coronavirus

5 semne că anxietatea provocată de coronavirus devine o amenințare pentru sănătatea ta mentală

Experții se tem că echilibrul mental va fi afectat de criza prin care trecem. Aceștia trec în revistă semnele care trebuie să ne îngrijoreze și arată ce trebuie să facem.
Refugierea in case, izolarea de cei dragi, pierderea stabilitatii financiare – aceste necazuri, adaugate la lipsa unor repere obisnuite, precum zilele de nastere si alte evenimente placute, pot lasa semne adanci asupra sanatatii oamenilor. Sunt oameni care se descurca mai bine in incertitudinea provacata de pandemie, insa expertii sunt ingrijorati ca, pe masura ce lupta cu coronavirusul se va lungi, iar rezultatele vor intarzia sa apara, rezistenta noastra emotionala va avea de suferit, relateaza CNN.

„Traim cu un nivel constant de teama, o stare ridicata de excitare, asa cum patesc veteranii din Vietnam si Irak.
Iar sistemul nostru nervos simpatic poate ramane destul de mult in aceasta stare coplesitoare inainte de a ne prabusi”, spune Jane Webber, experta in traume, profesor si consilier de educatie la Kean University din New Jersey. Ea a consiliat supravietuitori si familii afectate de trauma atentatelor din 11 septembrie 2001 din America.

„Eu numesc asta ‘raspuns la amenintare cronica’ – starea continua in care te afli intr-un mod de supravietuire hiperactiv”, spune, la randul ei, Shauna Springer, psiholog, care a petrecut un deceniu lucrand cu veteranii din armata care au suferit de sindrom post-traumatic (PTSD).

„Raspunsul la amenintarea cronica este o escaladare a multor simptome asociate cu stresul post-traumatic – probleme cu somnul, valuri de anxietate, iritabilitate, dificultati de concentrare si o reactie rapida la cel mai mic stimul”, spune Springer.

Care sunt, asadar, semnele ce arata ca anxietatea e pe cale sa te copleseasca si sa-ti puna sanatatea in pericol?

Somnul prost


„Cand cosmarurile devin ceva obisnuit si calitatea somnului este constant proasta, de obicei acesta este primul semn ca trebuie sa luam masuri pentru a ne ameliora sanatatea mentala”, spune Shauna Springer, autoarea cartiii „Warrior: How to Support Those Who Protect Us”.

Somnul prost este o sabie cu doua taisuri: printr-un nedorit efect de spirala, anxietatea provoaca tulburari de somn, iar somnul prost duce la anxietate, stres si depresie.
Din fericire, cu un anumit antrenament de rutina a somnului se reuseste, de regula, restabilirea somnului de calitate.

Concentrarea pe veștile proaste


E o tendinta oarecum fireasca, pentru ca stirile negative au un impact puternic asupra noastra. Dar in perioada carantinei concentrarea pe stirile negative despre inmultirea cazurilor de COVID-19 si pe adancirea crizei economice este un alt steag rosu, avertizeaza Springer. „Daca ne petrecem zilele scufundandu-ne in aceasta anxietate generala si suntem atrasi de ceea ce se poate intampla, ca si cum am astepta intruna numai vesti proaste, acesta e un alt indiciu ca lucrurile au luat o turnura clinica.
„, subliniaza specialista. Citeste continuarea pe andreearaicu.ro.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod