Cum ii spui copilului ca nu exista Mos Craciun?

Mai devreme sau mai tarziu, copilul trebuie sa afle ca Mos Craciun nu exista intr-o forma materiala, nu are o sanie zburatoare trasa de noua reni si nu construieste jucarii la Polul Nord. Ce-i de facut?

"Bineinteles ca ii voi spune copilului meu despre Mos Craciun! E o traditie si o bucurie pentru copii sa-l astepte pe Mosu'! Stiu ca traditiile mai dispar, dar pe aceasta as vrea s-o transmit mai departe.", spune Adriana, de 30 de ani, mama unei fetite de un an.

"Baiatul meu mai mare deja il asteapta pe Mosu'. Cel mic inca nu intelege. Le voi spune ca Mos Craciun nu exista daca vor intreba, dar nu ma deranjeaza daca vor crede cativa ani.", rade Dana, o mamica de 25 de ani.

"Nu vreau sa-mi mint copilul. Am fost foarte dezamagita cand eram mica, atunci cand am aflat ca nu exista Mos Craciun. N-as vrea sa aud acelasi repros pe care l-am facut eu: 'Mami, de ce m-ai mintit?'.

Ce rost are sa-l mint si sa creada in ceva ce nu exista?", spune, pe de alta parte, Mihaela, de 27 de ani.

Iata cateva pareri ale mamelor legate de Mos Craciun. Sunt impartite. Unii parinti sunt de partea pastrarii traditiei, altii o vad ca pe o minciuna, pe care prefera sa o evite. Articolul de fata nu isi propune sa stabileasca daca Mos Craciun este sau nu o minciuna daunatoare, ci felul in care ii explici copilului tau faptul ca batranelul atoatestiutor intr-ale faptelor copiilor, cu barba alba si sanie zburatoare, care coboara pe horn si lasa darurile sub brad, nu exista.

Legenda care circula in tara noastra vorbeste despre Fecioara Maria, care a fost primita in grajdul unui barbat foarte rau de catre sotia acestuia, fara stirea lui.
Barbatul (numit Craciun) s-a maniat cand a aflat si i-a taiat mainile sotiei lui. Fecioara Maria insa le-a vindecat, iar Craciun, recunoscator, a devenit un om bun, care impartea daruri in amintirea acestei minuni.

In strainatate, legenda este alta. Povestea lui Mos Craciun a pornit de la un episcop din Licia, Nicolae, un barbat foarte bogat si foarte generos, care iubea mult copiii si ducea daruri micutilor nevoiasi, fara a fi vazut. Se spune ca, afland despre hotararea unei familii sarace de a o vinde ca sclava pe una dintre fete, astfel incat sa puna deoparte zestre pentru celelalte, iar acestea sa se poata casatori, Nicolae le-a daruit, la fel de nevazut, trei pungi pline cu aur.
Acestea au fost aruncate pe horn si, intamplator, au cazut fiecare in ciorapii fetelor, lasati la uscat langa soba. Acesta este motivul pentru care in strainatate exista obiceiul sa se atarne sosete de semineu, in ajunul Craciunului, in care, apoi, vor fi puse daruri.

Legenda, obicei, simbol... insa, mai devreme sau mai tarziu, copilul trebuie sa afle faptul ca Mos Craciun nu exista intr-o forma materiala, nu are o sanie zburatoare trasa de noua reni si nu construieste jucarii la Polul Nord. Ce-i de facut? Cand sa ii spui si cum?

"Nu exista un moment standard cand sa ii spui unui copil ca nu exista Mos Craciun.", declara Glen Elliott, doctor in psihologie, pentru site-ul CNN.com.
"Important este sa observi semnalele din partea lui si sa lasi lucrurile sa decurga, pe cat posibil, firesc: nici sa nu fortezi revelatia, nici sa nu prelungesti fanteziile, pentru a-ti fi tie (si lui) mai usor, cand este deja pregatit sa renunte la ele."
 

Comentariile 1-50 din 89

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • diana si teo pe 17 Dec 2019, 10:53
    adevarul lui mosu#2

    Buna! Sunt diana si de data aceasta sunt alaturi de prietena mea, Teodora! asteptam cu nerabdare sa impartasim cu dumneavoastra venirea lui mosu. Consideram ca acesta este un eveniment special pentru copii nostri, atat si pentru copii dumneavoastra! astfel ca, a crede in mos cracuiun este parte din spiritul craciunului si din copilaria tuturor! va sustinem, dragi parinti, sa incurajati copii sa creada in mos craciun va uram sarbatori fericite cu pace si binecuvantare!

    0
    0

  • diana pe 17 Dec 2019, 10:44
    adevarul lui mosu!

    in opiniA mea mos craciun exista ,la fel si elfii lui!

    0
    0

  • Retardel pe 5 Dec 2018, 21:05
    Mos Craciun exista!

    Am 27 de ani si inca mai cred in Mos Craciun...

    0
    0

  • Martha pe 27 Dec 2017, 21:36
    Nu stricati magia!

    Buna! Eu din acest an nu mai cred asa tare in Mos Craciun, insa pe voi nimeni nu va obliga sa nu credeti. E o senzatie minunata in dimineata de Craciun ca vezi cadourile. Copii, incercati sa credeti in Mos Craciun cat mai mult si, oricum, spiritul lui exista. Eu la 11 ani inca am impresia sa aud zurgalai si daca nu e Mos Craciun in persoana, ii pune pe parinti sa ne dea cadourile.

    0
    0

  • Andreea pe 7 Dec 2016, 12:44
    Mos Craciun

    Mos Craciun exista ca spirit, dar nu vine pe horn si ne aduce cadourile sub brad... Eu am aflat de curand, tot de la ceilalti copii de la scoala si de pe internet, desigur, prima data cand am aflat aveam vreo 9 ani, mi-am intrebat parintii, dar ei au zis ca Mos Craciun exista, doi ani mai tarziu, am mai vorbit cu tata despre acest subiect. L-am mai intrebat o data daca Mosu' exista si el parea ca sta pe ganduri (nu stia daca sa imi spuna sau nu), pana la urma a zis sa discut cu mama despre asta. Cand am auzit asa ceva, deja eram convinsa ca raspunsul lui este: ,,Mosul nu exista'' . Mi-a zis mama pana la urma, iar eu am inceput sa plang...

    0
    1

  • Georgiana pe 6 Dec 2016, 13:36
    Mos Craciun si Mos Niculae

    Mos Craciun si Mos Nicolae nu exista deloc sunt doar parintii. Ne pune sub brad ca sa credem in Mos Nicole, nu mai credeti in prostiile voastre si eu am doar 11 ani si nu cred ca exista deloc si punct!

    1
    1

  • siclovan laura pe 8 Feb 2016, 19:17
    mos caraciun

    ba da! mos craciun exista!!

    1
    3

  • Alberto pe 26 Dec 2015, 07:39
    Mos Craciun

    Eu am crezut in el pana la 11 ani,dar subiectele de la scoala cu Mos Craciun,mi-au pus un semn de intrebare..Ma-m dus la maicamea si am intrebato daca exista,si mi-a spus ca:"Parintii sunt Mos Craciun",asta e adevarul,nu exista nici Mos Craciun nici Zana Maseluta nici Iepurasul nici Mos Nicolae,dar e bine cat esti copil sa creezi in el nu e bine sa le strici bucuria copiilor!

    2
    2

  • denis pe 15 Dec 2015, 19:59
    Moscraciun

    mos cracun nu exista

    2
    3

  • Omg pe 14 Dec 2015, 20:38
    Va duce mintea

    Baaa copii ,cand iti zice ma-ta ca nu exista nu exista ,am vazut comentari despre site-ul Norad etc. acest site foloseste fusul orar iar la un interval de ora gen ora 00:00 din tara respectiva mosul vine hop ,nr populatiei= nr de cadouri date de catre ,,mosu"

    5
    2

  • Anonim pe 8 Dec 2015, 16:31
    Mos Craciun cred ca exista !

    Eu anul trecut eram cu mama, tata, mamaie in bucatarie si faceam de mancare.I-am pus doi biscuiti si un pahar de lapte. Cand m-am dus sa incalzesc laptele nu era nimic, iar dupa ce m-am dus sa vad daca a venit erau cadourile sub brad. Eu cred ca Mos Craciun exista.

    3
    5

  • Deliuta pe 3 Dec 2015, 16:22
    multumesc

    Am 10 ani si nu mai cred.Dar am citit toate comentariile si am aflat ca exista.Cum explicati ca eram odata cu sora si matusa mea,am deschis usa si nu era nimic.Dupa 3 secunde am deschis usa si erau multe cadouri.

    4
    1

  • Veronica pe 18 Nov 2015, 21:57
    ATENTIE!!!

    Buna,eu sunt veronica si cred in Mos Craciun, mereu cand vine toata familia e in casa si il asteptam si mereu pe la ora 8 vine si se aude un zgomot,iar Mos Nicolae fluiera cand pleaca :) Eu cred! Si voi crede mereu pentru ca la cei saraci cine credeti ca le aduce daruri ? V-am pupat!

    7
    2

  • Anna pe 8 Iul 2015, 18:10
    Mos Craciun

    MOS CRACIUN EXISTA SI PUNCT.

    1
    6

  • alex pe 7 Feb 2015, 13:06
    mos craciun

    are 27 de ani si crede in mos craciun....////HAHAHA

    2
    4

  • parvany pe 12 Ian 2015, 17:36
    despre mos craciun

    eu cand am fos foarte mica am crezut, dar dupa catva timp nu am mai crezut si iam spus mamei ca nu cred in mos craciun si tot mia spus ca exista, dar tot nu credeam in mos craciun si cand am fost mare mia spus.

    3
    1

  • parvany pe 12 Ian 2015, 17:36
    despre mos craciun

    eu cand am fos foarte mica am crezut, dar dupa catva timp nu am mai crezut si iam spus mamei ca nu cred in mos craciun si tot mia spus ca exista, dar tot nu credeam in mos craciun si cand am fost mare mia spus.

    3
    1

  • Irina pe 22 Dec 2014, 19:40
    Tot ce conteaza e speranta ta.

    Mos Craciun nu consta doar in acea persoana ce iti pune cadourile sub brad...poate fi o persoana ce are grija ca toti copii sa fie cumniti,sau este o persoana ce iubeste copii si in fiecare an are grija ca acestia sa primeasca cadouri,chiar daca nu le aduce chiar el...in orice caz,nu poti spune ca tu creezi in Mos Craciun doar daca il vezi aducandu-ti cadouri,poate de fapt nici macar nu e asta "menirea" lui,el poate exista si fara sa vina in fiecare an sa-ti aduca cadouri..sau poate vine,dar face cu totul altceva..nimeni nu poate stii sigur ce face de fapt Mos Craciun,chiar daca se spune despre el ca aduce cadouri.Eu cred in Mos Craciun,cu toate ca parintii mei si prietenii mei mi-au spus ca nu exista,cu toate ca anul acesta mama m-a intrebat ce vreau de Craciun,cu toate ca parintii m-au sunat de la magazin ca sa ma intrebe ce sa imi cumpere de Craciun,mai sunt o groaza de motive sa nu cred in el,dar eu totusi cred,nu pentru ca probabil l-am vazut intr-o seara si nu pentru ca exista site-ul NORAD ce cica se ocupa de multe chestii,incluzandu-l pe Mos Craciun,eu cred pentru ca IUBESC sa cred,e frumos sa crezi si mai cred si pentru ca,stiu,ca el exista,cu toate ca nu l-am vazut niciodata,nu ai de unde stii,poate daca vei crede la nesfarsit,se va arata,orice e posibil..dar ideea e sa nu iti pierzi speranta in ceva ce,la un moment dat ti se va parea..imposibil. Si inca un lucru,pentru parinti,eu cand voi fi mare,nu le voi spune copiilor mei "nu exista mos craciun!", le voi spune exact ce cred si eu: "Mos Craciun exista,daca vrei si tu sa existe." Si asta pentru ca nimeni nu are un argument exact care sa ii dovedeasca inexistenta.

    3
    2

  • Carla pe 22 Dec 2014, 18:30
    Mos Craciun exista!

    Nu cerd ce spun astia!!!!!!!!!Mos Craciun exista si visul magic nu se va spulbera.Pe youtube este si un interviu cu Mosul!!!!!!!!!!!!!!!

    1
    6

  • denysa pe 22 Dec 2014, 13:54
    Mos Craciun

    Uni cred alti nu dar cand am fosta la scoala uni copii ziceau "DA exist" alti " Ba fata bagati mintile in cap ca nu exista" dar eu zic ca este bine sa crezi. La mine asta a devenit ca si o traditie ca sa le spun la familie ca a venit Mosu si apoi ne strangeam impreuna sa desfacem cadourile deci eu cred in Mos Craciun

    1
    3

  • vanessa pe 21 Dec 2014, 21:31
    MOS CRACIUN EXISTA!

    o data cand eram mica iam apucat cisma si inca o mai am! este o prostie ce spuneti voi!

    0
    6

  • julia pe 8 Dec 2014, 17:59
    mos craciun exista ori ce-ar fi si mos nicolae exista !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    mos craciun si nicolae exista nu aveti incredere in alti prosti care spun minciuni lasatii sa spuna ce-or vrea in tot deauna sa credeti in spiritul craciunului si in mos nicolae si in mos craciun si in zana maseluta aveti incredere copiii.SUNT JULIA AM 10 ANI SI CRED.

    2
    3

  • Stefan R. pe 5 Dec 2014, 19:37
    EXISTA!

    Si Mos Nicolae si Mos Craciun exista! Sunteti prosti daca credeti ca nu exista! Azi, 05.12.2014 Mos Nicolae a venit dupa ce am venit de la scoala. Credeti voi ce vreti. (Radu Stefan George - 8 ani)

    7
    6

  • neamtu164 pe 4 Dec 2014, 21:40
    MOS CRACIUN NU EXISTA

    cand eram mic mam dus si am gasit cadourile deaia nu cred ca exista mos craciun si iam vazut pe parinti cum au pus cadourile sub brad noaptea

    7
    5

  • AleXSiMulte pe 3 Dec 2014, 15:48
    MOS CRACIUN

    Eu nu cred in mos craciun dar cred in spirit.Sa credeti ce vreti!Am canal de YT :AleXSiMulte cautati si un subscribe!

    5
    7

  • rares pe 31 Aug 2014, 18:53
    mos craciun si mos nicolaie exista

    mai oameni buni ei doi exista numai ca nu ei aduc cadouri scri o scrisoare o dai la doamna invatatoare o trimite la polul nord mosul vede si duce duhul sfant in creierul parintilor si ei aduc cadourile sub brad si gata

    4
    4

  • Karoko pe 26 Iun 2014, 16:51
    Nu stiu ce sa spun ! :(

    Sincer sa fiu parintii mei nici nu mi-au spus inca de Mos Craciun cum ca el nu ar exista..... dar din cate am citit in comentariile voastre nu pot sa imi dau seama deloc !!! am 12 ani .... daca Mos Craciun exista atunci vreau dovada am citit un comment in care scria ca un copil de 9 ani a fost la colindat si parintii lui erau la servici iar el s-a intors acasa si a vazut o groaza de cadouri iar parintii lui nici nu erau acasa .... dar el nu s-a gandit ca poate inainte sa plece i-a lasat cadourile ??? :))) VOTATI

    7
    4

  • Alberto pe 4 Iun 2014, 18:06
    Apropo

    Sa nu invinuiti parintii ca v-au mintit in privinta Mosului; fiti recunoscatori ca ati primit ceva.Sunt miliarde de oameni ce mor de foame. Eu vreau sa spun doar ca nu trebuie sa fiti prea inganfati ca nu veti castiga nimic in viata cu mofturile.

    9
    7

  • Alberto pe 4 Iun 2014, 18:01
    ...

    Nu stiu daca sa-mi bat capul sa va explic, dar Mosul nu exista; barza ce aduce nou-nascuti nu exista, Zana Maseluta nu exista etc. Sincer, eu am aflat singur ca mosul nu exista, si acum le specific parintilor ce cadou sa-mi aduca ,,Mosul''. Eu, cand eram in clasa a VIII-a am fost angajat Mos Craciun la gradinita. In concluzie, nu va mai umpleti capul cu prostii si acceptati adevarul.

    4
    6

  • DaniSiAtat pe 12 Apr 2014, 19:13
    :|

    Atâta timp cât un copil crede în spiritul Crăciunului și în Moș Crăciun v-a exista mereu pentru el. Tot ce trebuie să faci e să crezi și el v-a fi mereu existent.

    5
    4

  • ana maria pe 26 Mar 2014, 15:44
    mas craciun

    buna eu sunt ana maria , sunt un copil de10 ani si pana acum credeam ca mos craciun exista dar dupa ce am auzit colegii ca spun caa nu exzista nu eram sigura i-ar intr-o seara am vrut sa"il astept pe mosul" dar am mers la tara si nu am aflat . dar acum cand stiu ca am avut dreptate ma simt bine dar sunt si suparata pentru ca stiu ca parintii m-au mintit cand i-am intrebat . chiar am intrebat-o pe mami daca exista dar ea mi-a spus ca nu dar acum stiu adevarul asa ca mi-as dori sa nu ma minta pentru ca o sa le arat asta.

    2
    6

  • maria pe 16 Feb 2014, 20:03
    parinti care spun ca mos craciun nu exista sunt rai !!!!

    parinti care zic ca mosul nu exista sunt putin cu capu prosti mosul exista eu am aflat de la un prieten chiar in seara de ajun dormeam la mine si am si dovada e ascultat-ma am dormit linga brad si am stat treji pina la 1 noaptea si l-am vazut si prietenul meu a zis chiar el e ? sau cineva deghizat

    7
    3

  • eu pe 24 Dec 2013, 17:23
    Mos Craciun exista!!

    bradul a fost langa patul meu si auzeam daca puneau parintii mei cadourile sub brad ,deci Mos Craciun exista !!!!!1

    13
    4

  • ioan pe 7 Ian 2013, 17:39
    mos craciun exist si mos niculae

    copii mos craciun si mos niculae exista parintii va spun ca nu exista deoarece asta vreti voi sa auziti nu exista nici un crud adevar exsta unu bun daca nu mai credeti in mos niculae,craciun inseamna ca s a dus craciunul pentru voi

    13
    7

  • Marius pe 26 Dec 2012, 19:50
    nu va mai amagiti

    Copii care au aflat de aici ca nu exista " mosu' ", sa nu se amageasca, mai bine afland de aici decat din anturaj sau prin alte cai.Dar desi nu exista, spiritul craciunului trebuie sa ramana inca in noi.Craciun fericit!!

    4
    14

  • eu doar eu pe 26 Dec 2012, 13:42
    MOS CRACIUN.............

    Cu totii stim ca mosul exista pentru o perioada cam pana pe la vreo 10 ani .Dupa aceasta varsta ne dam seama ca parintilor ,matusi ,unchi,bunici (suntem inca minori)li se face dreptate (adica se dovedeste ca ei sunt mosul).Crescand ne dam seama ca si ceilalti din jurul nostru ne mai pot oferi cadouri (veri,iubit/a ,colegi de scoala / de serviciu, sefi,subalterni etc....).ajungem la momentul in care suntem noi insine mosi craciuni ,iar mai apoi se dovedeste ca semanam cu el. Asadar toti credem in mos craciun ca intr-o fiinta magica si ca intr-o persoana draga .

    2
    14

  • raluca pe 25 Dec 2012, 13:34
    MOS CRACIUN

    Dupa parerea mea,cu totii ar trebui sa credem,pentru ca daca magia dispare,Ajunul Craciunului si speranta copiilor de-a primi cadoul mult asteptat s-ar pierde ptr. totdeauna.Asa ca parintii nu trebuie sa le spuna adevarul ,chiar daca adevarul inseamna mai putini bani cheltuiti.RALUCA,12 ANI!!

    6
    8

  • Iris pe 24 Dec 2012, 14:15
    Exista,am dovada!!

    Exista,dovada mea este:NORAD.NORAD este un centru militar care ajuta sa nu intre avioane straine in tara respectiva,si care-l ajuta pe mos craciun,am 10 ani,mami mi-a spus ca nu exista,prima oara am crezut-o,dar,incet incet mi-am dat seama ca nu are dreptate,daca dati pe Norad veti vedea un site care iti arata cate cadouri a livrat Mos Craciun pana in acest moment,si in cate minute ajunge in urmatoarea,tara,insula etc.Veti vedea un filmulet cu mos craciun care vorbeste cu un militar la telefon,acest site m-a facut sa cred in Mos Craciun cu adevarat si nicioadata nu o sa mai am indoieli!!

    14
    3

  • madalina pe 24 Dec 2012, 13:21
    exista

    vam mai spus si imi pare rau ca nustiu incine sa cred in calculator sau in mama sau tata nustiu

    9
    2

  • madalina pe 23 Dec 2012, 12:55
    mos craciun

    eu cred ca exista dar fiecare cum crede si o sa cred in continuare panace imi va spune mama daca voi sunteti tristi ca nu exista inseamna canu este bine dar credeti ce vreti

    7
    2

  • madalina pe 23 Dec 2012, 12:48
    edc

    eu cred ca exista si mos craciun si mos nicolaie dar eu la 7 ani lam vazut pe mos nicolaie si de asta cred in el

    7
    2

  • George pe 22 Dec 2012, 10:05
    mos craciun

    exzista mos craciun dar noi nu putem sa il vedem doarece el este un inger si l-am vazut cand aveam 8 ani in camera unde era bradul de craciun si daca nu credeti eu va zic Merry Christmas

    8
    2

  • delia pe 16 Dec 2012, 17:01
    mos craciun

    eu stiu ca mos craciun sa mos nicolae nu exista dar nam de gand sai spun la mami sau la tati ca altfel numi mai cumpara cadouri. SUNT DESTEAPTA !!! MERRY CHRISTMAS !!!!

    4
    10

  • Sara Vampirita pe 10 Dec 2012, 15:05
    fiti atentui!!!!

    Nu exzista Mos Carciun sau Nos Nicolaie!!Dar in sufletele noastre da exezista cum sa nu exzista!Am plans intr-o noapte ca mama mi-a spus de chestia aceasta ,mam suparat si am plans.Pot sa am ceva incredere in voi?Sa nu spuneti fratilor sau surorilor voastre acest lucru apoi ei se vor supara si vor plange ,ca l-au iubit!

    7
    8

  • alex pe 9 Dec 2012, 10:34
    Despre Mos Craciun

    Dragi copii : Mos Craciun nu ecxista sa intelegem , va povestesc tot : deci istoria mos craciun el a inceput sa fie rau sa intalnit sfanta maria si Doamna Craciun credea in Maria si Mos Craciun de care ziceti ia taiat mainile lu Doamna Craciun Sfanta Maria a vindecato si dupa Mos Craciun sii-a cerut scuze si asa pana sa moara el lea dus ,da a ramas traditie

    3
    6

  • ciocan elena pe 9 Dec 2012, 10:20
    exista

    mos craciun exista sunt elena si am 9 ani si mos Nicolae exista pentru ca este sfantul Nicolae!

    8
    5

  • Diana pe 6 Dec 2012, 12:32
    NU EXISTAAAAA!

    Chiar nu exista mai Copii eu am 10 ani si nu mai cred in asa ceva si nici mos nicolae nu exista!

    3
    10

  • rebeca pe 4 Dec 2012, 20:24
    mos craciun

    nu stiu cum sa il fac pe fratele meu sa nu crede in mos craciun are 10 ani. tot zic la parintii mei sa spuna adevarul dar nu zic as vrea ca voi sa comentati si sa spuneti ce sa fac ca fratele meu sa nu mai creada

    3
    10

  • DELIA pe 4 Dec 2012, 18:37
    NU EXISTAAAAAAAAAA

    MOSUL MOSUL ASTA. NU EXISTASI INTRBATI-VA PARINTII NU SI NU SI NU DAR SA VA SPUN CUM A FOST ERAM DE CRACIUN CU PUTINI DIN MEMBRI FAMILIEI LA MASA SI UNCHIUL DORMEA MAMA S-A ASCUNS SI LA SUNAT SI I-A ZIS SA PUNA CADOURILE SUB BRAD SI EU ASA AM DESCOPERIT CRACIUN FERICIT AM 10 ANI SI NU CRED

    2
    14

  • andra pe 4 Dec 2012, 18:30
    mos craciun

    nu exista si intrebati-va parintii nu existaaaaaaaaaaaa dar e in spiritl sarbatorilor de iarna cracin fericit pupici cu lipici de la deliutza

    2
    12
Pagina « 1 2 »

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod