Acneea și depresia. Dincolo de aspectul pielii

Deși la prima vedere afectează doar pielea, impactul acneei este mult mai complex. În multe cazuri acneea și depresia sunt strâns legate, dar pot fi tratate cu multă voință și răbdare.
Machiajul este foarte util pentru a acoperi micile imperfecțiuni, dar în cazul în care acneea este moderată sau severă nu poate fi ascunsă complet. Persoanele care suferă de acnee simt adesea că toate defectele lor sunt la vedere și sunt judecate exclusiv pe baza aspectului tenului. Având în vedere reclamele care apar tot timpul la televizor sau pe rețelele de socializare, cu siguranță este promovat tenul perfect, iar acneea poate afecta serios încrederea de sine.
Acneea severă are un impact major asupra relațiilor cu cei din jur, cauzând adesea o imagine de sine negativă care declanșează în cele din urmă depresia, mai ales în timpul adolescenței. Acneea și depresia sunt interconectate, dar această combinație cu efecte negative poate fi combătută dacă se iau măsurile potrivite.
Pentru persoanele afectate de acnee, modul în care arată tenul și reacțiile celor din jur devin lucruri extrem de importante și glumele sau criticile le pot face să nu mai privească în ochii celorlalți sau să evite complet oglinzile.
Atât leziunile acneice, cât și cicatricile pe care le lasă nu modifică numai aspectul pielii, ci pot afecta dramatic încrederea de sine.

 
Acneea poate provoca:

- nesiguranță în relațiile cu prietenii sau colegii;
- o teamă constantă de a fi obiectul glumelor;
- timiditate extremă;
- fobia socială;
- probleme în carieră datorită lipsei de încredere în forțele proprii;
- chiulitul de la școală sau facultate;
- o imagine negativă despre propriul corp.
 
În urma studiilor realizate s-a constatat că adolescenții care suferă de acnee prezintă un risc mult mai mare de suicid, tocmai din cauză că acneea și depresia își fac apariția aproape concomitent. Această stare este exacerbată și de anxietate în orice situație în care persoana simte că este privită sau criticată. 

 
Semne ale depresiei

Persoanele care suferă de acnee pot avea simptome de depresie, ca urmare a efectelor acneei la nivel emoțional:
- plânsul des;
- lipsa interesului pentru mâncare sau pierderea apetitului;
- schimbări ale stării de dispoziție;
- insomnie;
- oboseală sau pierderea rapidă a energiei după ce încep o activitate;
- izolarea de familie și prieteni;
- rezultate deficitare la școală sau la serviciu.

 
Cum se tratează acneea și depresia

Pentru a ameliora starea persoanei în cauză este esențial să fie tratate ambele probleme, punându-se accentul atât pe aspectul pielii, cât și pe echilibrul emoțional. Sănătatea nu se rezumă doar la felul în care arată pielea, ci contează să te apreciezi și să conștientizezi că ești o persoană valoroasă, care merită atenție și poate face orice își propune.  Dacă ai acnee și nu o poți controla cu ajutorul diferitelor geluri sau creme disponibile în magazine cel mai bine este să te programezi la un consult dermatologic. 
Medicamentele prescrise pe bază de rețetă te vor ajuta să accelerezi vindecarea leziunilor existente și vor preveni apariția lor, astfel încât să ai mai multă încredere în tine.
În ceea ce privește depresia trebuie să te adresezi unui psiholog, care te poate ajuta să devii din nou optimist și să nu privești această afecțiune dermatologică precum o pedeapsă.
Consilierea de specialitate, discuțiile cu terapeutul și, în unele cazuri, antidepresivele, pot înlătura emoțiile negative pentru ca persoana afectată de acnee să-și poată continua viața fără să se teamă de reacțiile celor din jur sau să se gândească mereu că nu arată bine.
Orice gând sau mențiune legată de suicid trebuie luate în serios, iar familia și prietenii celor care suferă de acnee trebuie să le ofere sprijin și să îi ajute să gândească pozitiv pentru a nu transforma acneea în criteriu unic al succesului. Studiile recente au arătat că legătura dintre acnee și depresie este mult mai puternică decât s-a crezut inițial. Astfel, riscul de depresie este de 63% în primul an de la diagnosticarea afecțiunii, iar după aceea se va stabiliza la 20%. Aceste rezultate demonstrează încă o dată cât de important este să se monitorizeze simptomele acestei afecțiuni, care nu se manifestă numai la nivel estetic.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod