Copilul tau uraste scoala...

Prichindelul tau numara zilele de vacanta ramase pana la inceperea scolii si este din ce in ce mai suparat la gandul ca va trebui sa se intoarca din nou la lectii, teste si proiecte... Stresul inceperii scolii este cu atat mai mare cu cat copilul este speriat de scoala sau, pur si simplu, o uraste. Ce este de facut in astfel de situatii?...

"Urasc scoala si nu am de gand sa ma intorc acolo!" este o fraza pe care o auzi des in ultima vreme... Micutul isi expune cat se poate de clar intentiile in ceea ce priveste sistemul educational, iar acest lucru se intampla inca de la o varsta frageda. In primul rand, este bine sa retii faptul ca foarte multi copii gandesc la fel. Ca sa nu mai spunem ca si tie ti-au trecut prin cap astfel de idei in copilarie...

In al doilea rand, din fericire, acest sentiment nu dureaza foarte mult. Insa ce se intampla in cazul in care sesizezi ca aversiunea micutului fata de scoala este foarte puternica? Acest lucru inseamna ca exista cauze suficient de profunde care l-au determinat sa isi doreasca distantarea de aceasta institutie si tot ceea ce presupune ea.

Avand in vedere toate aceste detalii, este important sa ii explici copilului faptul ca scoala reprezinta un element esential din viata fiecaruia dintre noi, iar educatia il va ajuta sa isi contureze viitorului profesional si nu numai, asa cum si-l doreste (sau, mai bine spus, si-l va dori...).

Care sunt semnele stresului?


Atunci cand grijile legate de scoala il coplesesc pe micul scolar, stresul ii poate afecta si organismul - un copil care se simte stresat poate experimenta dureri de cap sau de stomac. Urmareste-i programul, deoarece apetitul celui mic poate scadea in mod vizibil, iar somnul ii poate fi tulburat.
Este posibil sa se simta emotionat, nervos sau iritat si chiar sa aiba senzatia de voma.

In cazul in care copilul are somnul dereglat si, implicit, nu isi "face" orele necesare de somn, starea de nervozitate a micutului se accentueaza. Prichindelul se va simti obosit a doua zi, iar acest lucru ii poate influenta randamentul scolar - una peste alta, elevul reuseste sa isi complice si mai mult ziua de scoala...

In perioadele de stres accentuat, deciziile copilului vor fi si ele afectate - cel mic se va hotara mai greu asupra lucrurilor pe care le are de facut. Spre exemplu, dimineata, ii va lua o vesnicie sa isi dea seama ce vrea sa manance la micul dejun, cu ce sa se imbrace sau ce anume sa isi puna la pachetel, pentru pranz.

"Strategia" copilului este simpla, iar mintea sa actioneaza potrivit lucrurilor pe care le simte - avand in vedere faptul ca nu vrea sa mearga la scoala, pentru ca scoala in sine il intimideaza sau nu ii place, elevul amana cat poate de mult pregatirea pentru momentul plecarii la cursuri.

Astazi, a sta acasa i se poate parea micutului cea mai buna idee, insa maine ii va fi si mai greu sa inceapa pregatirile pentru scoala. Tocmai de aceea, este indicat sa il sprijini si sa il ajuti sa treaca peste temerile si nemultumirile care il impiedica sa se achite de responsabilitatile sale pe acest plan.

De ce unora dintre copii nu le place scoala?


Daca si micutul tau face parte din aceasta categorie, primul pas este acela de a afla ce anume nu ii place si de ce se intampla acest lucru. Este posibil ca problemele pe care le intampina copilul sa nu aiba nici o legatura cu institutia in sine, dar sa fie asociate cu aceasta.


Fii foarte atenta la colegii si anturajul copilului - uneori, este de ajuns ca cel mic sa fie hartuit sau agresat (fizic sau verbal) de un coleg de care simte ca nu se poate apara sau ca un copil care nu ii place sa ii caute compania, iar acest lucru sa il deranjeze pe micutul tau.

La fel de posibil este ca relatia pe care prichindelul o are cu invatatoarea sau profesorii sai sa fie una tensionata sau sa nu se impace cu stilul lor pedagogic.

Un alt element care accentueaza teama copilului este si ingrijorarea rezultata din faptul ca nu este foarte popular printre colegi, ca nu are prea multi prieteni sau ca este perceput de ceilalti ca fiind diferit.

Uneori, problema o reprezinta materiile studiate si temele pe care le are de facut. Este posibil ca acestea sa i se para micutului usoare sau banale si sa se plictiseasca foarte repede de ceea ce are de facut. Dimpotriva, o explicatie plauzibila este si aceea ca lectiile sunt dificil de efectuat, lucru care il determina pe cel mic sa se simta mai putin inteligent decat colegii sai si depasit de situatie - implicit, teama ca nu va obtine note bune si ca isi va dezamagi parintii ii poate declansa starea de anxietate.

Cititul se poate dovedi o piatra de incercare pentru prichindel, mai ales daca nu a avut ocazia sa exerseze acasa foarte mult. Din pacate, micutului i se cere sa faca fata tot mai multor sarcini, iar acest lucru nu are darul de a-l incuraja, ba dimpotriva - teama ca va ramane foarte mult in urma cu materia si ca nu va mai putea ajunge la nivelul colegilor sai se poate dovedi suficient de mare incat sa ii taie cheful de mers la scoala...

Dupa ce ai identificat motivul pentru care copilul tau manifesta aceasta aversiune fata de scoala, poti lua masuri pentru remedierea acestei situatii.

Pentru a-l ajuta pe cel mic, fii alaturi de el si discutati impreuna despre problemele pe care le intampina sau despre lucrurile pe care le considera dificile la scoala.
In cazul in care observi ca micutul are unele reticente in ceea ce priveste destainuirea in fata parintilor, ofera-i ca alternative alte persoane de incredere, cum ar fi o ruda, un profesor sau un consilier.

Este extrem de important sa fii la curent cu viata copilului in orele pe care acesta le petrece la scoala, cu atat mai mult cu cat ai banuiala ca este agresat fizic sau verbal de catre un alt coleg sau o alta persoana.

O alta idee este si aceea de a-l incuraja sa isi noteze sentimentele intr-un jurnal sau un caiet obisnuit - aceasta este o modalitate excelenta de a se descarca emotional. Nu este benefic ca emotiile sa fie interiorizate, mai ales pentru un copil de varsta scolara. In cazul in care micutului nu ii face placere sa impartaseasca si unei alte persoane ceea ce simte fata de experienta "scoala", varianta notarii tuturor emotiilor intr-un caiet este cea mai buna dintre toate.

Urmareste programul copilului si vezi cat de bine se descurca cu sarcinile pe care le are de indeplinit. Daca cel mic este dezorganizat, ajuta-l sa isi stabileasca prioritatile si sa isi faca temele la care intampina dificultati.

Aminteste-i faptul ca profesorii se asteapta sa primeasca intrebari atunci cand elevii nu inteleg anumite lucruri sau au nevoie de recapitulari, pentru a fixa materia si explicatiile. Important este ca micutul sa nu lase problema sa persiste, deoarece acesta este primul pas care duce la agravarea sa - este mai usor sa recuperezi un singur capitol decat intregul manual...

Cum il poti ajuta pe micut sa se simta mai bine la scoala?


Data viitoare cand il auzi pe prichindel plangandu-se de mersul la scoala, pune in aplicare aceste idei:

  •  Sugereaza-i copilului sa scrie o lista cu toate lucrurile care nu ii plac la scoala.

  •  Roaga-l apoi sa puna la punct o alta lista, de data aceasta cu punctele pozitive si lucrurile pe care ii face placere sa le faca in timpul orelor de scoala. Chiar daca, pentru moment, nu ii plac decat recreatiile si pauza de pranz, tot este un inceput!

  •  O data ce ai intrat in posesia acestor doua liste cu "bile" albe si negre, ce poti face pentru a schimba lucrurile negative? Cautati impreuna o modalitate prin care copilul isi poate evidentia talentele si interesele deosebite.
    Ajuta-l sa isi faca cel putin un prieten, pentru a nu se mai simti atat de singur - care sunt activitatile pe care le-ar putea incerca pentru a-si gasi noi prieteni? Invatand sa ajute pe altcineva sa se simta mai putin singur, sentimentul de izolare se va diminua.

Bineinteles, nu vei putea elimina toate punctele care se afla pe "lista neagra". Un agresor nesuferit nu dispare pur si simplu, iar cititul nu se invata peste noapte... Cu toate acestea, aratandu-i micutului ca esti alaturi de el si ca puteti lucra impreuna pentru a transforma scoala intr-un loc agreabil, incepi sa castigi teren in aceasta lupta impotriva orelor de studiu.
 

Comentarii (3)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Anonim pe 26 Sep 2010, 14:03
    soala

    PS: am uitat sa zic: ma mai enerveaza la scl si franceza pnt ca nu foloseste la nimic si in plus daca iau nota sub 8 tipa mama la mn si cel mai naspa lucru PIERD 7 ORE DIN ZI!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! si app ''dULCE mARIA'' ai dreptate cu temele...

    0
    0

  • Ruxy pe 24 Nov 2008, 22:19
    :-

    Sunt in clasa a-IX-a.Nu imi place scoala pt ca parintii mei, daca iau o nota sub 9-10 tipa, ma ameninta cu unele pedepse, ma cearta. In loc sa pot dormi si eu 7 ore pe noapte..daca apuc sa dorm 5 sau rar 6... de ce? ore de la 7 pana la 3, teme multe, de invatat foarte mult ...viata personala? nu mai exista! si mai intreaba adultii de ce copiilor lor nu le place sc...

    0
    0

  • dULCE mARIA pe 8 Iul 2008, 02:00
    scoala

    Am 13 ani si sunt in clasa a 6ea am intrat din intamplare pe acest site nu srtiu cui ma adresez dar cred ca adutilor .Vam spus ca si eu sunt eleva si vreau sa va zik ca este CUMPLIT!!!!Nici nu va imaginati cat de greu este !!!!Teme peste teme invatat peste invatat teze teste si iar taze NU MAI POOOT!!1toti copii sunt la capatul puterilor .In clasele 1-4 nu e chiar asa de rau dar dupa acea deja tot ce inveti e nefolositor e o pierdere de timp .In lok sa ne lasa sa ne jukam sa ne simtim bine sa ne distram cat mai putem si sa ne bucuram de ce avem mai frumos pe lume COPILARIA,ne mananca zilele si tot timpul in care am putea sa ne bucuram de viata!!!

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod