Cum sa te comporti cu un copil-problema

Am intalnit cateva cazuri in care parintii se plang de copiii lor adolescenti, ca nu se inteleg cu ei, ca le fac necazuri, ca-i amesteca in tot felul de imprejurari neplacute.
Am intalnit cateva cazuri in care parintii se plang de copiii lor adolescenti, ca nu se inteleg cu ei, ca le fac necazuri, ca-i amesteca in tot felul de imprejurari neplacute. Copilul lor este ciudat: ori se afla intr-o continua alerta, chiar efervescenta, ori se ascunde de ei sau ii evita, ca si cand nu ar vrea sa fie pus in situatia de a discuta fata in fata.

Unele dintre comportamentele nedorite ar fi furtul din obiectele aflate in casa (imbracaminte si incaltaminte, carti din biblioteca, de exemplu), lipsa de acasa (raportata la timpul obisnuit), batai grave sau mai putin grave cu alti adolescenti, consumul de alcool sau de droguri, prostitutie etc.

Iata ce se poate spune, din punct de vedere psihologic.
Te poate interesa si pe tine, pentru a cunoaste si a preveni astfel de comportamente nedorite.

Pornesc de la profilul psihologic al unui astfel de copil-problema:

  •  insuficienta maturizare afectiva caracterizata prin: lipsa unei autonomii afective, ceea ce duce in mod inevitabil la cresterea sugestibilitatii, insuficienta dezvoltare a autocontrolului afectiv legat de o slaba capacitate de stapanire a reactivitatii emotionale, slaba dezvoltare a emotiilor si sentimentelor superioare, indeosebi a celor morale;

  •  stari de dereglare a afectivitatii: starile de frustrare afectiva si sentimentele de frustrare, conflictele afective, instabilitatea (labilitatea) afectiva, indiferenta afectiva si absenta emotiilor si inclinatiilor altruiste si simpatetice;

  •  imaturizare caracterologica, ceea ce presupune atitudini de genul: autocontrol insuficient, impulsivitate si agresivitate, subestimarea greselilor si a actelor disociale sau antisociale, indolenta, indiferenta si dispret fata de munca, opozitie si respingere a normelor social-juridice, execerbarea unor motive personale egoiste, a unor trebuinte si tendinte inguste, absenta sau insuficienta dezvoltare a unor motivatii superioare de ordin social si a sentimentelor etico-morale.

Toate acestea te pot pune pe ganduri, nu-i asa?

Pornind de la ideea ca totul este de inteles si perfectibil, iti voi da urmatoarele sfaturi:

Cunoaste-ti cat mai bine propriul copil


Incearca sa-i faci un mic portret, mental sau in scris, la varstele "cheie" de pana acum si sa extragi din acestea ceea ce ramane comun. Acestea vor fi constantele, trasaturile definitorii, atitudinile ce-i caracterizeaza comportamentul, in general: preferinte pentru anumite jocuri, preferinte pentru anumite materii, preferinte pentru anumiti parteneri de joaca, reactiile la observatiile primite, reactiile la esec si la succes, felul in care prefera sa se imbrace, daca este sociabil sau mai putin sociabil, daca-i plac activitatile ce necesita lucrul cu cifre, scheme de rezolvare sau, dimpotriva, desen, armonia culorilor, eventual sa deseneze sau sa picteze etc.
Trebuie sa notezi, de asemenea, ceea ce ti se pare iesit din comun pentru varsta lui: de la anumite intrebari mai mult sau mai putin inteligente, pana la obiceiuri mai mult sau mai putin controlate pozitiv.
 

Comentarii (6)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • blanariu cristina pe 17 Nov 2010, 14:34
    ajutoooooooor

    am o fetita de 10 ani diagnosticata cu tulburari de comportament si nu ma inteleg deloc cu ea nu vrea sa se duca la scoala nu face nimic in casa face numai ce vrea ea vorbeste urat

    12
    8

  • nicoleta pe 22 Ian 2010, 21:36
    copilul meu

    am o fetita de 10 ani si este foarte retrasa ,nu poate socializa cu nimeni, face totul impotriva mea, nu mai stiu ce sa fac

    3
    5

  • ilinca pe 27 Iul 2008, 16:23
    totul va fi bine

    sunt psiholog si asi vrea sa stii ca in secolul nostru toate mamicile se confrunta cu asa probleme sa fii puternica si sa nu cazi intro depresie sa nu uiti ca copii au nevoe de tine ca dovada e caracterul ce si lau format si acest comportament deviant .

    1
    4

  • emma4u pe 16 Iul 2008, 20:36
    aceasta informatie

    sunt adolescenta si cred ca este foarte bine sa iti cunosti copilul si sa ii oferi o educati adecvata pentru a-l avea asa cum vrei!!!!

    2
    0

  • Axa pe 15 Iul 2008, 15:16
    @ nina luca

    Din pacate i-ai pierdut. In primul rand, vino in Romania. Apoi, cere sfatul unui psiholog._____Astfel de probleme au si parintii care care totusi isi supravegheaza copiii.

    0
    0

  • nina luca pe 15 Iul 2008, 11:03
    ajutor

    lucrez in israel de 5 ani a,]m 2 copii in romania cu amandoi am probleme nu vor sa mearga la scoala fica in varsta de 19 ani a facut numai 10 clase baiatul are 15 ani a facut numai un semestru din clasa a 8 apoi a abandonat mia zis ca o sa repete clasa iar el ma acuza ca nu sunt a mama buna ca pe minemina nu ma intereseaza decat sa invete,am incercat sa vorbesc sai explic ca nui asa lam intrebat cei place el mia zis ca pentru el este interesant numai jocurile pe calculator,nu stiu cum sa procedez cum savorbesc cu el,va rog daca ma puteti ajuta,multumesc,cum sa vorbesc cu el

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod