Fratii gemeni - un chip, doua personalitati

In alte cazuri, se naste ceea ce se numeste sindromul imaginii din oglinda. Imagineaza-ti cum este sa traiesti cu un alt "tu" langa tine, mereu! Gemenii in cauza pot deveni chiar rivali, mai ales daca parintii incurajeaza aceasta atitudine, voit sau nu, comparandu-i. Asa cum a compara oricare doi copii este o greseala, cu atat mai mult in cazul gemenilor nu este indicata. Niciunul dintre ei nu este si nu trebuie sa-si doreasca sa fie copia celuilalt. Este foarte probabil ca, la un moment dat, sa se zbata pentru a-si obtine independenta si afirmarea propriei personalitati, incepand cu parintii si continuand cu toti ceilalti din jur.

Individualitatea nu trebuie sa fie nici impusa.
Ea trebuie sa vina de la sine, incurajata, dar nu fortata. Este cert faptul ca gemenii au o legatura aparte si ca, intr-o masura mai mica sau mai mare, sunt fiecare un reper pentru celalalt. In acest sens, psihologul Jeni Chiriac afirma:

"Cateodata, gemenii sunt, intr-o anumita masura, distincti de la inceput. Un geaman este cel dominant, celalalt, dominat. Desi sunt identici, unul dintre doi gemeni se poate simti mai putin frumos, destept, interesant. Tocmai de aceea, conteaza foarte mult atitudinea parintilor.
Ei trebuie sa faca un efort si sa-si cunoasca ambii copii, sa stie ce este fiecare dintre ei, si sa actioneze in consecinta. Sunt suficiente idei preconcepute care circula referitor la gemeni. Totul trebuie filtrat in functie de fiecare caz in parte. Atitudinea fiecaruia se diferentiaza pe masura ce cresc si ei trebuie sustinuti fiecare, dupa calea pe care si-o aleg.

Exista si atitudini ciclice in ceea ce priveste gemenii. Ei pot avea momente sau perioade in care, pur si simplu, nu pot sta despartiti, in care fac totul impreuna, totul la fel, si alte perioade in care aproape nu se suporta, in care vor sa-si manifeste individualitatea, sa fie persoane diferite, distincte.
Tocmai de aceea, ei nu trebuie fortati sa aiba tot timpul un anumit comportament. Ciclicitatea aceasta trebuie respectata."
 

Comentarii (3)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Laurentiu. pe 18 Sep 2009, 02:38
    Gemeni fiti mereu impreuna ca astai succesul vostru.

    Eu sunt din gemeni si visul meu e sa am copii gemeni,ne imbracam la fel chiar si la varsta de 21 ani si incurajez pe toti gemenii sa fie la fel ca asa le este dat lor de la D-zeu,cei care vor sa va descurajeze nu o fac decat din invidie .Tot farmecul gemenilor e sa fie mereu confundati.

    3
    1

  • alexandra2008 pe 21 Oct 2008, 22:41
    gemenii

    eu sunt din "gemeni" am un frate geaman....deci suntem fata si baiat nu prea semanam atat de tare,chiar unii zic ca am fi friends:D la prima vedere pt ca ne va mai mereu impreuna....la scoala....afara ....in cluburi etc;)) eu zic ca e bine si rau sa ai un frate geaman;)) cel mai mult mi-a placut din asta ca am avut pe cineva care a crescut alaturi de mine,de fapt amandoi odata si am avut aceasi copilarie

    1
    0

  • Blondissima pe 21 Oct 2008, 22:40
    Stiu cum e...

    De cand am aflat cum vin pe lume copiii, mi-am dorit gemeni, eram pe principiul o data si bine :) Sunt mamica de gemeni (baietei) si nu prea se inteleg. E ciudat felul lor de a se iubi, se hartuiesc toata ziua, nu prea le place sa se joace impreuna, prefera fiecare sa fie cu cercul lui de prieteni dar totusi dorm impreuna desi fiecare avea camera lui.. Asta probabil si pentru ca de mici nu au avut nimic la fel dimpotriva, iar cand mergeam la cumparaturi de hainute sau jucarii ii luam cu mine si fiecare isi alegea ce dorea. Culmea, niciodata nu au vrut acelasi lucru si tin sa mentionez ca sunt identici ca si aspect dar foarte diferiti ca si fire, unul mai calm iar celalalt mai neastamparat de aceea cu fiecare trebuie sa vorbesc pe limba lui. Cel mai mic (cu 2 minutele) are sindromul ADHD descoperit la timp. As dori sa intreb daca tratamentul medicamentos recomandat de psiholog este eficient, a incercat cineva?

    1
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod