Criza Craciunului

Craciunul se apropie, s-a intrat in luna decembrie, a inceput acea perioada a anului in care febrilitatea sarbatorilor este aproape. Din loc in loc, in sufletele fiecaruia se instituie...

Craciunul se apropie, s-a intrat in luna decembrie, a inceput acea perioada a anului in care febrilitatea sarbatorilor este aproape. Din loc in loc, in sufletele fiecaruia se instituie o implicare sociala crescuta. Mai multe drumuri, mai multe persoane la care sa te gandesti, mai multi sarbatoriti. Gandul la ei, la cei apropiati pare sa fie important, insa peste toti si peste toate se aseaza aceasta societate de consum care pare a fi pentru Romania mersul firesc al istoriei. Este intr-un fel recunoasterea apartenentei la Occident si la valorile civilizatiei sale.



Dar pentru aceasta societate de consum se pierde un lucru important - ceea ce este interior, in sufletul fiecaruia, in viata lui psihica. Centrarea pe produs, pe eficienta produsului, pe imaginea produsului se face cu un pret destul de ridicat - de pierdere a ceea ce este omul, de pierdere a interiorului, a ceea ce este autentic in personalitatea fiecaruia. Nu stiu daca este esentiala sau nu pierderea unor obiceiuri, sunt argumente de ambele parti care sustin si ca este adecvata, si ca nu este.
Insa aceste obiceiuri sau aceste produse sunt importante doar in masura in care sunt investite psihologic.

Poate ca indiferenta este noul sentiment care conduce la o reducere semnificativa a unui obicei, cadou, traditii la o singura trasatura, iar aceasta trasatura functioneaza ca un brand al relatiei respective. Spre exemplu, Mos Craciun are multe produse in sacul sau. El nu mai are o relatie cu copilul, ci este unul din cei care stau la coada la supermarket. Imi amintesc ca se plangea cineva la un moment dat ca termopanul nou alocat propriei locuinte nu il inspira.
Este adevarat, acest personaj era un om de arta. Dar poate ca el reusea sa puna in cuvinte un lucru pe care intr-un fel sau altul il simtiti si voi.

Diminuarea vietii psihologice este un scop vechi al societatii industriale, de la lucrul la banda si in timp, trecand prin nazism si comunism, toate s-au centrat pe diminuarea vietii interioare si scoaterea la lumina o obiectului extern. Evident, viata psihica nu poate fi diminuata. Lumea fanteziei tale, a pulsiunilor tale, a dorintelor tale (in)constiente nu poate sa fie anulata.
semnatura articol Lygia Alexandrescu
de Claudiu Ganciu, psihoterapeut
CPAP - Centrul de Psihologie de Actiune si Psihoterapie
021 317 40 43; 0722 453 906 sau
centrupsihologie@gmail.com www.centrupsihologie.ro
 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • madalina pe 23 Dec 2012, 13:18
    criza craciunului

    eu cred ca nu e chiar o criza mare cum a fost asta vara dar nu pot sa spun ca nu afost

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod