Cum a aparut haute-couture-ul?

Marcam momentul aparitiei haute-couture-ului evocand 2 mari brand-uri: Singer si Worth, in 1850.
Marcam momentul aparitiei haute-couture-ului evocand 2 mari brand-uri: Singer si Worth, in 1850.

In anul 1850 apare sub egida marcii Singer masina de cusut cu impunsatura continua. Inainte de acest an hainele erau cusute de mana, totul depinzand de talentul cusatoresei.

Croitoria era o afacere rentabila, strict legata de manufactura. Ani de zile hainele au fost confectionate in gospodarii sau mici comunitati.

Costumul avea un caracter regional cu tente populare. Exista o stabilitate a modelului cauzata de schimbul anevoios al informatiilor, lipsa liberei circulatii sau a banilor. Distinctia costumului o dadeau accesoriile si bijuteriile, acestea situand persoana pe o anumita treapta sociala.

Dupa sec. XI rutele comerciale se extind, caile de navigatie devin mult mai ample, acestea ducand imediat si la un comert nou: tesatura fina.

Apar croitorese noi, mult mai experimentate, iar acest domeniu se transforma intr-o afacere extrem de profitabila.

In preajma anilor 1900 la curtea regilor erau prezentate selectii de costume cu ajutorul miniaturilor. Costumele in miniatura fiind transformate in unele in marime naturala in urma comenzilor care erau primite.

Care au fost primii trend-setteri?


  • Elisabeta I a avut peste 1000 de rochii, a introdus moda perucilor albe, dar si pudra de culoare deschisa;
  • Georgiana, Ducesa de Devonshire, a revolutionat, prin stilul ei, moda vremii;
  • Ludovic al XIV (Regele Soare) marcheaza aparitia cravatei. In plus, de-a lungul existentei sale, a purtat si schimbat 63 de croieli de costume;
  • Napoleon a dat legea prin care o rochie nu putea fi purtata de 2 ori la Curte si, de asemenea, pe timpul sau a avut loc relansarea manufacturii franceze (dantela Valenciennes).

 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • mioaraputanu pe 12 Iun 2008, 21:48
    moda

    costumul de baie este foarte urit

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod