Ce se întâmplă dacă eşti o persoană exagerat de competitivă

Ce se întâmplă dacă eşti o persoană exagerat de competitivă

Dorinţa de a câştiga, fie că este vorba despre o simplă discuţie în contradictoriu, un joc cu prietenii sau un concurs important, există în fiecare dintre noi.
Este "motorul" care ne împinge de la spate să obţinem performanţe, să atingem succesul şi să realizăm multe dintre ţelurile pe care ni le-am propus.

Dar unele persoane sunt deosebit de competitive, transformând totul într-o întrecere din care simt nevoia să iasă câştigători. Iată care sunt avantajele şi dezavantajele unui comportament competitiv:

Poţi avea succes

Pentru că sunt într-o permanentă întrecere, cu ceilalţi sau cu ei înşişi, oamenii competitivi pot avea parte de reuşite importante. Sunt perfecţionişti şi caută de fiecare dată cele mai bune rezultate.
Iar aceste calităţi îi determină să muncească mai mult şi mai bine decât cei care nu sunt la fel de dornici să se afirme.

Ai probleme în relaţiile amoroase

Viaţa alături de un partener care vrea să câştige orice discuţie în contradictoriu poate fi extrem de dificilă. Cei care transformă chiar şi cea mai simplă activitate casnică sau de cuplu într-o competiţie sunt greu de tolerat, mai ales pe termen lung. Nevoia unei persoane competitive de a fi întotdeauna pe primul loc şi de a avea de fiecare dată ultimul cuvânt ar putea să-i îndepărteze chiar şi pe cei mai toleranţi şi răbdători parteneri de viaţă.

Nu înveţi din experienţele celorlalţi

Se spune că de multe ori nu ascultăm cu adevărat o persoană care ne vorbeşte, ci aşteptăm să termine pentru a-i putea da replica. Iar acest lucru este cu atât mai adevărat în cazul oamenilor exagerat de competitivi.
Mai ales în cazul în care discută în contradictoriu, persoanele competitive reuşesc să blocheze informaţiile pe care i le transmite celălalt, tocmai pentru că sunt convinse că ele deţin adevărul şi nu mai au ce învăţa.

Ai puţini prieteni

Competitivitatea exagerată are un efect negativ şi asupra relaţiilor de prietenie, nu numai asupra celor sentimentale. Activităţile de grup pot fi afectate de nevoia unei persoane de a deţine controlul, de a lua deciziile şi de a câştiga orice confruntare. Astfel, dacă nu reuşeşti să faci compromisuri pentru binele tuturor, rişti să fii exclus treptat din grupul de prieteni.

Îţi iroseşti energia

Un alt risc la care se supun persoanele exagerat de competitive este risipa inutilă de energie. Dacă investeşti prea mult timp şi efort într-o chestiune care nu îţi aduce beneficii, doar pentru a demonstra ceva, rişti să te îndepărtezi de adevăratele tale scopuri.
În loc să lucrezi pentru ceea ce este important pentru tine, la cel mai mic impuls poţi devia uşor către provocări noi, de care poate că nu ar trebui să te preocupi.
Vorbesc prea mult despre plantele din grădina mea, iubesc oamenii care iubesc animalele și scriu cu drag despre tot ce este nou în frumusețe și modă
Vorbesc prea mult despre plantele din grădina mea, iubesc oamenii care iubesc animalele și scriu cu drag despre tot ce este nou în frumusețe și modă
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod