Cum să treci peste depresia de Valentine's Day

Zilele de naştere, sărbătorile, aniversările – pentru majoritatea oamenilor sunt evenimente frumoase, însă ele pot declanşa reacţii neplăcute în cazul persoanelor depresive. Simptomele depresive ce apar în jurul unui eveniment încep să se manifeste cu săptămâni înainte de data acestuia şi pot continua săptămâni bune după el. Dr. Deborah Şerani, psiholog, spune că orice fel de eveniment poate cauza apariţia sau înrăutăţirea episodului de depresie.

Platforma online www.depresiv.ro vine în ajutorul celor care sunt predispuşi depresiei şi îi sfătuieşte pe aceştia să îşi creeze un calendar în care să încercuiască datele întâmplărilor sau sărbătorilor cele aduc sentimente negative dar şi pozitive.
În acest mod vor avea mai mult control asupra sentimentelor care îi încearcă în apropierea lor şi vor putea să le depăşească mai uşor.

Cele mai depresive perioade din an

Conform Google Trends, în 2014 cele mai multe căutări ale cuvintelor “depresie”, “anxietate”, “durere”, “stres” şi “epuizare” au avut loc pe 23 aprilie. Căutarea acestor cuvinte creşte în timpul primăverii şi al toamnei, iar în timpul verii şi al iernii scade. Primăvara este una dintre cele mai depresive perioade ale anului, schimbările de temperatură şi schimbarea programului zilnic al unei persoane putând fi declanşatoare ale depresiei.
Cu toate acestea, sărbătorile de iarnă sunt pentru mulţi oameni cauze ce pornesc un episod depresiv.

Am crescut cu concepţia ca sărbătorile de iarnă sunt unele dintre cele mai fericite momente ale anului, însă specialiştii spun că nu este deloc aşa. Majoritatea oamenilor au aşteptări foarte mari de la clipele petrecute de sărbători, aşteptări ridicate din cauza promovării nerealiste a unui Crăciun ideal, fie în filme, fie în reclame.

A treia zi de luni din ianuarie a fost “premiată” cu titlul “Blue Monday”, fiind considerată cea mai tristă zi a anului.
Există câteva elemente care au contribuit la o astfel de denumire: faptul că au trecut sărbătorile, faptul că s-a încheiat vacanţă şi oamenii s-au întors la muncă, faptul că încep să apară facturile de plătit, dar şi faptul că nopţile sunt lungi şi foarte reci.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod