Creierul tău știe să șteargă informații. Află cum să faci asta!

Nu-i așa că ți-ai dorit la un moment dat să poți apăsa un buton și să îți ștergi o informație din amintire? Ei bine, nu funcționează chiar ca în filme, însă creierul tău știe să elimine un gând pe care vrei să nu îl mai ai.
În neuroștiință se cunoaște că repetiția este un proces esențial pentru sedimentarea unei informații. Cu cât rulei mai mult un circuit neurologic în cap, cu atât el devine mai puternic. Nu degeaba există vorba: repetiția este mama învățării! Cu cât vei cânta mai mult la pian, sau vorbi o limbă străină sau vei exersa echilibrul, cu atât mai bună vei deveni la aceste activități. Până aici nu este nimic străin nouă.

În schimb, cercetări recente au arătat o altă față a adevărului. Pentru a învăța ceva, mai important chiar decât exercițiul este să înlăturăm conexiuni neuronale vechi.
E ca un fel de epurare. 

Cum funcționează?

Imaginează-ți creierul tău ca pe o grădină, numai că în loc de flori, fructe și legume, cresc diverse conexiuni sinaptice. Acestea fac transferul a diverse substanțe, precum dopamina și serotonina. Celulele gliale acționează ca un grădinar: accelerează transmiterea de semnale între neuroni, dar celulele microgliale aruncă și vreascurile, scot buruieni și alungă frunze uscate. 


Se pare că s-a descoperit că acele sinapse mai puțin folosite sunt marcate de o proteină, pe care celulele microgliale trebuie să o identifice, pentru a reuși să o elimine.
Astfel, creierul tău face loc pentru ca tu să acumulezi informații și amintiri noi. 

De aceea contează somnul

Nu-i așa că uneori când începi să acumulezi informații noi, ai senzația că ai capul plin? Cam așa este. În perioada în care învățăm ceva nou, creierul leagă conexiuni, dar sunt deocamdată ineficiente. Asta până dormim. Când ne odihnim, celulele nervoase își reduc dimensiunea la 60% pentru a face loc grădinarului. De aceea, trezirea are loc într-un cadru mental total diferit: ai capul limpede, cum se spune. 
Un pui de somn la jumătatea zilei te poate elibera de o grămadă de informații inutile, pentru a atinge o performanță mult mai bună în a doua jumătate a zilei decât dacă nu ai fi dormit.

Cum ștergi o amintire?

Tu alegi conștient ce placă rulezi în creierul tău. Dacă nu folosești un gând, el nu mai traversează sinapsele și va fi îndepărtat de grădinar.
Asta înseamnă să te controlezi atât de bine, încât să nu mai dai atenție unui subiect până scapi de el. Este nevoie de multă voință, dar este dovedit: vei uita sau vei elimina un gând numai atunci când decizi să nu îi mai dedici atenție! Creierul tău îl va evacua automat! 
Bineînțeles că nu poți controla ce se întâmplă pe parcursul zilelor, însă poți controla ce alegi să pui tu sub lupă și ce vei stoca în amintiri. Este ca un joc de strategie!
adnana-costandache
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod