9 invenții care au transformat radical lumea modei

Trendurile se schimbă de la un sezon la altul și de fiecare dată apar noi piese vestimentare care sunt în tendințe. Dar cu toate acestea, există unele haine sau accesorii care rămân mereu la modă.
Acestea au devenit piese clasice, care se regăsesc în mod obligatoriu în garderoba oricărei femei. Cele mai multe dintre ele sunt invenții care au schimbat radical lumea modei atunci când au apărut.


Jeanșii

În secolul 17, orașul italian Genova exporta un material textil rezistent, realizat din bumbac, și care a primit numele "Genes", de la varianta franceză a denumirii orașului. În 1873, omul de afaceri Levi Strauss și croitorul Jacob W. Davis au patentat pantalonii creați din acest material. La acea vreme pantalonii se adresau muncitorilor, având buzunare pentru cuțit și monede. De atunci și până în prezent, blugii au devenit o piesă vestimentară populară în întreaga lume. 

Tocurile

Este greu de crezut că tocurile erau purtate numai de bărbați până în secolul XVII. În Europa medievală, saboții din lemn erau foarte populari pentru că rezistau la murdărie și apă. Dar în secolul al XVI-lea, aceștia au început să fie înlocuiți treptat cu ghete comode purtate de călăreți pentru că nu alunecau din picioare. Pantofii cu toc stiletto au apărut abia în secolul XX și au devenit un simbol al feminității.

Bikini

Atunci când în 1946 un model din Paris a purtat la o prezentare de modă un costum de baie din două piese, creat de designerul Louis Reard, întreaga lume a fost șocată. La acea vreme, o ținută care dezvăluia prea multă piele era văzuta ca fiind indecentă.
Costumul de baie a primit numele Bikini de la un atol faimos în care se realizau în acea perioadă teste cu bomba atomică. Asocierea dintre o bombă și bikini demonstrează șocul exploziv produs asupra opiniei publice de această piesă vestimentară. Dar după câțiva ani mai târziu, vedete precum Brigitte Bardot și Marilyn Monroe au inclus bikini în ținutelor lor pentru plajă, astfel că popularitatea acestora a crescut rapid.

Rochia neagră scurtă

Acest tip de rochie simplă, creată de faimoasa Coco Chanel, este înconjurată de numeroase legende. Se spune că Chanel nu suporta rochiile bufante cu mult material, astfel că a dorit să creeze un model simplu și elegant. Potrivit unei alte legende, Coco Chanel ar fi creat rochia în anul 1926, ca un tribut adus iubitului său decedat. Creația sa a făcut senzație în lumea modei de la acea vreme și rămâne după atâția ani o piesă vestimentară emblematică. Sunt șanse mici să se demodeze vreodată, inspirând eleganță și un stil vestimentar impecabil.

Dresul din nylon

Înaintea secolului XX, femeile nu aveau prea multe variante în ceea ce privea dresurile: fie alegea modele tricotate, din lână, fie optau pentru cele foarte scumpe, realizate din mătase. Dar în anul 1935, chimistul american DuPont a inventat nylonul, o fibră care promitea să fie mai rezistentă decât oțelul și mai subțire decât o pânză de păianjen.
În scurt timp, dresurile din nylon au devenit extrem de populare pentru că se potriveau oricui, erau rezistente și ieftine. Istoria lor continuă și în prezent, dresul din material sintetic și elastic fiind absolut indispensabil.

Jacheta din piele

Jacheta de tip "bomber" a fost inventată în Statele Unite în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, special pentru piloți. Era comodă și îi proteja pe piloți de frig. În 1928, compania Schott a creat prima jachetă cu fermoar, care a devenit apoi cunoscuta ca "biker jacket". Jachetele din piele au devenit populare după ce au fost purtate de staruri precum Elvis Presley sau Marlon Brando. De atunci, jacheta din piele a devenit un simbol al unui stil de viață libertin și rebel.

Fusta Mini

Designerul și modelul Mary Quant avea un mic magazin cu haine trendy în Londra. Era locul în care tineri mergeau să-și caute haine la modă, adesea nonconformiste pentru acea perioadă. La finalul anilor '50 fusta mini a devenit cel mai bine vândut produs, dar și un subiect controversat, care a înfuriat populația. Dar odată cu rebelii ani '60, fusta mini a devenit o piesă vestimentară dorită de orice femeie.
A fost purtată chiar și de Jacqueline Kennedy, iar Regima Elizabeta a II-a a onorat-o pe Mary Quant cu medalia Ordinul Imperiului Britanic.

Haina trench

În prezent, trench-ul impermeabil este produs pe scară largă de o mulțime de companii. Dar invenția sa a fost una accidentală. Chimistul Charles Mackintosh a vărsat din greșeală o soluție pe bază de cauciuc pe costumul său și a observat că materialul a devenit rezistent la apă. A pus apoi bazele unei companii specializate în realizarea hainelor impermeabile. La început nu erau prea bune: miroaseau a cauciuc, se topeau la căldură și crăpau la frig. Cu timpul, calitatea materialului a fost îmbunătățită, iar trenchul a devenit o prezență constantă în dulapurile noastre.

Sutienul

Sutienul a fost "inventat" de mai multe ori și de fiecare dată a trecut prin schimbări radicale. În perioada antică, femeile purtau bandaje pentru sâni, apoi acestea au fost înlocuite mai târziu cu corsete, pentru ca abia la începutul secolului XX să apară sutienul cu forma pe care o cunoaștem astăzi. Primele sutiene au fost produse de brandul Caresse Crosby.
Nu au făcut mare vâlvă la inceput, pentru că femeile se obișnuiseră să poarte corsete. Dar cu timpul sutienul a devenit tot mai popular și tot mai multe branduri au început să-l producă, încercând să îmbine utilitatea cu stilul. Astfel a apărut una dintre piesele indispensabile din garderoba unei femei.

Vorbesc prea mult despre plantele din grădina mea, iubesc oamenii care iubesc animalele și scriu cu drag despre tot ce este nou în frumusețe și modă
Vorbesc prea mult despre plantele din grădina mea, iubesc oamenii care iubesc animalele și scriu cu drag despre tot ce este nou în frumusețe și modă
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod