Relatiile intime si dragostea

Exista o multime de aspecte ale relatiei de cuplu care inca raman o enigma si pe care nu le putem intelege. Totusi se cunosc anumite lucruri despre caracteristicile care afecteaza relatia oamenilor. De exemplu, aspectul fizic al unui partener tinde sa fie mai important pentru barbati decat pentru femei, in timp ce inteligenta partenerului tinde sa fie mai importanta pentru femei decat pentru barbati.
Diada cuplu-casatorie

Fiecare dintre noi tindem catre structura arhetipala (masculin-feminin) bazata pe complementaritate si, de aceea, cautarea partenerului cu ajutorul caruia sa ne dezvoltam pe plan sexual, afectiv, mental si spiritual devine un proces important al vietii noastre. Gasirea partenerului potrivit duce la formarea cuplului si la casatorie (in cele mai multe cazuri).

Cuplul este o structura bipolara in care partenerii se satisfac, se stimuleaza, se sustin, se dezvolta si se realizeaza ca individualitati biologice, afective si sociale, unul prin intermediul celuilalt.

Insa, din aceasta perspectiva, cuplurile pot fi stabile si coezive sau instabile si dominate de disensiuni. Permanentizarea relatiei se transforma de cele mai multe ori in casatorie.

Casatoria este un proces interpersonal al devenirii si maturizarii noastre ca personalitati, de constientizare, redirectionare si fructificare a tendintelor, pulsiunilor si afinitatilor inconstiente, de autocunoastere prin intercunoastere. (I. Mitrofan)

Trebuie specificat ca nu putem intelege cu adevarat casatoria decat din interiorul ei.


Relatiile intime

Oamenii care sunt atrasi unii de altii devin de obicei interdependenti ceea ce inseamna ca gandurile, emotiile si comportamentul unei personae afecteaza gandurile, emotiile si comportamentul altei persone.

Interdependenta are loc atunci cand gandurile si valorile unei personae devin parte a conceptului de sine a celeilalte persoane. Aceasta este una dintre caracteristicile importante ale unei relatii intime.

O alta componenta importanta a unei relatii intime de succes este angajamentul. Persoanele se simt atasate de o relatie atunci cand sunt satisfacute de recompensele pe care le primesc din acea relatie in care au investit resurse considerabile (atat tangibile, cat si intangibile).


Dragostea

Afectiunea, expresivitatea emotionala, suportul social, sexualitatea - aceste caracteristici ale unei relatii aduc in prim plan un alt aspect - dragostea. Totusi intimitatea si dragostea nu sunt sinonime. Cei mai multi teoreticieni sunt de acord ca exista mai multe tipuri de dragoste.

Un punct de vedere acceptat distinge dragostea-pasiune de dragostea-prietenie.

Dragostea-pasiune este intensa, mereu in crestere si este legata de atractia fizica puternica, de atasamentul emotional profund; sentimentele sexuale sunt de asemenea profunde.

Dragostea prietenie nu are un potential asa de mare de crestere, dar din punct de vedere psihologic este mai intima; este marcata de preocuparile reciproce asupra altora.

Sternberg ne ofera o analiza mai atenta a dragostei. Conform teoriei lui cele trei componente esentiale ale dragostei sunt: pasiunea, intimitatea si angajamentul. Din combinatiile variate ale acestor componente rezulta mai multe tipuri de dragoste.

Astfel dragostea romantica include un grad inalt de pasiune si intimidate. Dragostea prieteneasca contine in mai mare masura intimitatea si angajamentul si mai putin pasiunea. Dragostea consumatorie este cea mai completa si cea mai satisfacatoare deoarece prin ea se satisfac in cea mai mare masura dorintele partenerilor.


Casatoriile functionale

Studiile asupra mariajelor de succes arata ca atitudinile premaritale si sentimentele sunt buni predictori pentru sucesul marital. Printre cuplurile casatorite, femeile in general tind sa fie mai satisfacute de mariaj atunci cand partenerii vorbesc des despre propria relatie.

Daca partenerii percep mariajul ca echitabil acest lucru duce la satisfactie. Satisfactia maritala sufera o depreciere la aparitia primului copil atunci cand femeile se simt coplesite. In cazul in care sotii nu le impartasesc grijile si munca, rezultatele sunt uneori devastatoare.

Un alt factor important este felul in care cuplu face fata conflictului si maniei. Lipsa comunicarii, aparitia bruiajelor si blocajelor in comunicarea, remarcile dureroase aparute in cazul unui conflict pot duce la destramarea casatoriei. Chiar daca nu e singurul factor, comunicarea eficienta, directa si empatica poate fi cheia unui mariaj fericit.

 

Comentariile 201-250 din 417

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • niki pe 19 Ian 2006, 17:48
    afectiune

    in fiecare zi cunoastem diferiti oameni: barbati si femei, dar dintre acestia se detaseaza unul singur la un moment dat, care este cat mai aproape de ceea ce avem noi nevoie in acel moment. Unii reusesc sa cultive o relatie de durata, altii nu. Depinde de noi.

    0
    0

  • Cikinkira pe 19 Ian 2006, 17:48

    daca iubesti chiar asa si nu te mai poti desparti de persoana iubita tine-o cat poti de aproape.Parerea mea e sa te consulti cu persoana iubita si sa te asiguri ca si ea te iubeste pune-lla incercare si poti afla mai multe.

    0
    0

  • cristina pe 19 Ian 2006, 17:48
    dragoste,respect unul fata de celalat,optimism,credinta

    cel mai important lucru intr-o relatie este dragostea adevarata unul fata de celalalt,respectul reciproc,respectarea dorintelor persoanei de langa tine,comunicarea este un factor important,optimism si un tel comun.o relatie adevarata nu o primim cadou din cer ,trebuie investita dragoste si vointa.

    0
    0

  • alina pe 19 Ian 2006, 17:48
    cikinkira

    hmmmmmmmmmm are dreptate

    0
    0

  • diana pe 19 Ian 2006, 17:48
    dragoste,respect,comunicare

    dupa parerea mea o relatie trebuie sa se bazeze pe comunicare si respect.intr-o relatie trebuie sa ,,investesti,,foarte multe sentimente care la randul lor trebuie sa fie impartasite,numai atunci poti spune ca este vorba de o dragoste implinita.

    0
    0

  • lady _ T pe 19 Ian 2006, 17:48
    iubire

    iubire, implinire, dragoste --minunate sentimente. Ce faci atunci cand le descoperi prea tarziu si nu mai poti face nimic pentru a intoarce timpul inapoi? Ce faci atunci cand le gasesti in alt loc decat acasa ? Ce faci atunci cand nu vrei sa ranesti pe nimeni si totusi simti ca numai asa te poti simti implinit - alaturi de persoana pe care ai visat-o inca din adolescenta, dar ... ai intalnit-o prea tarziu ? Nu ne ramane deact sa visam ....

    0
    0

  • Roxana pe 19 Ian 2006, 17:48
    dragoste

    Cand iubesti pe cineva faci orice ce il face fericit

    0
    0

  • alina pe 19 Ian 2006, 17:48
    iubire

    iubirea este cel mai puternic sentiment.fiecare iubire este unica.

    0
    0

  • alina pe 19 Ian 2006, 17:48
    iubire

    iubirea este cel mai puternic sentiment.fiecare iubire este unica.

    0
    0

  • monica pe 19 Ian 2006, 17:48
    iubire

    iubirea tine locul aerului.este cel mai frumos sentiment din viata fiecaruia

    0
    0

  • piranda pe 19 Ian 2006, 17:48
    dragoste

    prin ce se defineste dragostea?

    0
    0

  • kty pe 19 Ian 2006, 17:48
    dragoste

    dragostea_i ca si o raie te manca si-n calcaie

    0
    0

  • Mihai pe 19 Ian 2006, 17:48
    e super ce scrieti

    da e bine ca sunteti dar trebuie sa scrieti mai real si prin citeva cuvinte mai inttelese de toti nu un sirag si nimic nu intelegi si mar interesa cu ce zodie te potrivesti cel mai mult?.

    0
    0

  • mialebadita pe 19 Ian 2006, 17:48
    viata si dragostea

    De cand ne nastem,dragostea isi pune amprenta peste tot.Simtim dragostea mamei,care va fi eterna, oricat de buni sau rai copii ii vom fi mamei.Imi amintesc(am vazut la tv)zbuciumul unei mame care avea un fiu rau,rau si-l iubea,il iubea puternic si adevarat ca o mama.Dragostea copilului pentru parintii lui,pentru fratii,surorile lui va fi dragostea pe care o va darui de cand se stie el.Cand iubirea se cuibareste in sufletele noastre noi o primim cu sufletele deschise,ca pe o comoara.Iubirea ne daruieste momente de traire unice,speciale,inaltatoare.Dupa cum putem noi receptiona acestea,devenim mai buni,mai generosi,mai posesivi... Asa, iubirea asta nobila este o comoara sau o povara pentru noi.De aici fericirile sau dramele noastre,cand e vorba de iubire.Oricum,daca iubire e-n toate,iubire Dumnezeeasca,e bine in toate.Parca ar fi bine sa strcuram si un strop de ratiune in Iubirile astea mari care ne ametesc de nu mai stim de noi. Pentru ca suntem la inceput de an sa dea Domnul sa fiti patrunsi de iubire in toate si totul va fi bine.La multi ani!

    0
    0

  • yasminevictorin pe 19 Ian 2006, 17:48
    depinde

    cand dragostea nu este impartasita la fel de ambele parti din cuplu aia nu ami este dragoste

    0
    0

  • evelyn pe 19 Ian 2006, 17:48
    iubirea

    este un sentiment foarte frumos.fara iubire viata unui om nu are sens.

    0
    0

  • Necsoiu Gheorge pe 19 Ian 2006, 17:48
    mesaj

    parerea me este ca aceaasta pagina este o pagina buna si educativa

    0
    0

  • negru mihai pe 19 Ian 2006, 17:48
    dragostea?

    oare vom gasi odata un raspuns corect la acest cuvant?...il vom gasi mereu...in noi insine,in ceea ce suntem ca oameni pe acest pamant,in acest univers

    0
    0

  • mihi pe 19 Ian 2006, 17:48
    despre mine

    ai dreptate si nici nu sti cat

    0
    0

  • valerica pe 19 Ian 2006, 17:48
    ce cred eu

    cred ca oamenii au nevoie sa citeasca acest articol,le va da raspunsuri la multe intrebari

    0
    0

  • ionut pe 19 Ian 2006, 17:48
    intradevar..

    joc la barcelona din sezonu viitor....

    0
    0

  • Maria pe 19 Ian 2006, 17:48
    totala dreptate

    intradevar ai dreptate si este bine k oamenii sa fie ajutati in asemenea privinte pt k singuri nu au nici o sansa sa se descurce, fiecare are nevoie de putin ajutor.

    0
    0

  • rocsana pe 19 Ian 2006, 17:48
    doar asa

    Daca ambii parteneri se iubesc cu adevarat nu exista obstacole in realizarea aceea ce-si propun.

    0
    0

  • monik pe 19 Ian 2006, 17:48
    dragostea este complicata

    dragostea este complicata,este cu doua taisuri asa cum este si casatoria care nu inseamna dragoste ci o necesitatea care te poate distruge;mai ales in zilele noastre putin se mai casatoresc din dragoste

    0
    0

  • ancutza pe 19 Ian 2006, 17:48
    dragostea nu este complicata

    dragostea nu este complicata daca stii sa fii fercit langa pesoana iubita,

    0
    0

  • cristina adam pe 19 Ian 2006, 17:48
    tu

    esty varzaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

    0
    0

  • RockChick pe 19 Ian 2006, 17:48

    daca nu gasesti persona potrivita pt tine dc dreq te casatoresti...mai cauta si cauta pe cineva care te respecta te intelege si te poate iubii de adevarat

    0
    0

  • bianca_cio_22 pe 19 Ian 2006, 17:48
    merita

    conteaza foarte mult sa iubesti si sa fi iubit. Eu ii multumesc lu D_zeu ca am gasit-o si doresc asta la toata lumea

    0
    0

  • alina pe 19 Ian 2006, 17:48
    iubirea

    in primul rind dragostea se bazeaza pe respect,ulterior va aparea si sentimentele care definesc dragostea.doua pers.se potrivesc atunci cind gandurile celor doi sunt compatibile si reciproce in acest sens.pt.fiecare pers.din lume exista o dragoste.cel mai mult conteaza sa iubesti si sa fii iubit.cautati-o si o veti gasi

    0
    0

  • ion dodonov pe 19 Ian 2006, 17:48
    La ce vоrstг poюi face sex

    eu cred c

    0
    0

  • ramona pe 19 Ian 2006, 17:48
    cea mai prielnica perioada pentru sex

    e un site extraordinar va felicit din toata inima

    0
    0

  • SIMONA pe 19 Ian 2006, 17:48
    E Sanatos Sexul Oral?

    Da,pt K E Incitant

    0
    0

  • MANU-ELLA pe 19 Ian 2006, 17:48
    Sexul Masculin

    E Mare Pula Voastra?

    0
    0

  • Mihaela pe 19 Ian 2006, 17:48
    pe ce se bazeaza intradevar o relatye?

    Eu cred ca in ziua de azi aproape toti bayetii or niste relatii bazate pe sex:p

    0
    0

  • Vasile Vacarencoiso pe 19 Ian 2006, 17:48
    muie voua

    pipi con voi si ma pis pe site ul vostru de cacat si mama voastra de dobitociiii marsh ratatilor

    0
    0

  • cordela pe 19 Ian 2006, 17:48
    interesant !!!!!

    Tuturor baietilor le place sa faca sex intr-o relatie, si dak femeia nu-l f..e bine ii da cu picioru-n fund

    0
    0

  • cipri pe 19 Ian 2006, 17:48
    ha-ha

    asa e!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    0
    0

  • ANKA pe 19 Ian 2006, 17:48
    Fain

    Sincer Mi Se Pare Un Site Care E Interesant Si Pe Care Nu-l Stiam Dar O Sa Le Spun Si Prietenilor Mei Despre El:))

    0
    0

  • Alin pe 19 Ian 2006, 17:48
    Mes pt toti

    faceti sex acum cat mai puteti k doar no sa puteti si la 80 de ani(mai ales fetele)SERIOS:))

    0
    0

  • roxana pe 19 Ian 2006, 17:48
    adevarat

    foarte interesante si adevrate aceste chestii,are dreptate alin:mes pt toti:P

    0
    0

  • Tura pe 19 Ian 2006, 17:48
    Amdrada

    sunt niste chestii foarte interesante si utile

    0
    0

  • ROXANA pe 19 Ian 2006, 17:48
    Cool

    Sunt Interesante Si Sunt Utilee Asemenea Informatii Mai Ales Pt. Cei Care Abia Isi Incep Viata Sexula.

    0
    0

  • ROXANA pe 19 Ian 2006, 17:48
    Cool

    Sunt Interesante Si Sunt Utilee Asemenea Informatii Mai Ales Pt. Cei Care Abia Isi Incep Viata Sexula.

    0
    0

  • ROXANA pe 19 Ian 2006, 17:48
    Cool

    Sunt Interesante Si Sunt Utilee Asemenea Informatii Mai Ales Pt. Cei Care Abia Isi Incep Viata Sexula.

    0
    0

  • ROXANA pe 19 Ian 2006, 17:48
    Cool

    Sunt Interesante Si Sunt Utilee Asemenea Informatii Mai Ales Pt. Cei Care Abia Isi Incep Viata Sexula.

    0
    0

  • ani pe 19 Ian 2006, 17:48
    parere

    nu e bine sa te casatoresti prea curand nici prea tarziu

    0
    0

  • .diaconu georgiana pe 19 Ian 2006, 17:48
    parere

    nu este normal sa-ti incepi viata sexuala prea devreme.

    0
    0

  • camy pe 19 Ian 2006, 17:48
    iubire adevarata

    atunci cand exista dragoste este pacat sa lasam monotonia sa intervina.NU \CREDETY?

    0
    0

  • carmen pe 19 Ian 2006, 17:48
    dorinta si pasiune

    daca femeia este indeajuns de sexi si independenta poate obtine ce vrea.

    0
    0

  • anonoma pe 19 Ian 2006, 17:48
    de la vis la realitate doar un pas

    eu, zik k trebuie s o cauti mult cu toate k kteodata se afla kiar sub nasul tau........si e frumos abia dupa c o gasesti...inainte e un cosmar.........

    0
    0
Pagina « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 »

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod