Codul vestimentar al "diavolului" care "se imbraca de la Prada"

Cine nu-si doreste o slujba pentru care un milion de fete ar face moarte de om? Nu, acesta nu este titlul unui articol pentru rubrica de cariera. Andreea Sachs si-a schimbat radical stilul de viata pentru a obtine postul de asistenta a Mirandei Priestly, editoare de succes a celebrei revistei de moda "Runway". Secretul ei? Dincolo de pregatirea profesionala, ambitie si capacitate de adaptare, Andreea a invatat, treptat, importanta aspectului fizic si a pieselor vestimentare.

Dupa cum, probabil, ti-ai dat seama, ne referim la de acum celebrul roman "Diavolul se imbraca de la Prada", scris deLauren Weisberger si ecranizat, anul acesta, de regizorul David Frankel. In rolul despoticei sefe o revedem pe Meryl Streep, iar Andreea este interpretata de Anne Hathway. Laitmotivul romanului este, bineinteles, fascinanta lume a modei... si piesele vestimentare magnifice, realizate de arhicunoscuti creatori si care pot reinventa o persoana.

Codul nescris al imbracamintii? Simplu: ultimele creatii ale celor mai in voga designeri. Regula este valabila, bineinteles, si in ceea ce priveste accesoriile. Ce spuneam? Ca este simplu? Nu, de fapt este chiar enervant cateodata, insa una dintre conditiile obtinerii unei asemenea slujbe este sa te imbraci ca si cum ai fi deja angajata.

Miranda Priestly - stil, clasa, distinctie si... valoare

Intr-una din zile, la birou, Miranda Priestly poarta o rochie tricotata, din lana purpurie, de la Donna Karan, cercei rotunzi, simpli, de aur, cu granate, un inel de aur cu jad si un ceas tot din aur - toate accesoriile purtand semnatura lui Fred Leighton.

Iat-o pe aceeasi Miranda Priestly alegand cateva haine pentru o prezentare. De data aceasta, vestimentatia sa este ceva mai elaborata, ea abordand o jacheta cu broderie manuala si paiete aurii, si o rochie de matase, ambele creatii fiind semnate de Bill Blass. Accesoriile sunt, bineinteles, pe masura: curea din piele de sarpe Roberto Cavalli, colier de aur masiv, cerceri de aur cu diamante roz si un inel tot cu... diamante, cum altfel?

"Diavolul" s-a imbracat, de data aceasta, in alb. O tinuta clasica, lejera si, in acelasi timp, stilata si feminina prin excelenta... Miranda a abordat un trenci de casmir, creatie Donna Karan, o camasa din matase neagra de la Bill Blass si o bluza din matase cu guler de satin, de la Valentino. In ceea ce priveste accesoriile, ea a ales un colier cu model egiptean si o verigheta, de la acelasi Fred Leighton.

Andreea Sachs - mai simpla, dar la fel de... pretioasa

Andreea adopta, in mod firesc, o tinuta mult mai lejera si tinereasca, dar acest lucru nu inseamna nici pe departe ca ar fi mai putin valoroasa... Iat-o intr-un jerseu grovat, semnat de Calvin Klein, de culoarea maslinei, pantofi aurii Giuseppe Zanotti, poseta de aur Kate Spade, ochelari de soare Channel, bratara din strasuri, lantisor de aur si cercei cu perle. O enumerare intr-adevar... interesanta? Epatanta? Frapanta?

Cine e in imagine, oare? Gavroche? Nu, aceeasi Andreea Sachs, de data aceasta intr-o tinuta casual: camasa alba de la Miu Miu, pulover negru cu decolteu stil "barcuta", sapca baieteasca de la Chanel si un colier de perle, care ii confera un parfum pe care numai Parisul il poate avea. Bineinteles, colierul poarta semnatura inconfundabila Chanel...

Vremea era destul de friguroasa in ziua respectiva, asa incat Andreea poarta in pardesiu din lana de culoare verde, cu guler si mansete din blana de leopard; poseta din piele de girafa Kate Spade, pantofi din piele de sarpe Giuseppe Zanotti si ochelari de soare Chanel.

Impresionant, intr-adevar... Gandindu-ne la aceste piese si accesorii vestimentare, am spune: "Da, un milion de fete ar ucide pentru o asemenea slujba!". In eventualitatea in care aspiri la un asemenea post, iata un asa numit "decalog al supravietuirii".

Ai in vedere, permanent, obiectivul principal: biroul ei. Daca supravietuiesti, intr-o buna zi ar putea fi biroul tau.
Aparentele sunt esentiale: uita de culorile pastelate si adopta vestimentatie in culori inchise. Tocurile? Cu cat sunt mai inalte si mai ascutite, cu atat mai bine. Daca ai noroc, este posibil ca la sfarsitul zilei de munca sa mai ai energie pentru a-ti masa talpile.
Ce trebuie sa se afle pe biroul tau? Dosare, dosare si iar dosare. Solutionate, de preferat, sau pe cale de a fi rezolvate in curand. Adica, in urmatoarele minute.
Materiale de studiu: ale sefei. Informeaza-te ce a facut ea pentru a ajunge sa aiba o asemenea pozitie.
Pranz. Aici e simplu: nu exista pranz. In urmatorii zece ani, nu vei avea pauza de pranz.
Respiratie. Inspira, expira, inspira, expira. Este vital sa-ti oxigenezi creierul si sa-ti mentii calmul. Ai avantajul tineretii. Concentreaza-te. Nu intra in panica.
Ore de munca: interminabile. Imi pare rau. Dar cred ca te asteptai la acest lucru, inca de cand ti-am spus sa uiti de pauza de pranz.
"Imediat, doamna". Tocmai ti-am spus care va fi deviza ta. O poti inlocui cu succes cu "Nici o problema, rezolv imediat".
Strategii de supravietuire: cafea, apa, batoane de ciocolata si, numai cand ai timp, visatul cu ochii deschisi la ziua cand vei ocupa biroul ei.
Cand iti vine sa te razbuni pe subordonatii tai, gandeste-te ca nu ti-ar placea deloc sa aiba si ei aceeasi parere despre tine pe care o ai tu despre sefa ta.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod