Este bine să intri într-o relaţie de afaceri cu un prieten apropiat?

Unul din subiectele pe care le auzi mai devreme sau mai târziu în conversaţie este cel legat de dezamăgirile produse de asocierea prietenilor în relaţii de afaceri. Când relaţiile de

Unul din subiectele pe care le auzi mai devreme sau mai târziu în conversaţie este cel legat de dezamăgirile produse de asocierea prietenilor în relaţii de afaceri.

Când relaţiile de prietenie sunt bune, de ce nu ar merge şi relaţiile de afaceri dintre doi oameni?

Cunosc pe cineva care trece acum prin aşa ceva. Vlad a mers orbeşte într-o relaţie de afaceri cu un prieten de facultate. S-au înţeles bine, s-au ajutat reciproc de-a lungul anilor şi după 4 ani de când se cunosc, părea că se ştiu dintotdeauna.

Aşa că nu a simţit în nici un fel nevoia de a stabili reguli scrise. Prietenul lui simţea la fel, că nimeni şi nimic nu i-ar putea face să intre în vreun conflict.

Din nefericire pentru Vlad, lucrurile chiar au fost aşa la început.

Spun din nefericire, pentru că el ar fi preferat să trăiască dezamăgirea de la început, nu după încă câţiva ani. Vlad a avut şi norocul să aibă mai multe resurse financiare decât asociatul său, dar acest lucru nu a contat. Au muncit cot la cot şi în curând mica lor firmă a reuşit să aducă tot mai mulţi clienţi şi să devină suficient de profitabilă încât fie nevoie de un angajat, apoi de încă unul, până au ajuns la 27.

Când au apărut cu adevărat banii, au apărut şi problemele între ei. Abia acum a început să înţeleagă Vlad că viziunile lor erau diferite şi scopurile lor pe termen lung erau diferite.

Cum însă regulile între ei nu erau setate, Adrian putea să facă ce vrea el.

Într-o perioada de 6 luni, Vlad a aflat lucruri la care nici nu se gândise înainte: bani sustraşi din firmă, cheltuieli nejustificate, mici sau mari lucruri făcute pe la spatele său, astfel încât fără să îşi dea seama, cei doi au ajuns la o relaţie rece şi formală doar că să nu devină conflictuală.

Pacifist convins şi cu mare dorinţă neconştientizată ca ceilalţi să îl placă, Vlad nu avea curajul să îşi confrunte partenerul şi scoată lucrurile la lumină, pentru a putea face într-un fel sau altul curat în afacere.

Încrezător şi obişnuit să obţină ce vrea, Adrian profită de acest lucru pentru a face în continuare lucrurile aşa cum îşi dorea el.

Sperând mereu într-un miracol şi neintervenind la timp, Vlad are acum un dosar complicat şi un proces pe care îl duce în spate. Preţul inocenţei a fost pentru el la fel de mare ca preţul corupţiei pentru partenerul şi fostul său prieten.

Cine ne sunt prietenii? Cine ne sunt partenerii de afaceri? Cât de mult îi cunoaştem pe cei de lângă noi?

Luându-ne ce avem nevoie dintr-o relaţie, ne putem mulţumi cu lucruri superficiale şi ca atare putem trăi mari dezamăgiri.

Relaţiile se construiesc pe încredere şi comunicare.

Timpul împreună petrecut superficial este inutil şi celălalt îţi poate rămâne un străin. Cunoscându-l pe cel de lângă tine şi lăsându-te cunoscut, îţi dai voie să înveţi şi să te dezvolţi alături de cineva, să îi accepţi limitele şi să ajuţi la schimbare lor, la fel ca şi la schimbarea propriilor limite.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod