Elizabeth Taylor - o stea eternă şi un fashion icon

Elizabeth Taylor a fost o legendă vie a micului şi marelui ecran, o divă care va dăinui dincolo de timp si generaţii. Pe 23 martie 2011 la 79 de ani a părăsit scena. A fost o femeie care nu a

Elizabeth Taylor a fost o legendă vie a micului şi marelui ecran, o divă care va dăinui dincolo de timp si generaţii. Pe 23 martie 2011 la 79 de ani a părăsit scena. A fost o femeie care nu a trăit după reguli impuse de societate... societatea a fost cea care a urmat-o, nu ea cea care i s-a plecat!

Căsătorită de opt ori cu opt bărbaţi faimoşi, Conrad Hilton - unchiul lui Paris Hilton, Richard Burton - iubirea vieţii ei, a ştiut să conveargă cu iubirea, să o instituţionalizeze doar la nivel de pasiune şi accept. I-au plăcut bărbaţii puternici, bogaţi, pasionali, cei care au gâdilat orgoliul ei nemăsurat şi dorinţa ei de a se autodepăşi.

Mintea ei a fost o minte deschisă care a trait după legi proprii. Este femeia acuzată de Vatican pentru "vagabondaj erotic alături de Richard Burton", şi cea care l-a blamat pe preşedintele Bush: "nu cred că preşedintele Bush face ceva când e vorba despre HIV, de fapt eu nu sunt sigură că el chiar ştie cum se scrie HIV."


O altă replică celebră este aceea care spune că "fetele mari au nevoie de diamante mari" – "big girls need big diamonds"; ea a iubit strălucirea, implicit diamantele, fiind o femeie cu o colecţie impresionantă de bijuterii.(diamantul Krupp – primit de la Richard Burton, de 33.19 karate, valoare de achiziţie 305.000 dolari, valoare actuală de 2 milioane de dolari; diamantul Cartier aproximat la 1.1 milioane de dolari).


Primeşte Oscarul pentru "Who’s afraid of Virginia Woolf" şi "Butterfield 8".

Regina romantismului şi frumuseţii clasice a urcat treaptă cu treaptă atingând gloria absolută, atât ca actriţă cât şi ca o ambasadoare a stilului.

Imaginea ei perfectă, corpul de sirenă şi zâmbetul de 10 stele au fost garanţia succesului atât pentru ea cât şi pentru cei care de-a-lungul timpului şi-au asociat afacerile şi brandurile cu numele ei. Industria de fashion a considerat-o o captură aducătoare de câştig încă din primele zile ale carierei sale. La sfârşitul anilor '40, prin ea se redefinesc formele feminine şi trendul costumului de baie. Hollywood-ul promovează imaginea femeii senzuale – icon style, femeia care încearcă să penetreze tabuurile şi încearcă să depăşească limitele vestimentare.

Când mă gândesc la dresurile de plasă şi acele body-uri Polo purtate cu atâta inocenţă peste, îmi zic: e ea, pentru că doar Liz ar fi putut aduce atâta candoare sexuală unor veşminte atât de simplu combinate.

Fustele strivite în talie, foarte ample, peste corsete generos decoltate, create de Christian Dior special pentru ea, au generat apariţia jupoanelor şi fustelor dimensionale.

Cuoscută pentru dragostea ei vis-a-vis de bijuteriile de mare valoare, steaua rareori a fost văzută fără diamante cel puţin decente sau perle.

Bustul plin, talia subţire şi şolduri bine proporţionate  - dimensiunile perfecţiunii feminine ale anilor '50.

Aceste caractristici împreună cu liniile corporale asemănătoare ale lui Marilyn Monroe, au fost omagiate în 1950 de către trustul Coca Cola printr-o sărbătoare grandioasă şi o rebrenduire a sticlei. În 1956, în urma filmului Giant, Elizabeth Taylor este emblema noului look al femeii machiate extrem de puternic, dar curat, ruj roşu senzual, ten alb dramatic, dermatograf lichid. A fost etapa când femeile au instuţionalizat machiajul pisică şi machiajul Stand-out -  se trece la eyeliner liquid în "Cat on a tin hot roof"(1958), apare într-o lenjerie superbă de mătase care a consacrat-o ca fiind cea mai frumoasă femeie din lume. Costumul de baie în dungi, purtat de divă în 1959 atrage priviri măgulitoare în drumul spre plajă şi aduce o nouă epocă a swim - suit-urilor cover up. Ea a avut acea clasă care înnobila, formele voluptoase au creat avantaje în mai toate ipostazele în care se folosea de goliciune.

În "Butterfield 8", film premiat cu Oscar, arată lumii în scena dormitorului cât de versatilă şi plină de farmec poate fi o alunecare, un furou.

În 1963 în "Cleopatra" este transformată într-o regină eternă. Costumele create special pentru ea au fost un boom al creaţiei şi inventivităţii. În ziua nunţii cu Richard Taylor, marea ei poveste de dragoste, evită albul optând pentru un look eteric cu margarete în păr, o rochie canar galbenă "so sixties"!

1968 - BOOM, împodobită în diamante şi ţesături scumpe transportă privitorul în acea zonă a fantasmului grandios, glamour. Anii '70 sunt perioada rochiilor retroprints, în culori luminoase, tari, paiete, cercei lungi şi cocuri elaborate. În 1975 la o petrecere, unde merge împreună cu soţul său Richard Burton, apare într-o ţinută dramatică inspirată după rolul său emblematic Cleopatra: turban, rochie imperiu-line, înnobilată cu pietre naturale şi ţesături preţioase. Este regina rochiilor maxi purtate cu bijuterii scumpe, incluzând chiar şi pretenţioasa tiară într-o combinaţie naturală şi plină de romantism.

Anii '80 aduc părul mare, umerii laţi, cercei lungi cu pietre semipreţioase, ochii accentuaţi puternic cu culori vii.

Celebra rochie roşie de la Festivalul de Film de la Cannes, însoţită de George Hamilton, creează un adevărat show-shopping pe covorul roşu.

Chiar dacă anii au trecut peste ea, nu renunţă niciodată la feminitate, exagerează fiind conştientă de puterea seducţiei sale. În 1988 atrage atenţia printr-o rochie de satin mov, plină de panglici; e un tribut adus propriilor săi ochi.

Chiar şi în ultimele ei apariţii publice este frapantă, cu un make-up imaculat, rochii şi frizuri epatante, cu o atitudine de luptătoare, adânc zidită pe chipul său.

Lumea a pierdut unul dintre marile fashion icon-uri ale sale!

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod