Sutienul - 101 de ani de istorie

Desi pare greu de crezut, sutienul, acest indispensabil obiect de lenjerie feminina, exista asa cum il stim noi, azi, doar de 101 de ani. Practic, in urma cu 101 de ani, in 1907...
Desi pare greu de crezut, sutienul, acest indispensabil obiect de lenjerie feminina, exista asa cum il stim noi, azi, doar de 101 de ani. Practic, in urma cu 101 de ani, in 1907, sutienul, intr-o forma foarte apropiata de cea pe care o cunoastem in prezent, a fost pentru prima data prezentat in celebra revista "Vogue", in numarul din martie, ceea ce a reprezentat un adevarat certificat de nastere.

Creatoarea sutienului, cum altfel daca nu o femeie, este frantuzoaica Herminie Cadolle. Desi cativa barbati au incercat sa se declare parinti ai sutienului, meritul i-a fost recunoscut, fara alte comentarii, lui Herminie Cadolle. In fapt, sutienul a fost conceput in 1898, de Cadolle, in atelierul ei de moda din Paris, unde lucra corsete. Aparent, pare sa fi fost foarte simplu ca partea de sub sani a corsetului sa fie taiata, iar suportul sa vina din bretelele atasate, petrecute peste umeri.

Oricum, Cadolle a fost prima care a conceput doua cupe separate pentru sutien, o predecesoare a sa, Mary Phelps Jacob, creand independent de aceasta, undeva, in Statele Unite, un sutien bustiera, in 1897, fara cupe delimitate pentru fiecare san.
 
Herminie Cadolle a dat lovitura, daca putem spune asa, in 1907, cu ajutorul revistei "Vogue", unde au fost pentru prima oara prezentate creatiile ei. In 1911, Herminie Cadolle, femeie libera, inteligenta si intreprinzatoare, a deschis primul sau magazin la Paris (culmea este ca, datorita unor legaturi anterioare, primul magazin a fost inaugurat in capitala Argentinei, in 1890), magazin care exista si azi, in aceeasi locatie, strada Cambon 14 - Paris, fiind preluat deja de a sasea generatie de femei din familia Cadolle - Poplie si Patricia Cadolle.
 

Mata Hari si elasticul

 
Trebuie sa recunoastem ca Herminie Cadolle s-a nascut sub o stea norocoasa, pentru ca toate femeile in voga ale anilor 1900 au dorit sa incerce si sa recomande mai departe sutienul creat de Cadolle. Asa se face ca modelele cusute de mana lui Herminie Cadolle au fost purtate de printesele dinastiei de Windsor, de stele de cinema, de dansatoare si chiar de Mata Hari, care, spune legenda, i-a sugerat lui Cadolle sa fixeze sutienul la spate cu o banda elastica.
 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Diana pe 13 Mai 2008, 19:50
    Sutienul

    Sincer sa va spun eu nu suport sa port sutien ca ma cam deranjeaza dar ma bucur ca nici nu prea am nevoie inca....ma simt foarte comod fara sutien:)

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod