Specialiștii spun că nu ar trebui să-ți speli blugii niciodată

Specialiștii spun că nu ar trebui să-ți speli niciodată blugii

Blugii de foarte bună calitate își păstrează forma și arată impecabil ani la rând.
De fapt, pe măsură ce se uzează pot arăta și mai bine, devenind decolorați și căpătând acele zone de uzură care sunt realizate mecanic pe blugii noi din comerț. 

Dar se pare că există o regulă mai puțin cunoscută pentru îngrijirea jeanșilor. Chip Bergh, CEO Levi's, este de părere că blugii nu ar trebui spălați.

Berg a declarat săptămâna trecută pentru CNN că nu a spălat niciodată o pereche de blugi pe care o are de zece ani. De asemenea, acesta a mai vorbit despre trucul de a pune pantalanii în congelator pentru a-i dezinfecta și este de părere că nu e altceva decât un mit.

Să speli cât mai rar blugii este o opțiune bună, care te ajuta să-i păstrezi într-o formă impecabilă ani la rând.
Dar nu este periculos pentru sănătate?

Potrivit microbiologul Jason Tetro, se pare că nu este o problemă să nu-ți speli blugii. Referindu-se la un studiu efectuat la Universitatea Alberta din Statele Unite, expertul în microorganisme a explicat că majoritatea bacteriilor care se găsesc pe blugi sunt cele aflate și pe piele. "Nu există nimic mai mult. Niciun agent patogen. Nimic care ar putea să cauzeze vreo problemă", declară specialistul pentru wellandgood.com.

"Bineînțeles, depinde unde ai purtat blugii și ce a ajuns pe ei, dar o purtare obișnuită nu presupune riscuri pentru sănătate și nu justifică teama de microbi. Cel puțin nu pentru cei care sunt luați de pe pielea ta", adaugă specialista Kelly Love, fondatoarea unui brand de produse de curățenie non-toxice.

În ceea ce privește metoda de a pune jeanșii la congelator pentru a elimina bacteriile de pe ei, microbiologul Jason Tetro spune că nu este doar un mit, dar sunt necesare mai multe runde de înghețare/dezghețare pentru a avea efect.

"Va funcționa, dar necesită apă și trebuie congelați la -18 grade Celsius.
Dacă faci asta, sunt șanse mari să omori 90% dintre bacterii, dar asta înseamnă că 10% vor supraviețui
", spune microbiologul. 

Cercetările au arătat că pentru a reuși să elimini toate bacteriile prin congelare, va trebui să repeți procesul de 48 de ori!

Ce poți face dacă nu suporți ideea de a nu-ți dezinfecta blugii? Experții au câteva recomandari pentru modul în care poți face asta, fără să-i speli. 

Expune-i la soare
"Expunerea la soarele fierbinte al verii timp de câteva zile (de preferat până orice miros este eliminat) este mai eficientă decât spălarea pentru a descompune compușii organici volatili", spune Kelly Love.
"Este o metodă mai bună și pentru mediu datorită faptului că economisește apă și energie. De fapt, este o soluție eficientă pentru toate hainele, reducând necesitatea spălărilor în timp", adaugă Love.

Elimină mirosul
În comerț există diverse soluții care se aplică direct pe pete și care te ajută astfel să îți cureți blugii fără să-i speli. Dar există și o soluție simplă pe care o poți face singură. "Poți pulveriza blugii cu o soluție de votcă și apă pentru eliminarea mirosurilor neplăcute. Votca este un remediu natural excelent pentru împrospătarea mirosului. Agață blugii (afară sau în interior) și pulverizează pe ei o soluție obținută din jumătate de cană cu votcă și o cană cu apă distilată", spune specialista.
 
Vorbesc prea mult despre plantele din grădina mea, iubesc oamenii care iubesc animalele și scriu cu drag despre tot ce este nou în frumusețe și modă
Vorbesc prea mult despre plantele din grădina mea, iubesc oamenii care iubesc animalele și scriu cu drag despre tot ce este nou în frumusețe și modă
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod