9 cauze surprinzătoare ale anxietății

Când întârzii la o întâlnire sau urmează să-ți cunoști șeful este normal să fii îngrijorat, dar dacă te simți nervos, emoționat sau chiar panicat fără niciun motiv evident este posibil să fie vorba despre o cauză mai puțin obișnuită a anxietății.
Motivele anxietății nu sunt mereu evidente, dar nu trebuie să te gândești că este ceva în neregulă cu tine, ci să încerci să-ți dai seama care este cauza reală pentru a-ți putea îmbunătăți starea.

 
Iată care pot fi cauzele neașteptate ale anxietății:

 
1. Ai băut prea multă cafea

„Foarte rar ne gândim câtă cafea bem, dar o cantitate ridicată de cafeină te va face mult mai nervos și irascibil. Prea multe cești de cafea îți vor intensifica agitația, iar anxietatea te poate copleși”, explică dr. Nikki Martinez, psiholog.

 
2. Ești mahmur

Durerea de cap și starea de greață nu sunt singurele efecte secundare ale mahmurelii. Excesul de alcool este una dintre cauzele principale ale anxietății. Băuturile alcoolice cauzează insomnia și trezitul frecvent, iar oboseala va accentua anxietatea.

 
3. Ai luat medicamente

Dacă te simți rău și te întrebi de ce ești atât de îngrijorat ar fi bine să citești ingredientele medicamentelor pe care le iei. „Acetaminofenul (paracetamolul), dextrometrofanul (prezent în preparatele împotriva tusei) și succinatul de doxilamină (un antihistaminic cu efect sedativ) pot declanșa anxietatea și irascibilitatea”, potrivit dr.
Sanam Hafeez, neuropsiholog.

 
4. Ai glicemia scăzută

Cu toții am auzit că poți deveni furios atunci când nu consumi suficiente calorii, dar și anxietatea este o posibilitate. „Persoanele care sunt stresate au adesea un apetit foarte redus. Cu toate acestea, săritul peste mese va cauza scăderea glicemiei, care va alimenta constant anxietatea, creând un cerc vicios”, spune dr. Hafeez.

 
5. Meniul zilnic nu este echilibrat

Dacă meniul tău zilnic nu conține suficienți nutrienți, în special vitaminele din complexul B, starea ta de dispoziție poate fi afectată dramatic și nu este decât un pas până la anxietate. „Studiile realizate au demonstrat că meniurile care nu conțin carne de porc, vită, salată verde, spanac, fructe, nuci și ouă pot provoca anxietate.
Eliminarea acestor alimente te predispune la îngrijorare și panică din orice motiv”
, explică dr. Hafeez.

 
6. Îți este sete

Dacă nu bei apă suficientă, nu vei avea probleme numai cu uscarea pielii. Chiar și o deshidratare moderată poate cauza schimbarea stării de spirit. Din acest motiv este esențial să bei apă la mesele principale și de-a lungul întregii zile pentru a preveni efectele secundare nedorite. Vei vedea că îți va fi mult mai ușor și să te menții în formă.

 
7. Ești înconjurat de dezordine

O casă dezordonată, unde îți este greu să găsești ce ai nevoie pare un lucru minor, dar este de fapt o sursă majoră de anxietate. Aglomerarea obiectelor creează stres, nu te lasă să te concentrezi și îți reduce performanțele. Nu te vei putea relaxa într-un astfel de mediu și vei fi într-o stare continuă de tensiune.
Este foarte important să fii organizat și să îți creezi spațiu pentru a putea evita anxietatea.

 
8. Ești online tot timpul

Facebook și Instagram pot fi surse de noutăți, dar dacă petreci prea mult timp pe rețelele de socializare s-ar putea transforma într-o sursă de tensiune. Potrivit specialiștilor, majoritatea utilizatorilor își formează o imagine de sine negativă prin comparația cu restul postărilor pe care le văd, devin stresați când nu pot accesa rețelele de socializare și le este foarte greu să adoarmă dacă le accesează până la ore târzii.

 
9. Este duminică noaptea

În cadrul cauzelor posibile ale anxietății foarte rar apare ziua săptămânii. Ei bine, sfârșitul weekendului îți poate afecta negativ starea emoțională. „Foarte adesea anxietatea se manifestă la finalul unui weekend, când știi că trebuie să începi săptămâna de lucru, te gândești la ce ai lăsat neterminat vineri și faci liste pentru activitățile de la școală ale copiilor”, spune dr.
Hafeez.
E o bucurie pentru mine să scriu! Îmi place să scriu zilnic despre despre diete, stil de viață sănătos, călătorii, flori, cărți, copii sau deco.
E o bucurie pentru mine să scriu! Îmi place să scriu zilnic despre despre diete, stil de viață sănătos, călătorii, flori, cărți, copii sau deco.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod