De ce nu este o idee bună să-ți planifici viața: 4 motive

Ți-ai fixat obiective clare de atins pentru diferite etape ale vieții? Un plan rigid ar putea avea și efecte negative pentru că viața poate fi imprevizibilă și uneori nimic nu se întâmplă așa cum ți-ai dorit.
Poate că în liceu ți-ai făcut o listă cu ce ar trebui să realizezi la vârsta adultă, în diferite etape. De la facultate, masterat, primul loc de muncă, progresul în viața profesională și realizările personale este dificil să știi dinainte în ce ordine se vor întâmpla lucrurile sau cât va dura fiecare etapă. Unele persoane se simt în siguranță când au un plan stabilit pentru viața lor sau când și-au fixat anumite obiective de atins, însă ar putea exista și dezavantaje. Nu poți exercita un control asupra tuturor factorilor care influențează obținerea lucrurilor dorite și ai putea fi dezamăgit sau stresat când vezi că timpul pe care ți l-ai acordat pentru un anumit obiectiv a expirat fără să fii mai aproape de a-l atinge.

 
Iată care sunt principalele motive pentru care nu ar trebui să-ți planifici viața:

 
1. Dacă ești prea ocupat creând o listă de obiective nu vei trăi în prezent, ci în viitor

Planificarea și organizarea nu sunt neapărat lucruri negative, dar dacă exagerezi ai putea pierde din vedere momentele deosebite din prezent. Contează foarte mult să te bucuri de ce ai realizat până acum, să le arăți persoanelor care sunt alături de tine cât de mult contează sprijinul lor, să observi natura sau să te distrezi la fiecare petrecere la care mergi fără să-ți derulezi mereu în minte ce ai de făcut în continuare și să te gândești dacă ai rămas în urmă față de programul pe care ți l-ai stabilit. 
Trebuie să conștientizezi că fiecare zi are ceva special și să cauți ceva care te face fericit și în lucrurile mărunte.
De fiecare dată când te scoli zâmbește și începe-ți ziua în mod pozitiv pentru că nimic nu poate înlocui momentul pe care îl trăiești exact acum.

 
2. Viața ta nu trebuie să se rezume la bifarea unor obiective de pe o listă

Sigur că te vei simți bine când bifezi ce ai realizat din ceea ce ți-ai propus și la prima vedere ar putea părea o idee foarte bună să ai mereu obiective pentru a acționa proactiv fără să pierzi timpul cu lucruri care nu te ajută să ai realizări. Cu toate acestea, viața nu se poate reduce numai la acest lucru. Este important să experimentezi lucruri diferite, pozitive sau negative pentru că aceste experiențe îți vor îmbogăți personalitatea și te vor ajuta să ai o viziune mai clară asupra situației în care te afli și să apreciezi ceea ce ai reușit să faci până acum. Dacă ai mereu o perspectivă unidirecțională și privești numai la planul tău de acțiune ai putea pierde din vedere contextul și în multe cazuri succesul depinde de acțiuni strategice, corelate cu tot ceea ce se întâmplă în jurul tău. 
Uneori va trebui să-ți asumi riscuri sau să fii spontan pentru că nu poți prevedea totul și este imposibil să planifici fiecare minut al existenței tale.
Mai bine rezervă listele rigide pentru cerințele diferitelor proiecte de la serviciu sau pentru perioada sărbătorilor.

 
3. Ai putea rata alte oportunități

Dacă ai o perspectivă îngustă, focalizată numai pe anumite obiective profesionale, ai putea să nu-ți valorifici întreg potențialul pentru că te-ai concentrat numai pe un anumit domeniu profesional. Este bine să-ți reanalizezi aptitudinile și dacă descoperi că ți s-ar potrivi un alt tip de activitate nu te poți lăsa oprit de un plan făcut cu mult timp în urmă, când nu aveai informațiile disponibile acum. Poate că te-ai gândit să ai o carieră în același domeniu cu părinții tăi, dar de multe ori este indicat să fii deschis la noi oportunități pentru că va conta foarte mult și să-ți placă activitatea aleasă. În cele din urmă nu vei putea obține performanțe excepționale decât dacă ești pasionat de ceea ce faci. Poți încerca joburi part-time sau internshipuri fără să le consideri un eșec, ci o șansă în plus de a descoperi cariera potrivită pentru tine. 

 
4. Planul tău ar putea fi neutralizat de factori externi

Șomajul, climatul familial sau circumstanțele neprevăzute ar putea să anuleze planul tău stabilit cu rigurozitate. Potrivit specialiștilor nu este indicat să urmărești exclusiv obiective rigide, ci trebuie să fii flexibil și să te adaptezi circumstanțelor.
În caz contrar ai putea fi predispus la depresie sau anxietate pentru că vei avea impresia că ai dat greș, când de fapt nici nu este posibil să știi cum va evolua viața ta pe termen lung. Gândirea pozitivă și optimismul te vor ajuta să depășești orice dificultate, în loc să te agăți numai de un plan care aparent îți asigură o viață ordonată și sigură, dar este extrem de vulnerabil la acțiunea unor factori variați care nu sunt sub controlul tău.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod