5 semne că ai putea fi deprimată fără să realizezi

Îți este tot mai greu să te ridici din pat, nu ai chef de nimic și cam totul îți este indiferent. Acestea sunt numai câteva indicii care arată că te-ai putea confrunta cu depresia fără să realizezi.
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, peste 50% dintre cele 300 de milioane de persoane care suferă de depresie nu se tratează, chiar și în țările dezvoltate. Cele mai multe persoane pot recunoaște simptomele depresiei atunci când aceasta devine tot mai puternică. Dar există și unele semne ceva mai subtile îți pot arăta că suferi de depresie. Iată care sunt acestea:

Nu te mai bucuri la fel de mult de ceea ce îți făcea plăcere

Pasiunile și hobby-urile sunt cele care ne dau acea stare de entuziasm numai când ne gândim la ele. Iar depresia este asociată cu scădera capacității de a te bucura de micile plăceri ale vieții. Bineînțeles, se întâmplă ca uneori să nu ai chef de nimic și vrei doar să te relaxezi.
De exemplu, dacă îți plăcea să gătești dar nu mai simți deloc acel entuziasm de a pregăti ceva, este un semn că te poți confrunta cu depresia. De asemenea, chiar dacă te forțezi să faci ceea ce îți aducea plăcere înainte nu mai obții acea stare de mulțumire.

Îți pierzi mai repede cumpătul

Nu prea mai ai răbdare? Potrivit unui studiu realizat în anul 2013, irascibilitatea sau furia au fost catalogate drept simptome ale depresiei de către persoanele afectate de această problemă. Starea de iritare accentuată a putut fi observată atât în cazul adulților, cât și a copiilor afectați de depresie.

Te trezești mai devreme sau mult mai târziu

Și organismul îți transmite unele semnale atunci când ești deprimat, iar unul dintre ele este scăderea nivelului de energie și schimbări în ceea ce privește programul de somn. Persoanele care suferă de depresie fie dorm mai mult, fie se trezesc mult mai devreme sau se confruntă cu insomnii.
Iar dacă te trezești mai mult de cinci zile la rând foarte devreme, la ora patru sau cinci dimineața și nu mai poți adormi, este un indiciu că suferi de depresie.

Petreci mai mult timp pe rețelele de socializare

Ești tot mai dependent de Facebook sau Instagram în ultima perioadă? Potrivit specialiștilor, creșterea timpului petrecut pe rețelele de socializare este un alt indiciu al unei posibile depresii. Persoanele cu depresie nediagnosticată au tendința de a ignora cauza problemelor lor, folosind rețelele de socializare ca pe o metodă de a-și distrage atenția de la ceea ce simt cu adevărat. Aprecierile și like-urile primite, dar și mesajele din partea celorlalți le oferă un plus de adrenalină, care apoi se transformă într-o adevărată dependență.
Acest mecanism este și unul dintre motivele pentru care persoanele cu depresie nediagnosticată apelează adesea la consumul de alcool sau droguri pentru a-și estompa stările de spirit negative.

Te-ai îngrășat sau ai slăbit

De obicei, depresia este asociată cu o creștere sau scădere a apetitului. Unele persoane pot slăbi din cauza lipsei poftei de mâncare, iar altele se pot îngrășa din cauza tentației de a mânca tot mai des. În acest caz, alimentele preferate sunt cele cu un conținut ridicat de grăsimi sau zahăr, care oferă plăcere pe moment, dar care apoi accentuează nemulțumirea față de propria persoană prin senzația de vinovăție.

Dacă te regăsești în aceste situații, nu ezita să ceri sfatul unui psiholog sau să vorbește despre asta cu o persoană apropiată.
Depresia poate fi tratată dacă este diagnosticată corect de către un specialist.
Vorbesc prea mult despre plantele din grădina mea, iubesc oamenii care iubesc animalele și scriu cu drag despre tot ce este nou în frumusețe și modă
Vorbesc prea mult despre plantele din grădina mea, iubesc oamenii care iubesc animalele și scriu cu drag despre tot ce este nou în frumusețe și modă
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod