Cum poti motiva un adolescent?

Exista o multime de materiale referitoare la adolescenti. Modul in care este tratat subiectul ne duce cu gandul la alta specie... Sunt oare adolescentii atat de diferiti de adulti?

Exista o multime de materiale referitoare la adolescenti. Modul in care este tratat subiectul ne duce cu gandul la alta specie... Sunt oare adolescentii atat de diferiti de adulti? De ce, dupa ce am trecut de aceasta etapa, ne este atat de greu sa ne amintim cum era atunci?

Un raspuns ar putea fi acela ca sistemul de gandire se schimba. Nu neaparat radical, dar suficient incat sa ne dam seama, cand devenim adulti, ca nu mai intelegem si uneori chiar nu ne mai amintim cum si ce simteam la acea varsta. Si asta se vede cel mai bine atunci cand avem copii. Mai precis, atunci cand tu vrei ceva si adolescentul tau altceva, niciunul dintre voi reusind sa-l inteleaga pe celalalt.

Scuza lui este ca nu a trecut inca prin multe, cum ai trecut tu. Scuza ta, tocmai faptul ca ai trecut prin atatea. De aceea este nevoie de intelegere de ambele parti. Si, ca sa intelegi un adolescent, este bine sa stii ce anume il motiveaza.

Adolescentii nu sunt o alta specie, ci le lipseste experienta. Daca pe un adult il motiveaza ideile si hotararile luate in urma unor intamplari din viata lui, in unele cazuri chiar conform sistemului cauza si efect, un adolescent e motivat, evident, de alte lucruri. Care sunt acelea? Sa vedem...

Neavand experienta, multi adolescenti sunt motivati de ceea ce spun altii.

Acesti altii pot fi o varietate de persoane si sfaturi ce pot veni printr-o gama larga de modalitati. De exemplu, unii obisnuiesc sa citeasca ceva, sa le placa si sa vrea sa faca intocmai. Probabil ni s-a intamplat tuturor sa citim un exemplu de reusita, de prietenie (sau uneori exemple mai putin laudabile) si sa vrem sa facem la fel, fie ca era vorba de ceva bun sau de o pozna.

De fapt, adesea, adolescentii isi aleg un erou, un model in persoana cuiva, persoana care poate varia, de la parinti (mai rar) la colegi de scoala, cunostinte, celebritati, personaje din carti sau filme etc. Ceva din respectiva persoana sau personaj ii atrage mult, fie ca le seamana, fie ca nu, si aceasta ii poate motiva extrem de puternic in a fi intr-un anumit fel sau a avea o anumita atitudine, aspect, conduita.

Daca adolescentul tau are o pasiune pentru un cantaret, de exemplu, nu te mira daca va incepe sa se imbrace precum acea persoana, sa ii "imprumute" look-ul, sa isi doreasca o cariera in muzica. Nu intotdeauna un adolescent imprumuta totul de la idolul sau, dar adesea preia foarte multe din trasaturile acestuia si de multe ori incepe de la aspect. Adolescentul poate avea mai multe modele simultan sau le poate schimba pe parcursul timpului.

Tot in legatura cu influenta lecturii, exista pe Internet materiale si chiar site-uri cu diverse citate sau expresii motivationale, unele chiar de la adolescenti pentru adolescenti.

Putem observa ca pe unii ii motiveaza libertatea de actiune, pe altii, propria personalitate, adevarul, dorinta de a invata, rezultatele bune deja obtinute (si, analog, ii demoralizeaza esecurile), visele, ale lor sau ale altora. Si exemplele pot continua.
 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • A08071967 pe 4 Oct 2008, 23:25
    Aproape...la fix!

    Bun comentariu,cam scurt dar la obiect. Ce ne facem insa cu acei f.multi parinti care au uitat ce faceau in anii adolescentei (cam ce fac si copiii lor acum!)si cer copiilor lor sa fie asa cum ei n-ar fi fost in veci de acord sa fie pe atunci?Cel mai rau cred ca e faptul ca se comporta exact asa cum parintii lor au facut-o cu ei;nu cred ca sunt constienti ca la momentul respectiv comportamentul parintilor lor ii enerva teribil si poate tocmai de aceea nu isi ascultau parintii.Hai sa mai lasam de-o parte formalitatile si vechile forme de educatie si sa incercam sa fim prietenii copiilor nostri tocmai pentru ca noi am trecut prin ceea ce trec ei acum.Sa-i consideram inca de mici oameni cu ratiune,dorinte si vise(chiar daca nu sunt toate pe placul nostru)ci nu niste creaturi care nu au dreptul decat sa faca ,sa doreasca ,sa viseze....cum ne place numai noua parintilor!Nu vorbesc in necunostinta de cauza:am 3 copii -tovarasii mei,piticii mei,egalii mei!Sa fie pace!

    1
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod