Cum să îți dezvolți inteligența emoțională

Ce asigură succesul unei persoane? Este vorba despre inteligență, talent sau muncă? Este o combinație a celor trei? S-ar putea să fii surprinsă, însă cei mai de succes oameni sunt cei care știu cum să își gestioneze emoțiile. Inteligența emoțională presupune și păstrarea calmului în fața problemelor și provocărilor, iar această calitate îi ajută pe oameni să aibă succes. Iată cum poți să îți dezvolți și tu inteligența emoțională!

Modalități prin care poți să îți dezvolți inteligența emoțională


Inteligența emoțională este o abilitate care poate fi învățată, practicată și îmbunătățită. Poți urma pașii aceștia pentru a-ți dezvolta această calitate!

1. Dezvoltarea inteligenţei emoţionale: Fii atent


Primul pas în creșterea inteligenței emoționale este înțelegerea emoțiilor prin conștientizarea lor. Ni se spune adesea să ne ascundem sentimentele, dar trebuie să le definim pentru a ne dezvolta inteligența emoțională.
Începe prin a observa ceea ce simți într-o zi. Oprește-te și dă-ți voie să simți ce vrei. Simte și apoi descrie sentimentul. Când îl descrii, devii mai conștientă și începi să înțelegi.

2. Adaptează-ți emoțiile


Când devii mai conștientă de emoțiile tale, începe să cauți tipare și factorii care le declanșează. Amintește-ți de o situație în care emoțiile te-au copleșit și gândește-te ce ai fi făcut diferit, dacă ai fi rămas calmă. Acest exercițiu mental te ajută să înveți din experiențele trecute pentru a te pregăti de viitor.
Odată ce începi să te cunoști mai bine la nivel emoțional, încearcă să nu mai ai reacții exagerate.

3. Dezvoltarea inteligenţei emoţionale: Iartă


Iertarea este deseori interpretată greșit. Realitatea este că iertarea te ajută să preiei controlul emoțional asupra sentimentelor tale și să eliberezi controlul pe care altcineva îl are asupra ta. Iertarea este un dar pe care ți-l faci singură. Iertarea este recunoașterea faptului că acțiunea s-a produs și te-a făcut să te simți într-un anume fel.
Nu există nimic care să poată fi schimbat. Poți alege să trăiești în trecut sau să înveți din el. Însă varianta sănătoasă este să treci mai departe.

4. Dezvoltarea inteligenţei emoţionale: Empatizează


Înțelegerea sentimentelor tale reprezintă doar jumătate din ecuație. Cealaltă jumătate este reprezentată de înțelegerea sentimentelor celorlalți. Empatia te contectează cu o altă persoană prin sentimente comune. Prin natura noastră suntem ființe egoiste. Iar acest lucru funcționează perfect până când trebuie să interacționezi cu o altă persoană egoistă.
Prin sentimentele comune reușim să descoperim sinele nostru autentic. Abilitatea noastră de a empatiza cu oamenii ne dă curajul de a trăi în afara bulei noastre.
iulia-mirica
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod