Diferența dintre empatie și compasiune

În general, oamenii confundă adesea starea de compasiune cu cea de empatie.
Ambele cuvinte exprimă emoții similare și sunt, de asemenea, atribuite frecvent situațiilor de tristețe și de doliu, deoarece oamenii încearcă să se identifice cu un anumit grup sau individ care a fost afectat de o tragedie. Însă iată care este diferența dintre empatie și compasiune!

Cum poți deosebi sentimentul de empatie de cel de compasiune?

În ciuda asemănărilor în ceea ce privește folosirea acestor cuvinte și originea lor, există diferențe de bază între cele două cuvinte. Compasiunea descrie simpatia și mila pe care le-am putea avea pentru situația și trăirile unei alte persoane, în timp ce empatia ne ajută să ne punem în locul persoanelor care suferă și să împărtășim în mod direct tristețea acestora.


Însă cum se manifestă aceste diferențe în ceea ce privește gândirea și faptele? În primul rând, persoanele care arată compasiune își vor împărtăși îngrijorarea și condoalențele cu ceilalți, însă vor admite în mod deschis că nu știu exact cum se simt persoanele îndurerate. Acest lucru se traduce adesea prin sprijinul generic oferit necondiționat, fără sfaturi sau informații suplimentare, care pot diminua starea de spirit a persoanei care suferă. În schimb, cei care au abilitatea de a empatiza se vor transpune instant în locul persoanei care suferă, prin împărtășirea unei experiențe comune.
Acest lucru înseamnă că persoanele empatice vizualizează modul în care persoana în cauză se simte și au capacitatea ulterioară de a le trata într-un mod care este relevant și adecvat. În mod similar, o perspectivă empatică îți dă posibilitatea de a oferi informații și sfaturi valoroase, care pot ajuta persoana care suferă să dezvolte noi mecanisme de a face față situației respective.

Empatia și compasiunea sunt diferite, însă se concentrează pe felul în care putem deveni persoane mai bune cu ceilalți.
Atât empatia, cât și compasiunea sunt reciproc exclusive. Acest lucru înseamnă că poți da dovadă de ambele individual sau simultan, în diferite situații. Este important să îți amintești acest lucru, deoarece îți permite să devii o persoană plină de compasiune, care poate oferi confortul și sprijinul necesar celor care au nevoie.


Cu toate că au fost observate numeroase diferențe între empatie și compasiune, acestea au o origine comună, reușind să îți ofere baza pentru a deveni o persoană mai bună.
Beneficiile acestor caracteristici ale personalității sunt numeroase, atât pentru propria persoană, cât și pentru bunăstarea mentală a celor din jurul tău.
iulia-mirica
 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Marcel Marinescu pe 7 Feb 2023, 16:23
    O mică completare

    Empatia se manifestă în tot spectrul de trăiri atât negative cât și pozitive! Poți empatiza cu cineva și atunci când este fericit nu doar când suferă... În timp ce compasiunea se manifestă doar în zona stărilor negative de durere și suferințe

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod