Cum să ceri iertarea cuiva

Să-ți ceri iertare nu e niciodată ușor, dar este o acțiune care întărește o relație și care te face o persoană mai bună. Este nevoie de umilință să recunoști în fața unei persoane că ai greșit și să ceri iertarea.
Cu toții facem greșeli și spunem lucruri pe care ne-am dori să nu le fi spus. Ori de câte ori se întâmplă acest lucru, trebuie să-ți ceri iertare de la persoana pe care ai rănit-o. Urmărește acești pași data viitoare când vrei să repari lucrurile pe care le-ai făcut în mod greșit: recunoaște, cere, acționează!

Vrei să obții iertarea cuiva? Iată ce poți face!


Recunoaște-ți greșeala


Primul pas este recunoașterea. Recunoaște că ai făcut ceva greșit, fără a găsi alte motive ascunse. Spune-i persoanei pe care ai jignit-o că îți dai seama că ai greșit folosind anumite cuvinte sau făcând anumite acțiuni.
Însă ai grijă să nu dai vina pe persoana respectivă. Împărțirea vinei sau asocierea acesteia cu persoana în fața căreia ai greșit nu demonstrează umilință și nu va face decât să înrăutățească lucrurile în relația voastră.

Cere iertare


Următorul pas pe care trebuie să-l faci este să-ți ceri iertare. Odată ce ai recunoscut că ai greșit, cere iertarea fără condiții, nici măcar nu ar trebui să te aștepți ca cealaltă persoană să te ierte. Concentrează-te pe propria responsabilitate în această chestiune, nu pe altcineva. Spune că ai greșit și roagă persoana în cauză să te ierte.
Nimic în plus sau în minus.

Ia măsuri


Cel de-al treilea pas în procesul iertării este reprezentat de acțiuni. Ia măsuri și asigură cealaltă persoană că acest lucru nu se va mai întâmpla. Apoi asigură-te că nu se va mai întâmpla. Această abordare crește eficiența scuzelor. Acțiunile și atitudinea ta trebuie să fie la fel de evidente precum cuvintele tale. Dacă faci aceeași greșeală în mod repetat, scuzele tale vor începe să își piardă eficiența. Depinde doar de tine să te schimbi și să te dezvolți personal, atât de dragul celeilalte persoane, cât și de dragul tău.

Acum știi cei trei pași ai unei scuze adevărate: recunoașterea a ceea ce ai făcut greșit, prezentarea scuzelor și acțiunile necesare pentru a te schimba.

Nu uita că, deși cealaltă persoană îți acceptă scuzele și te iartă, nu te poți aștepta ca situația să fie mai puțin tensionată imediat.
Din nou, scuzele trebuie oferite fără așteptări din partea celeilalte persoane. S-ar putea să treacă ușor peste lucrurile minore, dar poate dura mai mult timp ca atitudinea inițială să revină, dacă persoana în fața căreia ai greșit se simte nedeptățită. Doar pentru că o persoană te iartă, nu înseamnă și că are imediat încredere în tine. Încrederea trebuie să fie câștigată. Deci ai răbdare și concentrează-te asupra propriei dezvoltări. Trecerea timpului va arăta că te-ai schimbat și că ești sincer cu privire la faptul că nu vrei să mai rănești acea persoană din nou.

Tu cum îți ceri scuze atunci când rănești pe cineva? Ai urmat vreodată cei trei pași de mai sus? Și, la fel de important, cum reacționezi în momentul în care persoana în cauză nu îți acceptă scuzele?
iulia-mirica
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod