atentie si dragoste din partea partenerului,dar bafta ca yo am reusit intrun final am dat peste fericire si e mult mai bine bafta

    0
    0

  • mirela pe 29 Ian 2006, 23:48

    Dece intotdeauna tu iubesti pe cineva care iubeste pe altcineva si asa mai departe?Mi-as dori sa fiu iubita de cel pe care-l iubesc.Da iubesc si acela nu este sotul meu.Ce sa fac?

    0
    0

  • gaby pe 29 Ian 2006, 23:41

    imi place mult acest site p care l-am descoperit din intamplare

    0
    0

  • CRINA pe 29 Ian 2006, 21:16
    Parere

    De multe ori ma intreb de ce fructul oprit e cel mai dulce?De ce in relatia sot-sotie intervine rutina in timp in rel cu un altul nu se intampla acest lucru?

    0
    0

  • andy pe 29 Ian 2006, 17:28
    iubirea

    cel mai frumose momente din viata e sa iubesti si sa fii iubit ...la inceput cand te casatoresti e iubirea apoi respecul nu cred k iubirea poate fi la fel ...adik la inceput e puternica dar dupaia se mai stinge si ramane respecul..poate gresesc dar voi vedea pe parcurs:P

    0
    0

  • CODRINSA pe 29 Ian 2006, 13:30

    ESTE CA TREBUIE MULTA ATENTIE SI GRIJA

    0
    0

  • CRISTINA A pe 29 Ian 2006, 06:05
    iubirea sentiment etern

    dragostea este cea care mentine echilibrul universului .afirmatia ta e perfect adevarata iubirea sta la baza actiunilor noastre .Din iubire pentru prietni familie sine actionam si doar alaturi de ei ne simtim impliniti.Biblia seaza dragostea alaturi de cele mai importante virtuti crestine"Poti sa ai darul prorociei si tainele toate de le-ai cunoaste si sa ai atata cerdinta incat sa muti si muntii si daca dragoste nu ai la nimic nu-ti foloseste''...dragoste nu va muri niciodata''Asadar iubiti cu incredere.Si nu uitati pentru a fi iubiti, trebuie sa iubiti|!!

    0
    0

  • Inger salbatic pe 28 Ian 2006, 21:34
    Iubirea................

    Parerea mea este ca iubirea conteza foarte mult din toate punctele de vedere!!!! Daca nu ar fi iubirea nu am avea pt ce trai...............Iar intr-o relatie foarte importanta este si intimitatea,sa se cunoasca,sa-si cunoasca fiecare particica a corpului!!Sa vorbeasca despre orice.Poate sunt subiectiva pt ca iubesc si sunt iubita!!!!

    0
    0

  • vlad georgiana pe 28 Ian 2006, 15:31

    este foarte buna

    0
    0

  • marius_master pe 28 Ian 2006, 02:47
    .....comunicare.........

    cel mai important lucru intr-o relatie eu cred ca este comunicarea,deoarece este singurul mod de a-l cunoaste pe cel de langa tine

    0
    0

  • mihaela pe 28 Ian 2006, 00:06
    frumos articol....

    ... dar ar fi mult mai eficient daca ar fi publicate si cateva sfaturi pentru a evita situatiile neplacute, blocajele in comunicare de exemplu

    0
    0

  • oana pe 27 Ian 2006, 23:57
    legat de dragoste

    sunt o fire romantica si foarte visatoare.eu cred ca un om care nu este sincer cu persoana iubita inseamna ca nu o iubeste indeajuns de mult

    0
    0

  • CORINA pe 27 Ian 2006, 20:47
    VIATA IN MAI MULTA SINGURATATE

    INTALNIRI RARE TE FAC SA VIBREZI DE FERICIRE CAND VINE MAMENTUL DIN PAREA MEA DAR SIMT CA SI DIN PARTEA LUI IN AFARA ACESTOR INTALNIRI NU AM OCHI PENTRU ALT BAIAT DE CE? CATEODATA MA DEZAMAGESC SI SPUN CA RENUNT LA LUPTA ASTA CU TIMPUL, LA TIMPUL CARE "CURGE" FOARTE GREU IN REST PRETENIA CU O PERSOANA DE ACELASI SEX TE AJUTA FOARTE MULT DOAR DACA ESTE O PRETENIE FARA INTERES.

    0
    0

  • LOREDANA pe 27 Ian 2006, 20:43
    NU MAI AM NICI O PARERE

    NU MAI CRED IN DRAGOSTE MOTIVE: CASATORIA A STICAT TOTUL ADICA MAI BINE ZIS SENTIMENTUL DE POSESIVITATE DIN PARTEA PARTENERULUI DE VIATA, SI DORINTA LUI DE A CONDUCE IN ORICE, MAI PRESUS DE ASTA NU ESTE MULTUMIT DE NIMIC

    0
    0

  • maftei maria pe 27 Ian 2006, 18:15
    dragoste

    sunt o pers c-am proasta dar asta e

    0
    0

  • cris pe 27 Ian 2006, 17:01
    da

    cateodata sunt o pers visatoare.pana acum am suferit ptr un baiat care nu a meritat.am plans si inca plang foarte mult pentru el.asa ca fetelor va dau un sfat niciodata sa nu suferiti ptr niste idioti cum sunt baietii.traitiva mai bine viata alaturi de prietenii

    0
    0

  • eduard pe 27 Ian 2006, 13:42
    dragoste

    simpatica,atragatoare,

    0
    0

  • gabi pe 27 Ian 2006, 12:47
    dragostea

    dragostea,este cel mai frumos lucru din viata unei persoane

    0
    0

  • gabi pe 27 Ian 2006, 12:47
    dragostea

    dragostea,este cel mai frumos lucru din viata unei persoane

    0
    0

  • mirela pe 26 Ian 2006, 21:32
    legat de dragoste

    nu sunt o persoana melancolica sau pre visatoare,dar cred ca un om care nu iubeste si nu este iubit nu este o fiinta completa;eu iubesc si asta ma ajuta mult,sincer

    0
    0

  • Alex P. pe 26 Ian 2006, 16:03
    e corect?

    Mie imi place sa pacalesc fetele ca le iubesc la nebunie dar defapt eu ma pricalesc de ele. ha ha ha...

    0
    0

  • Alintusca pe 26 Ian 2006, 16:00
    Of nu stiu ce sa fac

    Ajutati-ma nu stiu cum sa-l cuceresc pe Vasea

    0
    0

  • Adri pe 26 Ian 2006, 15:50
    26.01.06

    Eu cred ca nu e bine sa te casatoresti pe la 18 ani.Cu toate ca eu sunt mica am numai 12 ani,dar vreau sa va dau un sfat fetelor,pentru ca baietii fac ce le tuna prin cap. Fetelor invatati si la urma ginditiva la casatorie. Casatoriti-va cel putin la 22 ani. Nu va grabiti sa faceti un pas gresit.Stiu multe cazuri unde fetele s-au casatorit si acum regreta.Cea mai frumoasa parte a vietii este COPILARIA!

    0
    0

  • alina pe 26 Ian 2006, 13:17
    dragoste

    ion alina maria

    0
    0

  • cristina pe 26 Ian 2006, 11:23
    important

    In viata mea cel mai important este sa ma distrez cat mai mult si sa invat ptr EXAMEN.

    0
    0

  • Dana pe 26 Ian 2006, 04:02
    Ce fac ?

    Esti prea tinara sa te casatoresti la 18 ani, in aceeasi situatie am fost si eu , m-am casatorit la fel de tinara si uite ca acum dupa 14 ani de casnicie regret pasul facut. Sfatul meu este sa mai astepti. Nu este atit de simplu pe cit crezi acum, mai tirziu vei vedea alfel lucrurile si poate imi vei da dreptate. Invata din experientele si din greselile altora, pe mine nu a avut cine sa ma sfatuiasca la momentul potrivit , iar acum este prea tirziu. Iti doresc sa iei o decizie inteleapta si sa iti fie bine.

    0
    0

  • remus pe 25 Ian 2006, 19:46
    dragostea

    mai voi nu prea spunety asa de bine toate despre dragostea ea este un fenomen frumos si spiritual si este ff bine sa iubesty si sa te simti iubit ..!

    0
    0

  • daniela pe 25 Ian 2006, 19:22

    am un prieten care spune ca este in stare sa ma astepte sa termin facultatea si dupa aceea sa ne casatorim.nu suntem din acelasi oras,la o distanta de 160 km.nu stiu ce sa fac,el este mai mare decat mine cu 5 ani si nu are alta prietena decat pe mine,nu stiu daca sa-l cred sau nu.va reusii sa ma astepte atat timp,el lucreaza?

    0
    0

  • paleanu georgiana pe 25 Ian 2006, 17:33
    nu sunt sigura de dragostea lui

    am un prieten pe nume bogdan si nu sunt sigura de dragostea lui.....eu locuiesc in herculane,iar el in caransebes e o relatie si la departare,dar eu tin la el si nu stiu dak si el tine la mine,sper k da.imi spune tot timpul k ma iubeste,dar nu stiu dak sa-l cred sau nu.............vreau si eu un sfat dak se poate???el este in zodia gemeni iar eu berbec.multumesc!!!astep raspuns.

    0
    0
Pagina « 1 2 3 4 5 6 7 »

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod