Filosofia de viață a lui Bruce Lee - 3 sfaturi care îți schimbă viața

Care este primul lucru care îți vine în minte atunci când auzi numele Bruce Lee? Un expert în arte marțiale, care nu ar fi ezitat să ia viața oricui ar fi făcut greșeala de a se pune cu el sau familia sa.
Ei bine, deși acest lucru ar putea fi parțial adevărat, cel puțin în rolurile sale din filme, Bruce Lee mai este cunoscut și pentru altceva decât artele marțiale - filosofia de viață a sa.

Ce ar trebui să înveți din filosofia de viață a lui Bruce Lee?


De la o vârstă fragedă, Bruce Lee a fost obsedat de felul în care poate profita la maximum de viața sa. Acest lucru se reflectă în nenumăratele ore pe care le-a petrecut citind. Până la vârsta de 30 de ani, Bruce Lee deținea mii de cărți în biblioteca sa, cele mai multe pe teme despre auto-ajutor, filosofie și arte marțiale. Prin urmare, orice lecție importantă pe care o înțelegea la nivel intelectual o aplica în viața de zi cu zi, artele marțiale fiind principalul său interes.

Bruce Lee nu vedea artele marțiale doar ca pe un sport competitiv, ci și ca pe un mijloc de auto-descoperire și auto-exprimare. Învățând să lupte, a putut să înțeleagă mai bine cine era, s-a forțat să iasă din zona de confort, să își testeze limitele și să își înfrunte temerile.
Lupta era modul său de a se împrieteni cu demonii interiori, de a-și exprima nucleul ființei sale. Mai jos, sunt câteva dintre ideile sale filosofice, cărora, dacă le dai atenția pe care o merită, te vor ajuta să trezești spiritul de luptă care să te îndrume în viață.

1. Fii ca apa!


Potrivit lui Bruce Lee, viața este în continuă schimbare, iar dacă nu învățăm să ne adaptăm, suntem obligați să experimentăm o rezistență extraordinară, care ne va ține într-o stare continuă de suferință. Oamenii tind să se gândească la apă ca la un simbol al slăbiciunii, însă Bruce Lee considera apa drept un simbol al puterii. Acesta spunea că apa este moale, rezistentă și fără formă. Acest lucru se datorează capacității sale de a se adapta și de a se muta odată cu natura lucrurilor.
Făcând acest lucru, poate cuceri orice fără a lupta. La fel ca apa, putem învăța să depășim orice obstacol din calea noastră, nu luptându-ne cu el, ci acceptându-l și mișcându-ne împreună cu el.

2. Elimină dogmele din viața ta


Bruce nu credea în nicio dogmă, deoarece pentru el toate sistemele de credință organizate nu erau doar limitative la nivel personal, ci erau în esență și neadevărate. Deși Bruce Lee era un cititor avid de literatură religioasă și filosofică, acesta privea ideologiile religioase și filosofice doar ca indicatoare care te pot îndruma către adevăr, nu ca pe un adevăr în sine. Prin urmare, Bruce credea că nu trebuie să fii atașat de dogme, ci să te uiți la ceea ce indică.

3. Continuă să crești


Bruce Lee vedea viața ca fiind o călătorie continuă spre înțelepciune. Prin experiențele noastre de zi cu zi, înțelegem mai bine cine suntem și lumea în care trăim, maturizându-ne astfel ca indivizi.
Totuși, această călătorie este plină de obstacole, iar greșelile sunt o parte necesară a învățării. Prin urmare, greșelile în viață nu reprezintă ceva rău, contrar credințelor oamenilor. De fapt, atunci când facem greșeli, putem deveni mai buni când vine vorba de rezolvarea problemelor și luarea deciziilor. Cu toate acestea, pentru a învăța din greșelile noastre, trebuie să le recunoaștem și să ne asigurăm că nu le vom repeta. Lee spunea că greșelile sunt întotdeauna iertate dacă oamenii au curajul să le recunoască. Înțelepciunea este un proces fără final. Cu cât înaintăm mai mult în vârstă, cu atât mai mult ne dezvoltăm capacitatea de înțelegere, iar cei care nu evoluează sunt cei care nu trăiesc cu adevărat.
 
Dacă nu ți-e bine, urmează-i sfaturile.
Ai încredere în puterea ta de a schimba lucrurile! 
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod