5 motive pentru care e bine să plângi uneori

Câteodată, nu există nimic care să te facă să te simți mai bine decât un mic acces de plâns. Plânsul este elementul cathartic care ne lipsește uneori din viață.

Știai că cercetările au demonstrat că 85% dintre femei și 73% dintre bărbați se simt mai puțini triști și supărați după ce plâng? În medie, femeile plâng de 47 de ori pe an, pe când bărbații doar de 7 ori. De asemenea, accesele de plâns durează 6 minute în medie, iar lacrimile sunt mai des întâlnite între orele 7 și 10 p.m. Potrivit neurocercetătorului William H. Frey II, director al Centrului de Cercetare pentru Alzheimer de la Spitalul Regions din St. Paul, Minnesota, plânsul este un mod natural de a reduce stresul emoțional, care are efecte fizice negative asupra organismului.

În timpul celor 15 ani de studii în plâns și lacrimi, Frey  a descoperit ce avantaje poate aduce plânsul în organismul uman. Iată de ce e bine să plângi uneori!

De ce e bine să plângi? 

1. Lacrimile te ajută să reduci stresul

Din cauza faptului că stresul poate crește riscul apariției atacurilor de cord și daunelor în anumite zone ale creierului nostru, capacitatea oamenilor de a plânge capătă valoare în ceea ce privește supraviețuirea.

2. Plânsul reduce tensiunea arterială

A fost demonstrat faptul că plânsul este responsabil pentru scăderea tensiunii arteriale și a pulsului. Acest motiv a fost descoperit în urma sesiunilor de terapie, în cadrul cărora pacienții au plâns și și-au exprimat frustrările.

3. Lacrimile elimină toxinele

Lacrimile sunt eficiente și când vine vorba de eliminarea toxinelor din organism. Acestea ajută oamenii să îndepărteze substanțele chimice care sunt produse în timpul stresului emoțional.

4. Plânsul reduce nivelul de mangan din organism

Lacrimile contribuie, de asemenea, la reducerea nivelului de mangan din organism. Acest mineral afectează starea de spirit și se regăsește în concentrație de 30 de ori mai mare în lacrimi decât în serul sanguin. 

5. De ce e bine să plângem? Descărcările emoționale îți dezvăluie latura umană

Cu toate că ochii tuturor mamiferelor sunt umezi și calmați cu ajutorul lacrimilor, numai oamenii plâng ca răspuns la stresul emoțional. Expresiile emoționale ne ajută să conștientizăm sentimentele pe care le avem.

Emoțiile ne motivează să empatizăm, să ne coordonăm și să acționăm mai bine.

Ai simțit vreodată dorința incontrolabilă de a plânge? Data viitoare, când simți acele lacrimi în colțul ochilor, lasă-le să te ajute să te calmezi și să reduci riscul apariției bolilor cardiovsculare și altor tulburări legate de stres. 

iulia-mirica
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod