Care este legătura dintre tulburările de dispoziție și inteligența și creativitatea oamenilor?

De-a lungul istoriei, unii dintre cei mai creativi artiști, actori, muzicieni și intelectuali s-au dovedit a fi printre cei mai volatili în temperament, suferind adesea schimbări majore ale dispoziției și tulburări de personalitate.
Însă care este legătura dintre tulburările de dispoziție și inteligența și creativitatea oamenilor?

Corelația dintre tulburările de dispoziție și inteligența și creativitatea oamenilor


Pictorul Vincent Van Gogh și compozitorul Beethoven erau cunoscuți pentru reacțiile lor, adesea manifestând un comportament plin de izbucniri violente. Deși aceștia au trăit cu mult timp înainte de descoperirea produselor farmaceutice pentru echilibrarea stării de spirit, probabil că în zilele noastre s-ar fi numărat printre persoanele care consumă astfel de medicamente. De-a lungul timpului, mulți mari gânditori și artiști au fost cunoscuți pentru personalitățile lor excentrice, exemplificând comportamente care ar putea fi considerate drept bizare. Însă societatea ignora astfel de comportamente în acea perioadă și le oferea acestor persoane o libertate largă de exprimare a darului, fiindu-le recunoscut geniul creativ din interior.

În prezent, acești oameni ar putea fi clasificați drept excentrici sau bipolari. Episoadele pot apărea de câteva ori pe săptămână sau de câteva ori pe an.
Există trei tipuri principale ale acestei tulburări, care includ:

bipolar I: unul sau mai multe cicluri maniacale înainte sau după un episod depresiv;

bipolar II: unul sau mai multe episoade depresive majore, care durează cel puțin două săptămâni, cu un ciclu maniacal ușor, care durează cel puțin patru zile;

tulburare ciclotomică: cicluri maniacale ușoare și episoade depresive care durează doi ani sau mai mult. Schimbările de dispoziție sunt în general mai puțin severe în cazul acestei forme particulare.

Chiar dacă există diferite categorii de tulburări, simptomele tind să fie similare la majoritatea oamenilor. Iată cele mai frecvente trăsături:

Manie


fericire excesivă pentru o perioadă lungă de timp
iritabilitate severă
mod rapid de vorbire, schimbare rapidă a ideilor diferite în timpul unei conversații
incapacitate de a se concentra
începerea numeroaselor activități sau proiecte
nervozitate
imposibilitatea de a dormi
impulsivitate și comportamente periculoase

Depresie


sentimente persistente de durere sau disperare extremă pentru o perioadă lungă de timp
pierderea interesului pentru activități care au fost plăcute în trecut
imposibilitatea de a dormi sau perioade îndelungi de somn
gânduri despre moarte sau sinucidere
tentativă de suicid
dificultate în ceea ce privește concentrarea, amintirea și luarea deciziilor
iritabilitate sau anxietate
poftă crescută de mâncare sau lipsa poftei de mâncare

Hipomanie


Simptomele hipomaniei sunt aceleași cu simptomele maniei, dar diferă în două moduri distincte. În cazul hipomaniei, schimbările de dispoziție nu sunt suficient de severe pentru a interfera semnificativ cu capacitatea unei persoane de a desfășura activități zilnice.
Nu apar simptome psihotice în timpul unui episod de genul. În timpul unui episod maniacal, simptomele psihotice pot include delirări, halucinații și paranoia.

Însă aceste clasificări clinice nu spun și faptul că tulburările de dispoziție pot fi, de asemenea, corelate cu un nivel ridicat de creativitate și inteligență. Când o persoană are de-a face cu un episod maniacal sau hipomaniacal, aceasta se simte adesea inspirată și ambițioasă, promovând dorința de a se angaja într-un nou efort creativ. De fapt, un număr mare de oameni creativi sunt, de asemenea, bipolari. Iar rezultatele mai multor studii științifice explică de ce există această corelație.

Într-un studiu, echipa de specialiști a examinat IQ-ul a aproape 2.000 de copii în vârstă de 8 ani și a comparat datele cu aceeași copii care au dezvoltat trăsături maniacale până la vârsta de 22 sau 23 de ani. Ceea ce au descoperit oamenii de știință este că IQ-ul ridicat din copilărie a fost asociat pozitiv cu simptomele bipolare mai târziu în viață. 

Există ceva în genetica ce stă la baza tulburărilor de dispoziție.
O posibilitate este că tulburările grave ale stării de spirit, cum ar fi tulburarea bipolară, reprezintă prețul pe care oamenii trebuie să îl plătească pentru trăsături mai adaptive, cum ar fi inteligența, creativitatea și competențele verbale, după cum a declarat cercetătorul Daniel Smith, de la Universitatea din Glasgow. Însă un IQ ridicat nu este un factor de risc clar pentru dezvoltarea acestor afecțiuni. În schimb, alte variabile - cum ar fi influențele de mediu precum expunerea la gripa maternă în uter sau abuzul sexual în copilărie - pot duce la apariția tulburărilor, dacă există o tendință genetică pentru acestea.

Un alt studiu a constatat o legătură între genetică, tulburarea bipolară și creativitate. Cercetătorii au analizat ADN-ul a peste 86.000 de oameni în căutarea unor gene specifice, care cresc riscul apariției tulburării bipolare și schizofreniei. S-a analizat și dacă participanții la studiu erau implicați în artă, cum ar fi muzica, dansul, actoria și scrisul. Rezultatele datelor au arătat că există cu până la 25% mai multe riscuri pentru persoanele creative să poarte gene asociate cu tulburarea bipolară și schizofrenia, în comparație cu persoanele care nu sunt creative.

Cercetările sugerează că oamenii creativi pot avea o predispoziție genetică spre gândirea diferită, care, combinată cu alți factori biologici nocivi sau de mediu, ar putea duce la apariția bolilor psihice.
iulia-mirica
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod