Cum transformi stângăcia în succes

De multe ori ne facem tot felul de scrupule că nu știm cum să ne purtăm. O întâlnire de afaceri poate să ne trezească ditamai angoasa doar pentru că ne îngrijorăm despre cum să interacționăm cel mai bine cu interlocutorul nostru.
Este un stereotip conform căruia unii oameni sunt prea deștepți ca să le fie bine. O parte a psihologiei ne spune că oamenii care sunt stângaci în contextele sociale au mai multe șanse să arate ceea ce psihologii numesc talent, adică o înclinație și niște abilități impresionante într-un anumit domeniu. Se pare că există o teorie conform căreia talentul nu poate coexista lângă coerența socială. De aceea folosim sintagma “artistul nebun“, nu-i așa?
 
Nu e cazul în care oamenii sunt peste măsură de deștepți, ci acela în care oamenii au un anumit tip de inteligență specifică unui domeniu sau altor două, și, în schimb, să fie de nivel mediu sau sub medie în alte domenii.
Unul dintre lucrurile foarte ușor de observat este faptul că, dacă un om excelează într-un domeniu, sunt șanse slabe să fie carismatic sau comunicativ, dar au un interes obsesiv sau această tendință de a se concentra foarte intens la un anumit lucru.
 
Uneori, acest lucru poate fi un mare mare dezavantaj pentru ei. Sunt uneori rigizi sau nu le place să fie nevoiți să nu își respecte rutina. În același timp, avcest lucru poate fi un adevărat punct forte pentru că, cineva cu cu o mare putere de concentrare și multă energie are mai multe șanse să depășească ușor situațiile dificile, sau să ducă la bun sfârșit o sarcină mult prea plictisitoare pentru oricine altcineva.
Această manifestare reprezintă ceva numit de psihologi “exercițiu deliberat“, adică ideea de a face ceva din nou și din nou până când ajungi as la lucrul respectiv, iar cheia pentru exercițiul deliberat este dorința de a lucra cât mai mult la aspectele la care nu ești bună.
 
Iar oamenii stângaci în conversații par să adore genul acesta de perseverență și petrecerea orelor lungi care sunt necesare pentru a deveni cel mai bun într-un anumit domeniu. Mereu ne gândim că oamenii sunt prea entuziasmați. Și uneori sunt penibili în entuziasmul lor. Adică OK, sunt axați pe ceva și peste măsură de entuziasmați, dar toată această dedicare și tot acest entuziasm se pot transforma într-o expertiză sau momente în care găsesc o inovație care să întoarcă lumea cu susul în jos sau să redefinească un domeniu întreg. 
 
Dacă ești stângace din punct de vedere social, nu te pricepi la conversații sau te consideră toată lumea deja prea timidă și stranie ca să mai încerce măcar să socializeze cu tine, trebuie să adopți următoarele două atitudini:

1. Lucrează perseverent la îmbunătățirea minimală a calităților tale sociale

Trebuie doar să poți să arăți puțină empatie și puțin interes din cei din jur, nu să cucerești mulțimi prin discursuri elaborate. Mici eforturi salvează relațiile interumane, spun psihologii.

2. Dedică-te pasiunilor sau talentelor tale. 

Ignoră stângăcia, nu ți-o mai reproșa, asumă-ți personalitatea pe care o ai și bucură-te că ești înzestrată cu siguranță cu ceva cu care poți compensa. Oricine poate fi sociabil.
Nu oricine poate avea alte calități pe care le ai tu!
 

adnana-costandache
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod