De ce dăm muzica mai încet când parcăm?

În ciuda tehnologiilor pe care le avem la dispoziție, concepute special pentru a face diferite procese mai rapide și mai eficiente, creierul nostru nu poate să proceseze atât de multe lucruri simultan. Iată de ce dăm muzica mai încet în momentul în care parcăm!
Motivul pentru care dăm muzica mai încet în mașină atunci când parcăm

Muzica ne distrage atenția. Sunetele puternice sunt greu de ignorat, mai ales când vine vorba de muzică și convorbiri. Creierul tău vrea să procese aceste informații și îți este greu să îi blochezi această dorință. Nu te poți concentra asupra prea multor lucruri în același timp. Sunetele muzicii nu te lasă să te concentrezi cu adevărat, ceea ce reprezintă o problemă atunci când încerci să îți coordonezi mai multe simțuri pentru a parca.
Chiar și cea mai mică interferență poate duce la o zgârietură pe bara de protecție a mașinii.

Când ne confruntăm cu o sarcină care necesită concentrare intensă, avem nevoie de creierul nostru la capacitate maximă, pentru a efectua acțiunile și pentru a îndepărta lucrurile care ne diminuează atenția. Condusul este o sarcină care, în mod normal, necesită puțină planificare, urmată de execuție. Deci, atunci când conduci pe autostradă, trebuie să te gândești la mașinile din fața ta și la momentele în care vrei să schimbi benzile sau să depășești.
Pentru a duce planificarea la nivel înalt, trebuie să îți redirecționezi atenția de la muzică la condus. Iar în momentul în care parcăm, este nevoie de mai multă planificare. Există lucruri imprevizibile, cum ar fi mașini, oameni care merg prin parcare și spații mici în care poți manevra mașina. Iar în acest mediu în care planificarea este foarte importantă, muzica îți distrage atenția, așa că încerci să o închizi sau să o dai mai încet.

Parcarea unei mașini, în special într-o locație necunoscută, necesită un control cognitiv, pentru a procesa toate informațiile necesare.
Acest tip de control cognitiv solicită cortexul prefrontal, care ne ajută să ne ghidăm comportamentul în funcție de factorii externi. Cercetările au ajuns la concluzia că este nevoie de o cantitate moderată de stimulare pentru cortexul prefrontal. Atunci când stimulii sunt prea puternici, cortexul prefrontal începe să aibă probleme. Pierdem vederea de ansamblu și devenim ușor distrași. Oprirea muzicii atunci când ne concentrăm să parcăm reprezintă modul organismului de a ne proteja cortexul, astfel încât sarcina pe care o avem de îndeplinit să fie realizată fără probleme.

Iar dacă volumul muzicii este scăzut, este mai ușor să auzi sunetele din mașină și din afara mașinii.
Astfel, poți fi mai atent la ceea ce se întâmplă în jurul tău și poți reacționa mai repede în cazul în care apare vreo situație neașteptată.
iulia-mirica
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod