6 semne că provoci invidia cuiva și ce să faci

Cu toții am trecut ocazional printr-o astfel de situație. Nu este deloc ușor să ai reacția potrivită când observi invidia direcționată spre tine pentru că poți controla ce simți tu, dar nu și ideile celorlalți. Identificarea semnelor caracteristice este primul pas pentru rezolvarea problemei.
Comportamentul celor care te înconjoară îți poate oferi numeroase indicii în ceea ce privește atitudinea lor față de tine și felul în care te tratează. Aprecierea reciprocă, susținerea și încrederea sunt trăsături deosebite în cercul de prieteni, dar dorința de a te critica și de a te învinge în orice situație nu sunt atât de evidente precum ți-ai putea închipui. Invidia este un sentiment care apare subtil și felul în care reacționează persoanele care te văd în această lumină nu-ți va da de bănuit imediat. Este util să înveți să recunoști semnele problematice pentru a evita momentele neplăcute sau dezamăgirea provocată de comportamentele care te denigrează.

 
Iată ce îți arată că invidia unei persoane este direcționată spre tine:

 
1. Laudele false

În majoritatea cazurilor persoana care te invidiază nu va spune că ocupi un loc care consideră că i se cuvine, ci va fi foarte politicoasă și te va lăuda când vorbește cu tine, iar după aceea va începe o campanie de comentarii negative în spatele tău. Nu te baza pe ceea ce-ți spune, ci observă-i acțiunile.

 
2. Complimentele negative

Este o variantă pasiv-agresivă a invidiei. Persoana în cauză va începe cu un compliment, pe care îl va calibra ulterior cu o remarcă negativă, finalizând cu o referire la propria persoană pentru a fi din nou în prim plan.
De exemplu pot exista remarci de genul: „Maria s-a descurcat foarte bine cu noul banner, dar probabil că a stat trează toată noaptea și mâinile ei nu arătau bine, iar literele nu erau la fel de corect executate ca în ultimul meu banner”. Asemenea replici sunt un efort mascat de a lăuda pe cineva și de a-i anihila eforturile în aceeași frază. Chiar dacă acțiunile din trecut ale persoanei invidioase nu au avut succes i se va părea justificat să le aducă în discuție drept exemple de lucruri realizate mult mai bine.

 
3. Imitarea

Este o consecință ironică a invidiei, dar se întâmplă destul de des. În momentul în care o persoană simte că ar merita să fie în locul tău va vrea să facă tot ceea ce faci și tu, dar mai bine. Îți va imita stilul vestimentar, vocea, gesturile, trăsăturile de personalitate sau machiajul, fiind convinsă că efectul este mai atractiv în cazul ei.

 
4. Intimidarea

În unele cazuri invidia se manifestă prin intimidarea persoanei vizate. Persoana invidioasă va face totul pentru a te opri să ai succes.
Va încerca să te descurajeze, să-ți distragă atenția sau să-ți alimenteze temeri nefondate legate de scopurile și acțiunile pe care ți le-ai propus. Va utiliza toate ocaziile pentru critica de tip constructiv pentru a te submina și a te face să te îndoiești de propria valoare și de calitățile tale. Este posibil chiar să recurgă la șantaj sau amenințări că va dezvălui lucruri reale sau inventate despre tine. Cea mai utilă strategie este să ai în jur prieteni reali și să o excluzi din cercul tău de apropiați. Nu riposta în fața amenințărilor pentru că situația s-ar putea agrava.

 
5. Amplificarea greșelilor

O astfel de persoană va fi încântată de fiecare dată când greșești pentru că este ocazia ideală să-ți reamintească defectele și nepriceperea ta. Va menține greșelile vii în mintea ta prin transformarea lor într-un punct de referință și evocarea lor cât mai des posibil.
Va exagera importanța și consecințele greșelilor și se va asigura că toată lumea știe ce ai făcut.

 
6. Competiția constantă

Un nivel normal de competiție este util în relațiile profesionale și de prietenie, dar dacă această întrecere are drept scop unic să te facă să te simți prost este vorba mai degrabă despre invidie. Chiar și aspectele minore vor deveni motive pentru a te înjosi și a-ți demonstra că ești în urmă și că nu ai cum să contezi la fel de mult ca ea. Aceste acțiuni demonstrează că persoana invidioasă este foarte nesigură și vrea să te elimine din calea ei cu orice preț. În unele cazuri este posibil chiar să alimenteze o confruntare între mai multe persoane pe care nu le tolerează, eliminându-le astfel fără să acționeze direct. Nu te lăsa prins într-o astfel de luptă, ci menține-ți o abordare pozitivă și proactivă.
E o bucurie pentru mine să scriu! Îmi place să scriu zilnic despre despre diete, stil de viață sănătos, călătorii, flori, cărți, copii sau deco.
E o bucurie pentru mine să scriu! Îmi place să scriu zilnic despre despre diete, stil de viață sănătos, călătorii, flori, cărți, copii sau deco.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod