Fratii gemeni - un chip, doua personalitati

Site-ul Twinstoday.com o citeaza pe Nancy L. Segal, profesor de psihologia dezvoltarii la Universitatea de stat Fullerton din California, autorul cartii "Entwined Lives: Twins and What They Tell Us About Human Behavior" ("Vieti ingemanate: Gemenii si ce ne transmit ei despre comportamentul uman"), care atrage atentia asupra echilibrului: "Putini oameni ar spune unor oameni casatoriti ca nu ar trebui sa fie atat de uniti. E valabil si pentru gemeni", afirma ea.

Desi individualitatea este, pe cat de problematica, pe atat de importanta (si trebuie respectata si in cazul gemenilor, la fel ca in cazul oricui), este la fel de adevarat ca a avea un geaman isi are anumite...
sa le spunem, avantaje. Legatura spirituala dintre doi frati de acest fel este foarte, foarte stransa. Au norocul de a dispune de mici de un tovaras. Inteleg mai bine ca alti frati ce inseamna sa imparti, ce inseamna o legatura afectiva, invata mai repede empatia si pot chiar socializa mai usor.

Parintii ar trebui sa isi faca timp pentru fiecare geaman in parte, sa vorbeasca separat cu fiecare, sa ii trateze ca pe indivizi diferiti si nu ca pe un intreg. Trebuie sa ii sustina pe fiecare in functie de inclinatii, de preferinte.
Sa-i lase sa se imbrace fiecare in stilul lui, fiecare sa aiba activitatile sale preferate si prietenii lui, fara a-si uita insa fratele.

Poti citi mai multe detalii despre fratii gemeni in articolele:

Fericire la puterea a doua sau aparitia gemenilor
Ce nu stii despre minunea de a fi mamica de gemeni
"Strategii" la cumparaturi daca ai copii gemeni
Gemenii - un caz particular

Mi s-a parut interesanta reactia unei studente din Canada, Shannon Baker (citata de site-ul Twinstuff.com). Intrebata cum este sa aiba un frate geaman, Shannon a replicat prompt: "Cum e sa nu ai un frate geaman?".
Chiar asa. Asa cum cineva care nu are un geaman nu are de unde sti cum este sa ai unul, nici un geaman nu poate sti cum este sa fii altfel. Pentru ca a avut mereu un geaman. Si, adesea, un prieten devotat, de o viata.

 

Comentarii (3)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Laurentiu. pe 18 Sep 2009, 02:38
    Gemeni fiti mereu impreuna ca astai succesul vostru.

    Eu sunt din gemeni si visul meu e sa am copii gemeni,ne imbracam la fel chiar si la varsta de 21 ani si incurajez pe toti gemenii sa fie la fel ca asa le este dat lor de la D-zeu,cei care vor sa va descurajeze nu o fac decat din invidie .Tot farmecul gemenilor e sa fie mereu confundati.

    3
    1

  • alexandra2008 pe 21 Oct 2008, 22:41
    gemenii

    eu sunt din "gemeni" am un frate geaman....deci suntem fata si baiat nu prea semanam atat de tare,chiar unii zic ca am fi friends:D la prima vedere pt ca ne va mai mereu impreuna....la scoala....afara ....in cluburi etc;)) eu zic ca e bine si rau sa ai un frate geaman;)) cel mai mult mi-a placut din asta ca am avut pe cineva care a crescut alaturi de mine,de fapt amandoi odata si am avut aceasi copilarie

    1
    0

  • Blondissima pe 21 Oct 2008, 22:40
    Stiu cum e...

    De cand am aflat cum vin pe lume copiii, mi-am dorit gemeni, eram pe principiul o data si bine :) Sunt mamica de gemeni (baietei) si nu prea se inteleg. E ciudat felul lor de a se iubi, se hartuiesc toata ziua, nu prea le place sa se joace impreuna, prefera fiecare sa fie cu cercul lui de prieteni dar totusi dorm impreuna desi fiecare avea camera lui.. Asta probabil si pentru ca de mici nu au avut nimic la fel dimpotriva, iar cand mergeam la cumparaturi de hainute sau jucarii ii luam cu mine si fiecare isi alegea ce dorea. Culmea, niciodata nu au vrut acelasi lucru si tin sa mentionez ca sunt identici ca si aspect dar foarte diferiti ca si fire, unul mai calm iar celalalt mai neastamparat de aceea cu fiecare trebuie sa vorbesc pe limba lui. Cel mai mic (cu 2 minutele) are sindromul ADHD descoperit la timp. As dori sa intreb daca tratamentul medicamentos recomandat de psiholog este eficient, a incercat cineva?

    1
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod