Cum să reacționezi dacă ești concediat

În momentul în care ești concediat, nu te simți bine, indiferent de motivele care au dus la această decizie din partea șefului tău. Întrebarea este următoarea: odată ce se întâmplă acest lucru, ce faci ulterior? Există câteva lucruri pe care ar trebui să le faci și câteva pe care ar trebui să le eviți atunci când ești concediat. Iată despre ce este vorba!

Ce să faci dacă ești concediat?


1. Nu te enerva


Există întotdeauna tendința de a-ți lăsa nervii să iasă la suprafață atunci când ești concediat. Este greu să menții controlul emoțiilor tale în acest moment, dar este recomandat să reziști acestei tentații. Este aproape imposibil să nu iei lucrurile personal atunci când afli această veste. Însă încearcă să rămâi pe cât de calm se poate. Dacă nu înțelegi de ce ești concediat, întreabă motivul concedierii tale pe un ton calm.
O explicație rațională îți va da suficient timp pentru a reacționa în mod adecvat la ceea ce se întâmplă. Ai nevoie de informații pentru a înțelege de ce s-a întâmplat acest lucru. Poate că motivul pentru care ai fost concediat este unul valid, iar dacă îl auzi, vei putea să îți schimbi comportamentul în viitor.

2. Așteaptă să semnezi actele de încheiere a contractului


Există nenumărate modalități prin care te poți proteja. Nu ieși pe ușă înainte de a ști exact la ce beneficii și compensații ai dreptul.
Aceasta poate fi singura ta ocazia de a afla ce trebuie să faci mai departe și ce ar trebui să primești în mod legal. Cu cine trebuie să vorbești pentru a obține informațiile exacte? Există un departament de resurse umane? Ce tip de compensație ar trebui să primești? Cum îți va afecta acest lucru asigurarea de sănătate? Ești eligibil pentru șomaj? Nu semna actele imediat. Spune-i șefului tău că vrei să te consulți cu un specialist înainte. Vrei să te asiguri că nu vei semna niște documente și vei regreta ulterior.


3. Încearcă să negociezi înainte de a pleca


Discută cu angajatorul tău despre perioada pe care o mai petreci în companie. Există proiecte la care ai lucrat și pe care ai dori să le finalizezi? Există clienți sau colegi cu care trebuie să vorbești? Simți că ai nevoie de o perioadă de timp înainte de a pleca definitiv? S-ar putea să îți fie de ajutor să ai un anume control în ceea ce privește modul în care pleci și momentul.
iulia-mirica
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod