Și tu ești genul care nu poate reține nume?

Un neurolog ne destăinuie motivul pentru care nu reușim întotdeauna să reținem nume
Trebuie să recunoaștem că ni s-a întâmplat tuturor. Să avem o discuție drăguță cu un om ca să ne dăm seama dintr-odată că i-am uitat numele.
 
E de-a dreptul jenant, dar vestea bună este că există un motiv pentru această întâmplare foarte des întălnită. 
Creierul uman este cel mai complex device din acest univers, care vine la pachet cu limitările, scăpările sau defectele lui. Avem probleme în a ne aminti anumite tipuri de informație (exemple bune aici ar fi listele cu multe numere sau numele oamenilor).
Se pare că nu am evoluat suficient pentru a reține nume proprii. De fapt, obiceiul de a ne da nume este relativ recent in istoria evolutivă. Rezultatul este dat de structura creierului si felul în care acesta stochează informația, iar noua ne e greu să asimilăm o infomrație  fără a face analogii la cel puțin încă o alta. 
 
Fenomenul Baker/baker (în engleză: Baker (nume propriu) și baker (care înseamnă brutar; în română o să luăm drept exmplu Moraru și moraru)
 
Dacă stai în avion lângă un domn care îți spune că e morar și aveți o conversație interesantă, sunt șanse foarte mari sa-ți aduci aminte ziua respectivă și să te gândești, ,,Ah, am purtat o conversație cu acest domn care era morar.”
 
În altă excurise poate vei sta lângă altcineva care-ți va spune: ,,Numele meu este Dragoș Moraru și sunt contabil.” Poate iți vei aminti conversația, dar numele lui cu siguranță nu, chiar dacă e practic aceeși informație într-un alt context (numele cuiva sau ocupația cuiva).
 
Și studiile au aratat că, într-adevăr oamenii au mai mari șanse să-și aducă aminte ocupația.
Un motiv ar fi acela că există o structură asociativă a creierului: învățăm făcând analogii, conexiuni între lucruri pe care le observăm sau care se întâmplă împreună. Atunci când auzi moraru în contextul profesional, ai un întreg câmp lexical cu care să-l asociezi (făină, Olanda, ,,Moara cu noroc" a lui Slavici etc.) în funcție de propria ta experiență. Când auzi un nume, nu e cazul de așa ceva. 
 
Numele sunt niște informații izolate, iar creierul nostru, învățat prin conexiuni ample și are mari probleme în a le reține, sau în a reține lungi liste de cuvinte ori bucăți de informație alese la întâmplare.
 

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod