De ce rămân persoanele inteligente și sensibile lângă narcisiști?

Oare de ce acceptă persoanele foarte inteligente, care recunosc comportamentul abuziv, să rămână alături de narcisiști? Pe măsură ce felul lor de-a fi este afectat negativ și își pierd o parte din identitate devine din ce în ce mai complicat să renunțe la persoana care le face rău.
Educația, inteligența emoțională sau intuiția puternică nu te vor proteja neapărat de narcisiști. Din moment ce o asemenea relație nu va decurge în mod normal, nici despărțirea sau îndepărtarea nu pot avea loc după criteriile obișnuite. Numai tu poți scrie finalul poveștii, dar contactul cu o persoană narcisistă îți va accentua sentimentele de vinovăție și nesiguranță. Din păcate majoritatea calităților care te fac să obții rezultate bune la serviciu sau în timpul studiilor pot cauza multe probleme când ai de-a face cu narcisiști.
Tocmai tendința de a nu renunța ușor și de a reuși chiar dacă stai peste program sau înveți toată noaptea poate deveni un inconvenient major când este cazul să te îndepărtezi de cineva. La fel se întâmplă și în ceea ce privește compasiunea, empatia, răbdarea și dorința de a ierta. Potrivit specialiștilor, creierul persoanelor foarte inteligente nu este pregătit să accepte ideea unei respingeri complete a sentimentelor și emoțiilor, iar situația le va provoca o anxietate profundă.

 
Iată care sunt motivele care pot determina persoanele inteligente să rămână în apropierea narcisiștilor:

 
1. Pentru că sunt convinse că totul s-ar rezolva dacă i-ar face să înțeleagă

Pe măsură ce trece timpul, iar relația nocivă se prelungește, o persoană inteligentă va încerca foarte mult să-l facă pe partenerul narcisist să înțeleagă că nu se comportă corect. De multe ori devine convinsă că acționează în acest mod pentru că nu-și dă seama de consecințe sau de cât de mult rău îi face.
Problema este că își imaginează că după momentul ipotetic de înțelegere vor putea trăi fericiți toată viața. Îi va da a doua sau a treia șansă tocmai pentru că își închipuie că nu i-a explicat suficient de clar ce se întâmplă sau că este afectat de ceva din trecut. Presupune în mod optimist că de îndată ce va putea formula totul clar cealaltă persoană va realiza că a greșit și își va corecta comportamentul. Din păcate nu vei obține decât o privire plictisită. Nu-ți irosi timpul cu explicații inutile.

 
2. Pentru că nu așteaptă perfecțiunea

Din moment ce știu că avem cu toții defecte, persoanele inteligente vor căuta modalități de a explica felul în care se poartă narcisiștii în mod logic. În unele cazuri își vor închipui că au avut o zi mai grea sau chiar că ele sunt prea sensibile și exagerează. Chiar dacă nu-și amintesc de prieteniile sau relațiile în care s-au simțit tot timpul nesigure și tensionate se gândesc că ar putea investiga totul mai în detaliu și că ar trebui să-i mai dea o șansă persoanei narcisiste.
Acest raționament le face să aleagă să ierte și să uite ce s-a întâmplat când narcisiștii revin la ele.

 
3. Pentru că nu au niciodată o dovadă concludentă

Cum este posibil să ai o intuiție puternică și să fii foarte inteligent dar să nu reușești să obții dovezi clare împotriva unui narcisist? Ei bine, narcisiștii știu exact cum să se poarte pentru a evita neconcordanțele și nu se dau de gol decât extrem de rar.
Vor nega orice acuzație, te vor pedepsi pentru că pui prea multe întrebări și în cele din urmă vor înlătura suspiciunile. Fiecare zi va cuprinde nenumărate ocazii în care va reuși să facă ce vrea fără să poți să demonstrezi ce se întâmplă. Ascunderea dovezilor a devenit o artă pentru un narcisist și știe că vrei foarte mult să crezi că este loial. Din moment ce nu ți se pare că ai suficiente motive obiective pentru a renunța la o relație sau prietenie de acest tip îți ignori intuiția și decizi să încerci din nou.

 
4. Pentru că se întorc de fiecare dată

Acesta este probabil principalul motiv pentru care persoanele inteligente nu abandonează narcisiștii. Li se pare că faptul că se întorc mereu arată iubirea sau aprecierea.
Dacă cineva ține la tine nu va alege să dispară periodic, fără să se gândească la cât de mult suferi când te abandonează. De fiecare dată când procedează în acest mod vei suferi la fel de mult ca și prima oară, iar faptul că se va preface că a uitat de ce a plecat nu te va ajuta să ajungi mai aproape de liniște sau fericire.

 
5. Pentru că vor să vadă ce se va întâmpla în continuare

Chiar și când și-au dat seama ce se întâmplă și pot prevedea mișcările narcisistului, persoanele inteligente pot alege să rămână pentru a vedea dacă au avut dreptate, devenind dependente de această confirmare a propriilor gânduri.
E o bucurie pentru mine să scriu! Îmi place să scriu zilnic despre despre diete, stil de viață sănătos, călătorii, flori, cărți, copii sau deco.
E o bucurie pentru mine să scriu! Îmi place să scriu zilnic despre despre diete, stil de viață sănătos, călătorii, flori, cărți, copii sau deco.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod