Jocurile de noroc: o dependenta periculoasa

"Stiam ca este dependent. Am incercat sa-l ajut, sa-l inteleg, dar nu am reusit. Ma simteam tot mai singura si neiubita si am ales sa-l parasesc" - este numai un caz din multele in care dependenta de jocuri de noroc a rupt o relatie. Un astfel de viciu este platit scump atat de dependent, cat si de familia lui si ingrijorator este faptul ca fenomenul a luat amploare in ultimii ani, in special in randul tinerilor.
De-a lungul timpului s-au dezvoltat multiple forme de jocuri. Existenta lor este consemnata in multe manuscrise antice si se stie ca erau prezente in societatile orientale precum Egiptul Antic, China, Japonia, India, dar si in Grecia Antica sau Roma Antica. Se poate spune ca sunt in plin proces de "evolutie": in prezent se poate paria sau se poate juca pe internet 24 de ore pe zi, 7 zile pe saptamana.  In Marea Britanie, de exemplu, potrivit unui raport al Asociatiei Medicale Britanice, 25% dintre copiii cu varste cuprinse intre 12 si 15 ani pariaza si joaca la aparatele cu fise, iar dintre acestia 5% manifesta semne de dependenta fata de acest tip de jocuri. Desi dependenta de jocuri de noroc este la fel de grea si de grava ca orice alta dependenta, nu exista o lege care sa le interzica, mai mult decat atat, ele sunt acceptate si tolerate din punct de vedere social.


Trasaturile dependentului de jocuri de noroc

Potrivit Ancai Munteanu, psiholog, dependenta se manifesta cam la fel indiferent de obiectul ei. Persoana nu se poate abtine, are comportamentul regulat, face orice ca sa-l satisfaca, este ca o nevoie. In cazul dependentului de jocuri de noroc, este vorba in principal despre placerea jocului si despre  bani. Ca orice dependent, de obicei ascunde acest comportament si incearca sa faca rost de bani in felurite moduri. Asta este usor de vazut, mai ales daca are familie, care sesizeaza sumele care lipsesc. Fiind atat de "prins" de dependenta lui, adesea ii ignora pe cei din jur, neglijeaza alte activitati, nimic altceva nu-l atrage sau nu-i face placere. Poate ajunge la izolare si o preocupare continua pentru joc si pentru a face rost de sumele necesare.
 
"Principala caracteristica este pierderea logicii in timpul jocului. Se intra intr-o stare de identitate cu jocul in sine, astfel incat coordonatele reale dispar ceea ce face ca sumele jucate, riscurile asumate sa fie mult mai mari decat in mod obisnuit.
Ca urmare, comportarea lui duce in mod inerent la pierderi"
, este de parere psihologul Claudiu Ganciu. Specialistul prezinta si alte caracteristici ale persoanei dependente de jocuri de noroc:

  • Ascunderea - are tendinta de a minimaliza si de a ascunde comportamentele legate de jocurile de noroc;
  • Isi gaseste timp pentru a merge in locurile in care isi poate permite "dependenta";
  • Mintea ii este preocupata de probleme legate de jocuri (cum poate, de unde face rost de bani, cum joaca, etc.);
  • Comportamentul este mai curand afectiv, are impresia ca nimeni nu-l poate intelege;
  • Resimte dorinta de a repara pierderea anterioara;
  • Are deseori sentimente de vinovatie pe care incearca sa le compenseze printr-un nou joc;
  • Este mai curand o persoana care isi doreste sa piarda decat sa castige.


Iese mereu in pierdere, si totusi revine la jocuri. De ce?

"Raspunsul lui la aceste 'de ce-uri?' este ca nu poate fara sa joace, ca ii place foarte mult, ca este singura pasiune a lui. Uneori apar si motivatii legate de bani, spera sa castige, sa devina bogat, in totala discordanta cu realitatea. Neaga faptul ca pierde bani, sustine ca va castiga, ca isi va plati datoriile, ca se va ocupa de toate cele pe care le-a neglijat", ne spune Anca Munteanu, psiholog. "Esential mi se pare faptul ca in timp se indeparteaza din ce in ce mai mult de realitate, nu mai reuseste sa tina seama de cei din jur, de activitati, programul de la serviciu etc. Orice dependenta este ca o 'betie', in care cauti in pofida oricarui obstacol sa ai din nou parte de 'obiectul' dependentei. In rest, nimic nu mai conteaza", continua specialistul.

Psihologul Claudiu Ganciu enumera trei motivatii care-l fac pe dependent sa revina la jocuri, in ciuda faptului ca mereu iese in pierdere:

  • Motivatia lui este de a umple un gol emotional.
    Cauzele efective si istoria lor se modifica de la o persoana la alta;
  • Motivatia constienta poate sa fie legata de joc (placerea jocului) sau de bani (nevoia, dorinta de a castiga);
  • Semnificatia jocului si a dorintei de a castiga are legatura cu emotionalul, cu ceea ce investeste emotional in aceasta dorinta.


Dependenta de jocuri de noroc se trateaza?

Anca Munteanu, psiholog, este de parere ca aceste persoane nu cer ajutor pentru ca de cele mai multe ori nu o considera o problema sau cred ca se pot "lasa" singuri de joc atunci cand vor dori. Jocul pare sa aduca satisfactia pe care nicio alta activitate n-o aduce. De ce ar renunta la singura placere? In plus, jocul devine singura lor lume, in afara ei nu mai exista nimic.

Cererile de ajutor sunt fie sporadice atunci cand realizeaza problemele legate de bani sau sunt facute de familie care nu stie ce sa faca, vede ca nimic din ce face sau spune nu are efect, iar situatia se agraveaza. Asadar in conditiile in care persoana respectiva nu cere ajutor sau nu considera comportamentul sau ca fiind expresia unei suferinte, ajutorul are o forma speciala. Este important ca jocul sa fie privit intr-un context mai larg, al intregii vieti a persoanei si a vietii familiei sale. Practic, o dependenta poate fi inlocuita cu alta sau cu un alt simptom daca nu a fost inteles sensul ei, daca nu am reusit sa "traducem" ce inseamna jocul pentru el sau pentru familia lui.

Claudiu Ganciu, psiholog, considera ca ceea ce este cel mai greu de acceptat este faptul ca persoana are aceasta problema, iar lupta celor din familie este de cele mai ori sortita esecului. Sunt si momente in care o persoana este dispusa sa accepte faptul ca are o problema cu jocurile. Se poate incepe si o psihoterapie, dar pentru ca ea sa aiba rezultate este necesar ca acest grad de dependenta sa nu fie foarte ridicat.
Comportamentul dependent produce o rupere de realitate, protagonistul nu mai este in aceasta realitate comuna, ci in cea a jocului ceea ce il face sa fie incapabil de a relationa cu un psihoterapeut. Specializarea psihoterapeutului pe probleme de dependenta in aceste cazuri accentuate este vitala.


Dependenta de jocuri de noroc: un secret de familie

"Se intampla acum mai bine de cinci ani. Urma sa ne casatorim. Stiam ca este dependent, nu s-a ferit niciodata sa-mi spuna ca-si petrece noptile prin cazinouri", se destainuie Oana P. "Am incercat sa-l ajut, sa-l inteleg, dar de fiecare data toate discutiile noastre incepute pasnic, se incheiau cu tipete si cuvinte grele pe care ni le adresam reciproc. Ma simteam tot mai singura si neiubita si am ales sa-l parasesc. Nimeni nu a inteles ce s-a intamplat cu noi, din afara paream cuplul perfect", mai spune Oana.

Este doar unul din cazurile in care o relatie s-a destramat din cauza dependentei de jocuri. Anca Munteanu ne vorbeste despre rolul familiei, cum se comporta si cum ar trebui sa procedeze, intr-un astfel de caz: este foarte important ceea ce partenerul sau familia vede si simte legat de aceasta dependenta. Ei sunt cei care cer ajutor psihoterapeutic pentru ca apare acel "nu stiu ce sa fac", "nu stiu cum sa-i spun", "nu pot sa vorbesc cu el despre asta".

Dependenta este adesea un "secret" atat al persoanei in cauza, cat si al familiei. Ea este tainuita, este ceva "de rusine", simtit ca ilegal, care trebuie sa dispara sau sa fie rezolvata pe ascuns. Asta mi se pare cheia problemei dependentei. Partenerul sau familia ajung sa sufere in locul celui dependent pentru ca el nu a putut suferi si in locul suferintei a pus aceasta dependenta. Ei spun adesea, cand se refera la aparitia comportamentului, ca au facut asta "ca sa uite".
Asta ne face sa intelegem ca jocul acopera ceva, un lucru greu sau imposibil de suportat.

Pe de alta parte, masura in care reusim sa vedem sau sa ne dam seama ca partenerul sau un membru al familiei este dependent, depinde de cat putem accepta asta. Este intr-adevar ceva extrem de dureros si noi toti ne protejam si atunci "nu ne dam seama". Fara un ajutor terapeutic, acesti oameni din jurul dependentului nu pot suporta toata aceasta suferinta, frustrare, neputinta, rusine, vinovatie si il lasa singur, il parasesc, il abandoneaza, il lasa cu dependenta lui. Nimeni nu poate face fata concurentei cu jocul. Dar pe de alta parte dependentul simte ca relatia lui cu jocul este singura de durata, ca jocul nu-l va parasi.

Adesea dependenta este cauzata de o carenta afectiva foarte timpurie, de o "parasire" traita demult, de un gol pe care obiectul dependentei, jocul in cazul nostru, are menirea de a-l umple. Pentru a da la o parte jocul, este nevoie sa suportam golul, suferinta din spatele lui. Asta este valabil si pentru cei din jur, pentru psihoterapeut si pentru cel dependent. De aceea, dependenta este atat de greu de abordat terapeutic pentru ca cere foarte mult timp, foarte multa munca si trairea unor stari de suferinta imensa pana cand dependentul va reusi sa intre in contact cu ele si sa nu se mai ascunda dupa joc.
 

Comentariile 51-100 din 403

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Alex pe 7 Apr 2015, 23:05
    Stire la Antena 1

    Si eu am vazut azi stirea de la ora 19:00 la Antena 1 si chiar ma gandeam la acest forum. Nu e de glumit cu aparatele si ruleta, daca pana si varul Simonei Halep s-a sinucis. Apoi astia 2 frati, se pare ca si al 3-lea frate ar fi avut o tentativa de suicid, bineinteles ca tot din cauza jegurilor de patroni de cazino. De ce naiba nu se baga ANAF-ul peste salile de jocuri sa le inchida dracului macar pe o parte din ele, in loc sa se bage la restaurante ca au 3 lei in plus mai bine sa se bage sa amendeze si sa inchida salile de jocuri unde sunt ferm convins ca o sa gaseasca nu 3 lei ci sute de milioane vechi in plus si nejustificati. La cazinouri ar trebui sa se bage ANAF-ul cu amenzi, nu la magazine sau restaurante.

    135
    0

  • Florin pe 7 Apr 2015, 10:41
    stire

    " Doi frati din Iasi s-au sinucis la doar cateva zile distanta din cauza unui viciu carora amandoi i-au cazut prada. Toţi banii câştigaţi cu greu se pierdeau în sălile de jocuri, iar în ultima perioadă, a reuşit să facă dispăruţi şi 40.000 de lei împrumutaţi. Ultima sa ispravă a avut loc chiar zilele trecute, după ce a aflat că fratele său, Florin, s-a sinucis în Anglia, unde lucra, pentru că pierduse la jocuri 50.000 de lire împrumutate de la bancă pentru a-şi cumpăra o locuinţă. Acasă, la Iaşi, fratele său Marian avea aceleaşi probleme. " Avem 4 sinucideri intr-o luna si cateva zile, patru sinucideri despre care s-au scris in presa, poate ca au fost 7 sau 10 sau cine stie cate. Bagati-va mintile-n cap!!!!

    132
    0

  • Florin pe 4 Apr 2015, 10:46
    vorbesc si eu despre dependenta

    Va salut, tocmai mi-am pus o cana fierbinte de lapte si la cana asta vreau sa mai scriu si eu despre aceasta dependenta. La jumatatea lunii martie l-am asteptat pe fratimiu cu bani sa platim impozitele, in ziua de Vineri a venit foarte tarziu in noapte, a doua zi cand l-am intrebat a raspuns ca " am primit doar jumatate de leafa, am platit Providentul, am cumparat tigari si mi-au mai ramas si mie niste bani " . L-am asteptat cu bani si-n ultima Sambata a lunii Martie si bineinteles ca a venit iar la ora suspecta si l-am prins iar cu minciuna, si-a jucat salariul ca jocuri ca in urma cu doua saptamani. Apropo, ieri a venit o somatie de la Provident din care am aflat ca nu si-a mai platit ratele la ei de multe luni de zile, de prin noiembrie decembrie probabil, deci a mintit si tineti minte ce va spun, NU EXISTA UN DUMNEZEU AL ESCROCILOR, ACESTA NU EXISTA, NU VA BAZATI PE EL SI NU VA FACETI CRUCI LA EL !!!! Saptamana viitoare sau dupa Paste o sa-mi incarc cartela si o sa sun la acel numar de TELVERDE si acolo o sa intreb ce putem noi sa facem, dependenta de jocuri de noroc este mult mai grea pentru cei de langa dependent. Am facut o socoteala, am rememorat primele lui minciuni ( ca nu a luat salariul, ca i-au furat sutii salariul din buzunar in RATB, ca a pierdut banii ) si am realizat ca au trecut 20 de ani de atunci, este clar ca din sala de jocuri de noroc n-o sa-l mai scot in pururea veci. O sa vorbesc si la politie candva sa vad legal ce pot face pentru ca incep eu sa ma prabusesc din cauza dependentei lui. Eu v-am mai spus, cred ca aceste aparate spala creierul prin subconstient, cum va explicati altfel ca oamenii ajuns sa renunte la viata lor si capata comportamente bizare peste ani ??? Aceste aparate au niste mecanisme de spalare a creierului si exista o singura metoda de a-l dezvata pe dependent de aceasta patima, sa-l duci undeva unde nu exista sali de jocuri de noroc si acolo usor sa reinvete ce-i viata, sa-l duci undeva intr-o tara unde exista numai cazinouri pentru oamenii putrezi de bogati: Rusia, Ucraina, jocurile de noroc nu sunt ilegale in aceste tari cum spun unii, sunt legale dar accesibile numai milionarilor si miliardarilor ceea ce as vrea sa se intample si la noi. Asta este singura solutie de a dezvata un dependent de aparate. Eu, dupa ce am citit mii de mesaje, am facut un portret robot al jucatorului: MINCIUNA, DATORII, HOTIE, BANI LIPSA, FURT, COMPORTAMENT ANORMAL SI CHIAR VIOLENTA, aici se inscrie jucatorul iar acest portret nu poate fi pacalit/manevrat de catre ei. Este foarte usor de depistat un dependent, nu va lasati pacalit de minciunile lui.

    133
    0

  • eu pe 17 Mar 2015, 00:47
    dependenta

    am citit ,mai multe comentarii si ma regasesc si eu printre ele,eu nu locuiesc in romania si joc de vreo 13 ani la inceput mai putin dupa mai mult si intr-un final mi-am facut si datorii,,,am pierdut peste 200,000 de euro ,dar sa stitii nu de banii imi pare rau imi pare rau de anii astia in care copilul meu a stat noptii si zile singur si eu numai prin cazinouri.....acum am constientizat tot si incerc sa ma las dar imi este f greu nu mai gasesc placere in nimic ,nimic nu ma mai atrage si ma lupt sa nu ma mai mint pe mine..va doresc succes la totii dar nu cred ca voi reusi definitiv sa ma las niciodata

    134
    0

  • Florin pe 11 Mar 2015, 11:26
    stire

    "Drama in familia Simonei Halep. Varul primar al sportivei s-ar fi sinucis din cauza unei relatii esuate si a datoriilor Arghir Nica, varul primar al sportivei, s-a sinucis. Avea doar 29 de ani. Anchetatorii au aflat imediat ca tanarul era dependent de jocurile de noroc, era dator la camatari....[]" Nici asta nu va convinge sa va potoliti ?? Nici asa nu va potoliti ?? Mai avem un barbat de 40 de ani care s-a spanzurat din cauza aceluiasi viciu. Faceti cu totii un efort sa nu mai calcati la cazino timp de 1 an si cu totii o sa dea faliment.

    135
    0

  • Florin pe 7 Mar 2015, 09:16
    Rares,

    despre barurile de la sat s-a discutat in mod special pentru ca acolo consilierii judeteni, politia, fiscul, primarul sunt toti mana-n mana si despre asta s-a discutat, ca acolo nu se poate intervenii din cauza acestui tip de mafie. Eu as pune articolul dar nu stiu daca este permis acest lucru " PACANELEle vor fi scoase din carciumi " Romania TV - gasesti cu google acest articol. Da, modificarea vechiului OUG 77/2009 aduce aceasta schimbare, pacanelele sa nu mai fie permise in baruri. Au fost implementate niste modificari la sfarsitul lunii decembrie asta insemnand fara pacanele in baruri si bodegi, impozitele per aparat platite numai in euro ( de la 8000 de lei pe an - la 2600 de euro pe an ), o taxa de viciu 400 euro, autorizatia anuala de asemenea va fi platita tot in EUR, depinde de marimea cazinoului, numarul de aparate, daca functioneaza si rulete inauntru. Cu drag, oricand vrei sa intrebi. Baiat, eu acum nu stiu sa-ti spun de la ce data intra in vigoare aceste prevederi, eu stiam ceva de jumatatea lunii martie, cert este ca aceste prevederi o sa se intample. Nu uitati si de programul "joc responsabil " unde exista si un numar de telverde gratuit pentru cei care vor consiliere si indrumare.

    5
    0

  • Rares pe 7 Mar 2015, 00:43
    O lege in sensul acesta

    Salutari tuturor. Florin, as vra sa-mi spui si mie unde ai citit despre faptul ca aparatele nu mai pot fi amplasate in baruri. De cand a fost interzis acest lucru? Am cautat, dar nu am gasit decat niste propuneri, nu legea. Te intreb pt. ca in mediul rural nu cred ca exista bar/barulet/bodeguta fara pacanele si sunt chiar si copii minori acolo.

    0
    0

  • Florin pe 3 Mar 2015, 09:22
    impozite la pacanele

    2.600 de euro pe aparat ( a fost 8000 de lei ) + 400 de euro taxa pe viciu ( taxa noua ), taxa de licentiere s-a scumpit si ea si de anul acesta se plateste IN EURO, NU IN LEI, + curent electric + salarii + chiria ( multe sali functioneaza in spatii inchiriate ) + eventuale alte cheltuieli, amenzi samd Cine mai crede ca da lovitura la pacanele, se insala pentru n-o sa se intample. La asemenea impozite, care vor fi marite de la an la an si pe buna dreptate, patronii o sa le manevreze la greu. Pacanelele nu mai au dreptul sa functioneze in baruri, deci daca jucati la bar, jucati la aparate neautorizate si sa nu veniti dupa aia sa plangeti pe aici dupa banii vostri.

    0
    0

  • Florin pe 3 Mar 2015, 09:14
    razvan,

    nu mai castigi nimic pentru ca a crescut impozitul pe aparat, de la 8000 de lei pana aproape de 150000 de lei, 3000 de euro pe an. Sunt manevrate la greu ca altfel dau faliment. Este inutil sa mai bagati bani in ele. Cu banii pe care ii irosesti in cazino, poti face lucruri de o mie de ori mai interesante, te poti distra, poti face lucruri. Eu ti-am spus razvan, exista o lege noua si taxe si impozite pe aparat mult marite, sansele de castig la ele sunt practic 0, daca vrei si daca vreti sa intelegeti asta, ESTE FOARTE BINE pentru voi, daca nu, NU, este problema voastra.

    0
    0

  • covaci pe 2 Mar 2015, 22:27
    Pentru Răzvan

    Răzvane,îmi pare foarte rău de tine.Din păcate aparatele nu sunt puse pentru caştig.Dacă nu poţi să renunţi de unul singur este greu să-ţi dau alte sfaturi.Gandeşte-te la familie şi la prieteni,ei sunt tot timpul alături de tine şi te apreciază aşa cum eşti !

    3
    0

  • razvan pe 2 Mar 2015, 02:21
    acum 5 sau 6 ani mai castigai ceva acum nimik nimik

    prafu sa aleaga de ele m a nenorocit numai pot unde intri pierzi zi de zi inainte acum 5 sau 6 ani mai castigai ceva acum bagi banii si numai da nimic nimik

    2
    0

  • covaci pe 26 Feb 2015, 20:46
    Nu cred ca ma pot numi dependent

    Florine,faptul că am pierdut candva nişte bani de buzunar nu cred că mă poate clasa ca dependent de jocuri,mai ales că am deja o lună de cand n-am mai jucat ! Dacă aş suna ar trebui să mint sondajul şi nu-mi stă deloc în caracter.Intervenţia mea pe acest site a fost ca să vă ajut şi pe voi să renunţaţi de bună voie şi fără psiholog !!! Cred că aveţi toţi familii şi asta este mai important decat orice pe lume !

    0
    0

  • Florin pe 24 Feb 2015, 11:42
    ma scuzati, am uitat sa precizez ceva

    la numarul de telefon puteti suna fara a va da numele, nu va cere nimeni detalii daca nu doriti, se face doar consiliere si indrumare.

    2
    0

  • Florin pe 24 Feb 2015, 11:37
    salut,

    baieti, am mare rugaminte la voi, exista un program + site care se numeste joc responsabil, a fost lansat de curand pentru voi, pe banii vostrii. Exista acolo un formular de completat si o echipa de psihologi care raspund la un numar de telefon gratuit TELVERDE. Gasiti pe google prin " joc responsabil " . Il rog pe prietenul Covaci sa dea un telefon, sa completeze formularul si sa ne spuna despre ce este vorba, sau oricine altcineva. O faceam eu dar nu sunt dependent de cazinouri, nici de tigari sau bautura, daca cineva vrea sa se poarte ticalos cu mine, ma poate numi dependent de internet dar nici macar de acesta nu sunt dependent. Va rog mult, se ofera cineva sa intre pe acest program care, inca odata precizez, este finantat cu banii vostrii. Poate ne spune cineva ce fel de consiliere se face pe acele numere de telefon. Joc Responsabil este pentru voi.

    0
    0

  • viva ioan pe 24 Feb 2015, 00:42
    atentie

    Eu va spun ceva am 44de ani am plecat din romania cand aveam 18 ani am jucat la cazinouri si la automate mai bine de1,5milion dolari , stiu e de necrezut dar eu va spun ceva de 2ani nu mai joc ,deloc nu stiu de ce nu mai joc singur am decis sa nu mai joc deloc la inceput visam cand dormeam ca joc ,afost tare greu primele 2saptamani ,apoi a inceput si mai greu 1luna si asa ,asa am reusit sa scap de unul singur asa ceva 1la 300de mii .doresc sa va spun un lucru faceti cum crede-ti dar intr-o zi s-ar putea sa va cada capu ,mi-au trebuit23-24ani sa ma las cate am avut pe cap fara bani ,fara mancare,curent.banci. datori ,dar au trecut sant fericit ca numai joc.va doresc mult noroc

    1
    0

  • Alex pe 22 Feb 2015, 23:20
    varsare de nervi

    Sa ii ia dracu pe toti patronii de cazinouri, sunt multi oameni care s-au nenorocit din cauza aparatelor si ruletei.

    8
    0

  • adrian pe 21 Feb 2015, 20:24
    vreau sa renunt la jocuri

    buna seara sunt si eu un jucator al acestor aparate si dupa cum se zice ban dupa ban rezulta gaura mare in buget si nervi si nu mai zic si tot zic ca nu mai joc ca ma las si nu am ambitie desi imi face rau acest viciu stiu ca nu e bine si tot bag cand fac rost de bani de la sume mici si mize mici la sume mari si mize mari dumnezeu sa ne apere pe toti si sa distruga lacomia oamenilor si sa ne dea putere sa reusim sa nu lasam de tot nu e bine,,, pe propia piele va spun , apreciati viata si pe cei dragi...

    9
    0

  • ioan pe 14 Feb 2015, 14:52
    Sansele de castig sunt sub 10%

    Din pacate multi spera ca jocurile de noroc sunt solutia de a iesi dintr-o situatie financiara precara , cei cu bani o fac din distractie , dar rezultatele sunt dezastruoase fiindca se afunda si mai mult . Profitul net al acestor sali este undeva la 40% . Nu cunosc dar am auzit ca aceste sali beneficiaza de o impozitare mica - deci nici macar statul nu vrea/are interes sa obtina niste bani . As fi de acord sa se initieze un proiect de lege care sa restranga dreptul de a instala sali oriunde si mai ales in centru - sa fie trimise la periferie sau chiar in zone izolate . De asemenea sa fie impozitate mai mult .

    1
    0

  • covaci pe 13 Feb 2015, 18:46
    Pentru Florin

    Statul caştigă o grămadă de bani cu păcănelele şi nu văd de ce ar renunţa la ele ?! Singura soluţie şi cea mai sigură este să conştientizaţi voi singuri că nu este bine să mai jucaţi !

    3
    0

  • Florin pe 13 Feb 2015, 11:12
    scuzati-ma,

    stirea este falsa, m-am convins si eu, ignorati celalalt mesaj.

    0
    0

  • Florin pe 13 Feb 2015, 09:41
    marti 10 februarie

    camera deputatilor a avizat noua lege ca pacanelele sa fie permise numai in cazinourile mari si in agentiile loto, C.D. este camera decizionala, singura mea teama este ca deputatii sa nu se razgandeasca. Practic, n-am mai avea pacanele la orice colt de strada si in orice bar care functioneaza fara autorizatie, daca se va intampla, abia astept sa-i vad pe astia cu pacanelele in carca ducandu-se cine stie unde. Daca doriti mai multe detalii, o sa gasiti stiri scriind aceste cuvinte " pacanele aviz camera deputatilor " , sa vedem ce urmeaza de acum.

    1
    0

  • covaci pe 11 Feb 2015, 12:55
    Nervi şi supărare

    Aşa este,Alex Alexutu şi g4s,trebuie să uitaţi de aceste aparate ! Chiar dacă la început veţi caştiga pierderea ulterioară va fi mult mai mare,plus nervii şi sănătatea care amplifică supărarea.

    2
    0

  • g4s pe 11 Feb 2015, 12:16
    Provocare pentru jucatorii activi,nonactivi si recidivisti

    Nu exista un leac miraculos care sa anuleze tentatia, la fel cum niciun psiholog nu va reusi sa ne ajute atata vreme cat noi nu dorim acest lucru.Deci , constientizare, vointa si totul va fi excelent, la fel ca si inainte de.Apropo, cum era inainte fara jocuri? :) am si uitat probabil. Sa ne auzim cu bine si folos!

    2
    0

  • g4s pe 11 Feb 2015, 11:51
    Provocare pentru jucatorii activi,nonactivi si recidivisti

    Deci, pana la urma e foarte bine ca se descriu aici povestile, rezultatul automacelului in urma jocurilor de noroc=de natura, dar pana la urma conteaza ce se poate face, ce vom face? Nu e suficient sa asteptam ca dendenta sa treaca de la sine, trebuie sa si actionam intr-un fel. Propunerea mea este sa sa incem sa scriem zilnic ,saptamanal fiecare cum simte cateva cuvinte simple despre cum si ce simtim cat nu mai jucam.Ar fi de apreciat sa fim sinceri, cinstiti chiar daca tentatia e mare si vom mai juca deoarece exista posibilitate sa apara recidiva.

    1
    0

  • Alex Alexutu pe 11 Feb 2015, 01:18
    lasativa oameni buni

    in martie fac un an decand nam mai jucat si imi merge mult mai bine.mai bine mananc si beau decat sa ma autodistrug

    7
    0

  • covaci pe 23 Ian 2015, 21:05
    Pentru Florin

    Florine,ca să te laşi de băutură trebuie mai întai să asculţi sfaturile unui fost beţivan ! :))) Psihologul vă dă sfaturi dar dacă n-a trecut prin ce trecem noi nu ne va înţelege pe deplin ! Eu ce vă spun ştiu pentru că şi eu am fost ca voi.Dacă vreţi să mă ascultaţi bine,dacă nu iară bine !

    4
    0

  • Florin pe 22 Ian 2015, 09:50
    petitia

    " spuneti nu jocurilor de noroc " abia a adunat 450 de semnaturi din 2008 de cand aceasta a fost lansata. Atat de putine in 7 ani de zile !!!!!

    1
    0

  • Florin pe 22 Ian 2015, 09:48
    domnule Covaci,

    avand in vedere ca dumneavoastra ati recidivat dupa 4 luni de zile, parerea mea este ca nu mai aveti dreptul moral pentru a da sfaturi pe aici, pe mine m-ar interesa sfaturile cuiva care a reusit. Se pare ca aceasta patima este extrem de puternica, mai puternica decat vointa voastra a tuturor. Imi pare rau dar nu mai aveti dreptul moral, singura solutie este sa protestam in fata parlamentului, eu deja m-am resemnat. Forumistii de aici cauta parerile unora care s-au lasat definitiv. Ce te faci atunci cand unii se duc singuri fara a avea anturajul merelor stricate, chiar ei fiind mere stricate ??? Multi se duc singuri si fara anturaj.

    0
    0

  • covaci pe 21 Ian 2015, 22:06
    Merele stricate !

    Singura şansă să renunţaţi la aceste păcănele este să eliminaţi dintre voi merele stricate,adică prietenii care frecventează aceste locaţii şi,cu timpul, vă ademenesc şi pe voi ! Ştiu că este greu să renunţi la un prieten,dar dacă acesta te duce la rău mai bine fără el !!!

    1
    0

  • covaci pe 19 Ian 2015, 01:30
    Ieri am caştigat ! :)))

    Cu toate că am promis că nu mai joc,ieri am jucat prima oară după patru luni şi am caştigat 400 lei la păcănele şi astăzi am dat deja înapoi 200 lei.Sper să nu mai joc !

    0
    1

  • covaci pe 13 Ian 2015, 22:27
    Pentru Cosmin

    Cosmine,trebuie să încerci să nu mai joci prea înfocat.Şi eu am rezistat eroic patru luni şi n-am jucat deloc şi astăzi am jucat şi eu 10 lei de amuzament şi am plecat de la aparat cu 30 lei în plus ! Poţi să trăieşti şi făra pariuri şi păcănele şi,cel mai important, nu te mai gandi la ele !

    1
    1

  • ionut pe 13 Ian 2015, 20:04
    te pot ajuta

    salut cosmin.stiu pe cineva care te poate scapa de viciul asta.asta e mailu meu leuionutalex@yahoo.com.sa imi scrii ca sa vorbim

    1
    0

  • cosmin pe 12 Ian 2015, 20:17
    ...

    si eu ca si altii am ajuns cu psihicul la pamant.mi-am pierdut logodnica inainte de nunta,familia,serviciul,prietenii,TOT.stie toata lumea de dependenta mea si multi au incercat sa ma ajute dar fara succes.inca joc si joc toti banii.am ramas de n ori fara paine sau cu facturile neplatite la intretinere.tot timpul cand pierd zic ca nu mai joc si nu mai joc si nu mai intru niciodata la jocuri.si credeti!functioneaza pana la primi bani.la un moment dat cand am ramas singur si nu ma mai baga nimeni in seama(nici acuma nu e mai bine)am avut incercari de suicid.si nu ma pot lasa nici in prezent asta e cel mai grav.stiu cat rau mi-au facut si cat rau imi fac in continuare.chiar nu stiu ce sa fac.DACA CINEVA ar putea sa ma ajute cumva si as renunta la ele ar fi pentru mine ca o a 2a mama,as renaste din nou si ias fi recunoscator pana ma mut in garsoniera cu usa in tavan

    1
    0

  • Florin pe 7 Ian 2015, 09:57
    in curand vor fi noi reglementari,

    daca jucati la pacanele, s-o faceti numai la cazinouri si in agentiile loteriei romane, pacanelele din baruri o sa fie scoase si apar noi tipuri de pacanele, pacanele cu o miza foarte mica de castig, de ordinul sutelor de lei, probabil ca astea o sa fie amplasate la BET-urile de cartier,deci pacanelele cu castig mare o sa fie accesibile numai la cazino si la loterie, de indata ce noua lege o sa apara in Monitorul oficial, probabil in curand. Cica de sarbatori s-a jucat la greu la cazinouri. Ramane totusi sfatul domnului Covaci, NU JUCATI!!!

    1
    0

  • covaci pe 4 Ian 2015, 18:10
    Nu mai jucaţi

    Da,dar nu vă obligă nimeni să mai jucaţi şi astfel vor da faliment ! Taxa de 1.000 de euro este peste taxele de pană acum care va fi scoasă tot de la jucători.

    0
    2

  • Florin pe 2 Ian 2015, 10:28
    salut

    inteleg ca anul asta a aparut o noua reglementare, patronii o sa plateasca cate 1000 de EURO - anual - pe sala de jocuri ( prea putin ) si ca de banii astia o sa fie finantate programe pentru dependenti. 1000 de EUR este mult prea putin, taxele in domeniul asta sunt mult prea mici, 1800 de euro pe un aparat care iti produce zeci de mii de euro, este atat de putin!!!!!! Taxa anuala pe un aparat ar trebui sa fie cel putin 5000 de EUR + taxa anuala de autorizare. SI TOT AR IESI IN PROFIT!!!!

    0
    0

  • covaci pe 30 Dec 2014, 19:03
    Pentru Florin 2

    Ca parior înrăit,să joci la aparate doar 5 - 10 lei,este ca şi cum un alcoolic de-o viaţă ar încerca să bea zilnic doar 50 de grame de tărie,cand se ştie că tocmai această gură îi provoacă plăcerea de-a continua !

    3
    0

  • Florin pe 29 Dec 2014, 09:44
    domnule Covaci,

    tocmai asta sugeram si eu, avand in vedere ca exista niste mecanisme de aparare, cel mai bine este sa le eviti complet. Inteleg ca mecanismul de aparare la ruleta este pe baza de magneti care manipuleaza bila intr-un sens. TOCMAI ASTA SPUN SI REPET, EVITATI-LE!!! Nici macar joc de noroc nu este asta iar unii spun ca jackpoturile sunt resetate in fiecare seara si cred asta. EVITATI-LE fratilor si daca nu puteti si nu puteti, limitati-va la o suma mica de bani, 5-10 lei. Este inutil sa incercati cu mai multi bani. NU ARE ROST!!!! NU ARE ROST, nu inteleg de ce sa va pariati banii, feriti-va de ele, este cel mai bine.

    2
    0

  • covaci pe 28 Dec 2014, 21:45
    Pentru Florin

    Da,se poate. Dar cel mai bine este să nu jucați deloc ! Un An Nou Fericit !

    0
    1

  • Florin pe 28 Dec 2014, 15:05
    smenul

    cred ca este valabil si la aparatul de ruleta, sunt convins ca acesta are un mecanism de aparare daca cineva pariaza multi bani si exista riscul unui jackpot urias, hai mah oameni buni ca nu este deloc asa. Nelson Mondialu a bagat 280 de milioane intr-un aparat de pacanele si a avut o singura mana de 10 milioane, acolo clar ca a fost un mecanism de aparare. Este inutil sa intrati cu bani multi intr-un cazino, nu stiu cum de nu v-ati prins pana acum. Intrii cu 10 lei si daca iese ceva, bine, daca nu, ura si la gara, am plecat acasa si-mi vad de treaba mea. Chiar daca unii vor spune ca nu este asa si ca bat campii, eu va spun ca asa este si ca mai mult ca sigur am dreptate.

    2
    0

  • Florin pe 28 Dec 2014, 14:55
    smen la aparatul de pacanele

    Fratilor, am stat mult si m-am gandit, am citit mii de mesaje pe care le-am pus cap la cap, chiar am intrat intr-o sala de jocuri si cred ca inteleg cum functioneaza aceste aparate, cred ca exista un smen la ele. De cate ori ati auzit chestia aia cu " prima data cand am jucat la pacanele, am bagat cativa lei si am scos o soma mai mare ? " de mii de ori, tocmai asta cred ca este smenul, sa nu bagati mai mult de 10 lei la un aparat dintr-o sala. Daca va arde buza rau de tot, macar incercati 50 de lei, cate 10 lei la un aparat din 5 sali de jocuri diferita, ma tem ca daca bagati bani multi intr-un aparat sau numai intr-o singura sala, ma tem ca acolo exista un mecanism care se activeaza la sume mai mari de bani. Cel mai bine este sa va limitati la maxim 10 si la maxim 5 locatii diferite, cred ca este foarte gresit sa bagi foarte multi bani in acelasi aparat sau in aceasi sala. Dincolo de asta, va spun ca porcul de Craciun nu zboara si nu exista cai verzi pe pereti asa ca va sfatuiesc sa faceti altceva cu cei 50 de lei, in caz contrar, limitati-va doar la 10 lei la un aparat dintr-o singura sala de jocuri si daca castigati, bine, daca nu, nu. Nu cred ca aparatul functioneaza pe criteriul " bagi mai multi bani si ai mai multe sanse de castig " . O alta idee ar fi sa jucati numai la aparatele loteriei romane, nu cred ca aceste sunt masluite ca cele de la privat, cred ca cele de la loterie chiar iti dau 30% inapoi. Multa bafta in 2015, poate reusiti sa va tineti departe de ele.

    1
    0

  • covaci pe 22 Dec 2014, 02:30
    Pentru Dana

    Aşa este doamna Dana,este greu să ai în familie pe cineva cu asemenea dependenţă,mai ales atunci cand ai şi copii şi rate la bancă.Împrumuturile la cămătari sunt cele mai rele,greu scapi de ei.Este bine dacă ai reuşit să-l schimbi şi să nu mai joace şi,mai ales,nu l-ai lăsat la greu ! Un Crăciun Fericit în familie !

    0
    1

  • Dana pe 21 Dec 2014, 23:05
    dependenta...un cosmar si pentru dependent si pentru familie

    Perioada in care sotul meu a fost dependent de jocurile de noroc(ruleta) a fost cea mai urata perioada din viata mea si a noastra ca familie.Avem doi copii,suntem de 18 ani impreuna,din care primii 15 a fost dependent.In ultimii 2 ani am vrut sa-l parasesc de cel putin 3 ori,mi-am anuntat si parintii si copiii ca il las .Cand a vazut ca e pe cale sa-si piarda familia s-a trezit la realitate.Ajunsese deja cu imprumuturi la camatari,cu amenintarile lor de rigoare,era cu nervii la pamant.Am ales sa-l iert si sa mai dam o sansa casatoriei.Acum e alt om,mai responsabil,mai atent cu noi...dar datoriile lui le mai platim inca 4 ani de acum inainte.Important e ca s-a trezit in al 12-lea ceas.Va doresc tuturor celor dependenti sa reusiti sa vedeti ce mare inselaciune sunt aceste jocuri si sa va puteti asuma responsabilitatea propriei vieti.Faceti cu banii ceva folositor.E mai bine pentru toata lumea.Sarbatori fericite!!!

    3
    0

  • ionut pe 17 Dec 2014, 09:05
    te pot ajuta

    pt catalin.stiu pe cineva care te poate ajuta catalin.asta e mailu meu leuionutalex@yahoo.com.sa imi scrii ca sa vorbm

    1
    0

  • covaci pe 17 Dec 2014, 03:03
    Pentru Cătălin

    Aşa este,trebuie să încerci să renunţi şi să-ţi găseşti o altă preocupare mai bine.Pe langă job,prieteni,familie şi bani îţi vei distruge şi sănătatea.Sper să reuşeşti,mai ales că vin şi sărbătorile de iarnă !

    1
    0

  • catalin pe 16 Dec 2014, 23:14
    stop casino

    Abea am am ajuns acasa de la Maxbet. Sunt in minus ca de obicei . Am inceput sa joc in Martie anul acesta , daca trag linie am pierdut mult mai mult decat am castigat. Sunt distrus psihic . De fiecare data cand intru in casino zic ca este ultima oara, dar nu ma pot opri. Sunt constient ca nu e bine dar continui sa pierd timpul si banii la aparate . Am avut cateva tentative dar nu am reusit sa renunt . Sper sa ma las definitiv de sportul asta altfel nu voi ajunge bine , deja am incheiat relatii cu buni prieteni , am facut datorii, am pierdut un job . Nu vreau sa ma gandesc unde am am sa ajung daca continui asa. Succes la toata lumea !

    1
    0

  • covaci pe 6 Dec 2014, 01:13
    Moş Nicolae

    Pentru că aţi fost cuminţi sper să vină Moş Nicolae şi la voi ! O zi plăcută oriunde v-aţi afla ! La Mulţi Ani !

    0
    0

  • Axx pe 5 Dec 2014, 19:29
    Salut!

    Va salut pe toti si sper sa aud vesti bune de la voi! La mine e a8a zi si deja ma simt mult mai bine.

    0
    0

  • Florin pe 5 Dec 2014, 09:42
    salut

    se pare ca dialogul intre voi ajuta si de asta este bine sa nu intervina nimeni. Ministerul Finantelor o sa organizeze tombole lunare cu bonuri fiscale, probabil din 2015, asadar puteti sa profitati de aceasta ocazie, sa cheltuiti banii, cu care de obicei intrati in cazino, pe bunuri si servicii si sa trimiteti bonurile la aceasta tombola unde se pot castiga bani, case, masini. Sansa de a te imbogati la aceasta tombola este egala cu sansa de a te imbogati intrand la cazino dar macar ca ramai bunurile pe care ti-ai cheltuit banii si nici nu mai dormiti chinuit. Este o sansa de care puteti profita, am auzit despre cazino ca iti da adrenalina, ce adrenalina iti poate da acesta, sansa unui castig care nu vine niciodata !!!?? Deci iata o oportunitate de care voi puteti profita. Vestea buna este ca salile de jocuri de la blocul de alaturi au inceput sa dea faliment una dupa alta si era si normal, un plafar deschis acum doua saptamani a dat deja faliment. Mergeti la restaurant, mergeti in retail, cereti bonul fiscal si trimiteti-l la tombola, puteti trimite oricate bonuri doriti.

    0
    0

  • covaci pe 4 Dec 2014, 21:11
    Pentru Axx,Corina,Jucător și Un Jucător

    V-am citit mesajele voastre dar n-am intervenit,am vrut să văd dacă sunteți pe calea cea bună ! :)) Felicitări Axx și Corina,sunteți pozitivi și se vede că ați făcut un pas mare să renunțați ! Jucător și Un Jucător sper să reușiți și voi ! Nu uitați că vine Crăciunul și Anul Nou iar prietenii și lumea din jur vor să vadă că v-ați schimbat !

    0
    0
Pagina « 1 2 3 4 5 6 7 »

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod