femeie şi bărbat

De ce femeile şi bărbaţii reacționează diferit când trebuie să ajute pe cineva

Cercetătorii au depistat reacții diferite în creierul bărbaților și al femeilor atunci când trebuie să ajute o altă persoană.

Savanţii au descoperit în ultimii 10 ani mai multe lucruri despre creier decât în toate perioadele de timp combinate, oferind informații utile pentru îmbunătățirea memoriei și creșterea puterii mentale. Dar cercetările continuă și unul dintre studiile recente a scos în evidență noi aspecte legate de activitatea creierului la femei și la bărbați, relatează CNN.

Se știe că există atât bucuria de a dărui, cât și bucuria de a primi. Însă în ce măsură influențează genul preferința pentru una dintre aceste plăceri? La femei, o parte din creier a arătat un răspuns mai puternic atunci când au împărțit bani, în timp ce la bărbați, aceeași structură a arătat activitate mai intensă atunci când și-au păstrat banii pentru ei înșiși, conform unui studiu publicat în Nature Human Behavior.

Studii anterioare au arătat că femeile tind să fie mai altruiste decât bărbații.

După cum a afirmat Philippe Tobler, coautor al noului studiu, "femeile pun mai multă valoare pe comportamentul prosocial, în timp ce bărbații găsesc mai important un comportament egoist". "Cu toate acestea, nu se știa cum se manifestă această diferență la nivelul creierului", a scris Tobler, profesor asociat de neuroeconomie și neuroștiinte sociale la Universitatea din Zurich.

În orice caz, la ambele sexe, sistemul de dopamină codifică valoarea. Prin "codificare" se înțelege că activitatea din creier se schimbă proporțional cu valoarea pe care noi o dăm experiențelor sociale.

Încercând să înțeleagă de ce bărbații și femeile nu sunt la fel de egoiști, Tobler și colegii lui s-au concentrat pe sistemul de dopamină.
Dopamina, care joacă un rol fundamental în sistemul de recompense al creierului, este eliberată în momente de plăcere, dar ne ajută totodată să ne procesăm valorile. Această abilitate mentală se manifestă într-o structură a creierului cunoscută sub numele de striatum format din fibre care primesc și transmit semnale de la cortexul cerebral, thalamus și alte regiuni ale creierului, relatează CNN.

Tobler și colegii săi au pregătit o serie de experimente pentru a testa modul în care dopamina ar putea influența comportamentul bărbaților și femeilor.
56 de participanți de sex masculin și de sex feminin au ales între a împărți o recompensă financiară cu alții sau a păstra banii pentru ei înșiși.

Sunt întotdeauna la curent cu știrile interne și externe. Îmi place să vă aduc noutăți din viața vedetelor și povești din toate colțurile lumii.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod