Memorie vizuala, auditiva sau kinestezica?

Copilul tau a crescut si a venit timpul sa mearga la scoala. Ce poate fi mai frumos si mai emotionant? Daca pana la varsta de 7 ani si-a dezvoltat o serie intreaga de capacitati intelectuale...
Copilul tau a crescut si a venit timpul sa mearga la scoala. Ce poate fi mai frumos si mai emotionant? Daca pana la varsta de 7 ani si-a dezvoltat o serie intreaga de capacitati intelectuale, afective, volitionale, deprinderi generale de autoservire, reguli de conduita si o anumita receptivitate si sensibilitate mentala, de acum incepe o noua etapa din viata.

Este stiut faptul ca scoala constituie o forma de actiune educativa institutionalizata. In primii ani de scoala se organizeaza accesul la doua mijloace de comunicare: scrierea si lectura, in acelasi timp si la acumularea de informatii care-i permit formarea pentru viata.

Odata cu intrarea in scoala, activitatea de baza a copilului devine insusi procesul de invatare, de asimilare sistematica si constienta de cunostinte noi. Prin aceasta se dezvolta capacitatile intelectuale, inteligenta, se formeaza personalitatea copilului si, nu in ultimul rand, insusirile social-utile de adaptare.

Ca mama, trebuie sa ai in vedere faptul ca fiecare copil reprezinta o individualitate, dar in acelasi timp poate apartine unei anumite grupe, categorii distincte de receptivitate la informatii, in functie de structura sa genetic-ereditara.

De mentionat este insa faptul ca nu exista totusi tipuri de receptivitate pura la informatii.
De cele mai multe ori, acestea au caracteristica unei predominante.

Iata grupele: vizualii, auditivii si kinestezicii.

1. Vizualii


Reprezinta, din punct de vedere psihologic, acele persoane cu o deosebita acuitate a perceptiilor obtinute prin vaz si cu o memorie vizuala preponderenta; campul vizual reprezinta o portiune mult mai mare, care poate fi cuprinsa cu vederea, decat al altora. Asadar, daca ai constatat faptul ca micutul tau face parte din grupa vizualilor, el va invata cu mai multa usurinta privind scheme, diagrame, desene etc.

2. Auditivii


Sunt acele persoane cu o deosebita acuitate a perceptiilor obtinute pe cale auditiva si cu o memorie auditiva foarte dezvoltata, deoarece retin cu usurinta si precadere cele auzite. Copilul auditiv va intelege mult mai usor daca aude clar ceea ce trebuie sa invete.

3. Kinestezicii


Reprezinta acele persoane cu o deosebita acuitate a perceptiilor legate de exemple practice, in miscare, eventual, dinamice, dar si statice, vizand chiar si materiale intuitive (obiecte simulatoare ale actiunii etc.); acestia au o memorie kinestezica foarte dezvoltata si vor pricepe mai usor prin exemple practice.

Copiii care apartin grupurilor principale au moduri diferite de a intelege lucrurile noi. Cunoscand aceste particularitati, iti va fi mai usor, ca mama, sa-i explici anumite lucruri, folosind metode potrivite si eficiente de prezentare.

Cum afli ce modalitate predominanta de receptie are copilul tau?

O modalitate de incadrare a copilului s-ar putea realiza prin anumite observatii ale comportamentului lui, cum ar fi:

  •  Cand va plimbati prin parc, vizualii vor observa mai intai alti copii, pasari, animale, in general, fiinte; auditivii vor fi atrasi mai mult de zgomote, de eventuali caini care latra, de exemplu; kinestezicii vor simti, in primul rand, vantul, caldura sau frigul.

  •  Cand este suparat, vizualul te va privi sfidator in ochi, auditivul va tipa si va plange, iar kinestezicul va bate din picior sau va arunca un obiect.

  •  In cazul in care, in timpul liber, copilul tau prefera sa citeasca sau sa priveasca o carte cu multe imagini este vizual, cand prefera sa asculte muzica este auditiv si cand joaca Lego, de exemplu, sau altceva de genul acesta, este kinestezic.

  •  Cand este cazul sa invete ceva nou, daca prefera sa memoreze paragrafe uitandu-se in plafon, este vizual, daca repeta cu voce tare, este auditiv, iar daca repeta scriind ceea ce a invatat, este kinestezic.

In mod normal, la scoala, intr-o clasa se afla copii apartinand tuturor categoriilor; invatatorul are datoria de a gasi metodele cele mai adecvate pentru a-i putea invata mai usor pe toti deopotriva si a nu favoriza una sau alta dintre grupe.

Folosind si aceste sfaturi, copilul tau va invata mult mai usor, iar acest lucru il va motiva pentru acumularea cat mai multor informatii si ii va stimula placerea de a merge la scoala.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod