Spaţiul: Vintage! Isteria fashion-ului actual!

Trendul Vintage a fost întotdeauna DOSARUL X al modei, fascinantă şi inspiraţională. Pistele în modă sunt întotdeauna pline de elemente care au influenţe puternice din diferite decenii ale

Trendul Vintage a fost întotdeauna DOSARUL X al modei, fascinantă şi inspiraţională. Pistele în modă sunt întotdeauna pline de elemente care au influenţe puternice din diferite decenii ale secolului 20. Personal, pentru mine, vintage îmi aminteşte de filmele vechi cu actrite impecabile, de poveşti siropoase, de case regale şi tablouri de epocă.

Am fost tot timpul fascinată de filmele alb-negru, piese vechi şi aparent uzate, de desene art-deco şi printurile tip afiş. Mă gândesc la povestea fiecărui obiect pe care-l cumpăr, la cel ce l-a avut în posesie, ţes povestea mea şi o îmbrac în mister.

În materie de haine, chiar dacă stilul pare de nepurtat acum, piesele rămân atemporale şi cu adevărat clasice.

Anii '50-'70 mă fascinează prin stilul lor propriu "girly", luminos, clasic, dar inovator; anii '70 – revoluţia modei (Hippie moda) – straturi, culori de pământ – foarte actuale acum. Am făcut referire la aceşti ani productivi ai modei, pentru că ei au stabilit o parte din punctele colecţiilor din sezoanele actuale.

Magazinele de îmbrăcăminte de epocă featuring au devenit foarte populare în ultimii ani. De aceea pentru client este foarte important să facă diferenţa între vintage şi pur şi simplu vechi.

Hainele  fabricate înainte de 1920 sunt considerate antice, piese demne de a fi aşezate în muzee de gen, nu şi de a fi purtate zi de zi. Cele între anii ’20 şi ’70 sunt considerate de epocă de către marea majoritate a dealerilor, limita actuală fiind extinsă până la mijlocul anilor ’80.

"Retro" este un termen alternativ pentru vintage, însă doar îmbrăcămintea aparţinând anilor 60-70 este cu adevărat inclusă în termenul de retro. Cea din perioada postmergătoare, anii ’80,  este doar o achiziţie afacere-preţ. Excepţia o fac doar rochiile de designer high-end, care pot fi considerate ca fiind vintage după 2 sau 3 ani.

Rochia de designer considerată vintage este o onoare pentru cei care au produs-o şi o achiziţie pentru cel/cea care o cumpără. În unele cazuri, hainele vintage sunt mai puţin costisitoare decât cele aparţinând colecţiilor contemporane.

O pereche de blugi hip-hugging 1970, în stare bună are un preţ dublu unei perechi Levi’s 2011. Selectorii pentru magazinele vintage au grijă ca hainele expuse să fie într-o stare foarte bună sau restaurate cu o atenţie desăvârşită. De asemenea trebuie verificată originalitatea lor, mai ales în cazul hainelor din zona sport sau print.

Hainele de epocă autentice au valoare pe piaţa colecţiilor de haine şi sunt o investiţie; este un tribut adus modei şi stilului.

Puritanii genului afirmă că hainele trebuie să aibă o valoare de durată, dincolo de timpul în care au fost create.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod