Cum te afectează invidia

În mediul competitiv din zilele noastre, este foarte ușor să lași invidia să te afecteze. Când un coleg îți depășește performanța, un prieten are o viață socială perfectă sau o relație aparent perfectă, este ușor să te întorci la resentimente. Știi cum te afectează invidia?

Modalitățile prin care te afectează invidia


Indiferent dacă vrem să recunoaștem sau nu, cu toții am simțit invidie pentru cineva. Competitivitatea și gelozia reprezintă o strategie adaptivă. Oamenii sunt înclinați în mod natural să se compare cu ceilalți, deoarece era important să îi combată pe ceilalți pentru a supraviețui. Însă sentimentul de invidie îți face mai mult rău decât bine.

Invidia interferează cu capacitatea oamenilor de a gândi și de a acționa. În loc să te lase să lucrezi către atingerea unui nivel înalt de succes, te face să te concentrezi pe ceea ce îți lipsește.
O persoană invidioasă nu poate vedea propriul progres, deoarece singurul său scop este de a avea ceea ce are deja altcineva. De asemenea, persoanele invidioase își pierd repede motivația. Cei care se gândesc la rezultatele finale pe care le-au obținut ceilalți nu își dau seama de călătoria pe care au făcut-o competitorii lor pentru a atinge acel nivel de succes.

Oamenii invidioși nu își văd punctele tari, precum nici punctele slabe ale rivalilor. Dacă îți petreci întreaga viață invidiindu-i pe ceilalți pentru că ai impresia că sunt mai eficienți, promovați mai repede sau se pricep mai bine la rezolvarea problemelor, nu vei putea să avansezi niciodată.
O persoană care își pierde timpul îngrijorându-se pentru succesul altora nu va putea să-și vadă propriul potențial. Chiar și când persoana invidioasă ajunge să aibă succes, nu va putea să se bucure, deoarece va fi în continuare concentrată asupra persoanei pe care o invidiază. Ciclul vicios face ca persoanele invidioase să nu fie satisfăcute niciodată.

Realitatea este că întotdeauna va exista cineva mai inteligent, mai bun sau mai puternic. Invidia îi condamnă pe oameni să ducă o viață în cadrul căreia speră să aibă tot mai mult.
Motivația intrinsecă pentru succes oferă rezultate mai bune decât resentimentele pentru realizările altora. Atunci când te concentrezi pe aspirațiile tale și lucrezi pentru a deveni mai bun, te apropii de atingerea visului tău. Nu există niciun motiv pentru care ar trebui să-i invidiezi pe celalți, deoarece acele lucruri nu se aliniază cu viziunea ta, de fapt. Renunțând la invidie, vei reuși să vezi progresul pe care îl faci.
iulia-mirica
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod