Citește asta dacă te simți agitată frecvent

,,Mă simt foarte agitată.” Și tu auzi asta des, nu? Poate că ai zis chiar azi că ești agitată. Poate urmează o întâlnire la birou, lipsesc niște bani din cont sau te-ai certat cu iubitul tău și acum ți-e greu să-ți gestionezi emoțiile. Dar dacă emoția se transformă în anxietate, iar anxietatea într-o tulburare care chiar ți-ar da viața peste cap?

Uite 5 lucruri pe care fiecare dintre noi ar trebui să le știe despre anxietate:

 

1. Corpul tău simte anxietatea, chiar dacă tu nu conștientizezi

Uneori habar nu avem că avem anxietate. Dar dacă nu coștientizăm noi, corpul nostru sigur face asta. Simptomele fizice includ mușchi tensionați sau sindromul de colon iritabil. Dacă îți simți mușchii încordați, te suprinzi cu pumnul strâns sau îți tot incleștezi maxilarul, suferi împreună cu stomacul tău de constipație sau diaree, probabil că organismul tău resimte anxitatea. Un psihoterapeut specialist în relația dintre corp și minte te poate ajuta să-ți dai seama de cauza acestor manifestări.

2. Anxietatea poate fi o alternativă pentru furie

Anxietatea e mai ușor acceptată de cei din jur decât furia. În timp ce oamenilor le e frică de alți oameni furioși, cei cu anxietate primesc păreri de rău și puțină atenție (ceea ce se simte puțin mai bine).
Uneori înlocuim furia cu anxietatea , care se transformă în mecanism de apărare în momentele în care nu vrem să recunoaștem că ceva ne supără. Ne asumăm faptul că, dacă ne vărsăm furia pe un părinte sau pe partenerul de viață, putem fi abandonați, așa că ne abținem. Ești hiperactivă, nu poți ține pasul cu propriile tale gânduri, ești mereu îngrijorată și într-o alergătură contiuă? Ca să-ți dai seama dacă ceea ce simți este anxietate sau furie, următoarea data cănd te confrunți cu această senzație, stai singuă într-un loc liniștit, explorându-ți sentimentele. Trăiește-ți emoțiile. Dacă ceva e rău, lasă-l să fie. Dă-ți seama dacă dacă îngrijorările tale se transformă în mânie. 

3. Anxietate socială?  

Acasă, sunt puține șanse să resimți anxietate. Dar atunci când ești înconjurată de alți oameni, sau urmează un eveniment unde vei fi nevoită să interacționezi cu alți oameni sau să ții un discurs în public, anxietatea începe să te sufoce.
Dacă toată săptămâna de dinainte de o petrecere te gândești la tot ce ar putea merge prost, cauți tot felul de scuze ca să nu te duci sau, după aceea, analizezi fiecare lucru pe care l-ai zis sau făcut, simțind că fiecare om a fost atent la toate detaliile și ți-a judecat toate acțiunile, e posibil să ai anxietate socială.
 
Simptomele includ dureri de stomac, dureri musculare, un ritm cardiac accelerat și sentimentul că toți te analizează în detaliu. Dacă presupui că anxietatea socială e motivul pentru care nu te simți confortabil în timp ce ești înconjurată de mulți oameni, încearcă să meditezi înainte să ieși afară: petrece câteva minute în linilște și adună-te. De fiecare data cănd îți închipui cele mai rele lucruri care se pot întâmpla, amintește-ți că nu are ce să meargă prost.

4. Dacă resimți anxietatea în permanență, e posibil să ai anxietate generalizată

Toata lumea se simte anxioasă din când în când. E un răspuns tipic la situațiile de stres, dar disconfortul dispare în momentul în care ne relaxăm.
Totuși, dacă nu trece și te simți așa (ești agitată, îți e greu să te concentrezi, ai insomnie) pentru 6 luni sau mai mult, e posibil să ai anxientate generalizată. Dacă anxietate se transformă într-un stil de viață și te face să suferi, ar trebui să ceri ajutorul unui terapeut.  

5. Anxietatea se poate transforma într-o tulburare obsesiv-compulsivă

Ai foarte multe întrebări la care nu găsești un răspuns concret? (,,Mă simt bine lângă partenerul meu de viață?”, ,, Ar trebui sa îmi păstrez locul de muncă sau să accept oferta unei alte companii?”). Dacă nu te mai poți confrunta cu incertitudinea, iar grijile tale par să fie ele cele care te controlează pe tine, probabil că nu te confrunți doar cu anxietate, ci și cu o oarecare obsesie.
 
Obsesia devine tulburare obsesiv-compulsivă (OCD) în momentul în care dezvolți obiceiuri pentru a-ți calma mintea. Dacă trebuie să verifici că ai încuiat de fix 5 ori înainte să pleci de acasă, iar asta te face să întârzii la muncă, e posibil să ai OCD.
Gândurile nedorite sunt un alt simptom: oricât de tare ai încerca să îți controlezi gândurile, ele se transormă în tot felul de imagini dezolante. Te trezești imaginându-ți cum te atacă cineva pe stradă în timp ce mergi acasă, așa că plătești foarte mult pentru un Uber în fiecare seară, indiferent de distanța pe care o ai de parcurs.
 
Agitația e naturală și sănătoasă, atâta timp cât e temporară.. Dar se poate transforma în ceva foarte grav. Așă că, dacă anxietatea preia controlul, e timpul să ceri ajutor. 

adnana-costandache
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod