Istoria blugilor

Iti amintesti de perioada adolescentei cand, daca nu aveai o pereche de jeansi, nu puteai face parte din cel mai popular grup al liceului?
Iti amintesti de perioada adolescentei cand, daca nu aveai o pereche de jeansi, nu puteai face parte din cel mai popular grup al liceului? De-a lungul timpului, blugul, poate cel mai comod obiect vestimentar, a fost folosit si pentru o aparitie sport, si pentru una casual, sau, poate, chiar, pentru business. Insa cred ca niciodata nu ai stat sa te gandesti care este istoria acestui obiect vestimentar, cine l-a descoperit si pentru ce a fost folosit in prima instanta.

Anul de "nastere" al jeansilor este inregistrat ca fiind 1873, cand Jacob Davis si Levi Strauss, doi imigranti, au creat din denim, ata si putin metal, unul dintre cele mai populare elemente vestimentare din toate timpurile.

La inceput, au fost folositi ca si "Waist Overalls " - "pantaloni de munca", acesta fiind si primul nume al lor. Mai tarziu, prin anii '60, acesti pantaloni au fost botezati blugi (jeans) de generatia Baby-Boom.

Primii pasi


Istoria incepe asa. In anul 1853, Levi Strauss vine la San Francisco, la varsta de 24 de ani, pentru a se asocia cu fratele sau in afacerea pe care acesta o incepuse. El detinea un magazin in care vindea postavuri.

In momentul in care a inceput isteria goanei dupa aur, Levi a parasit New York-ul si s-a stabilit in California. Aici a deschis un magazin in care se comercializau ustensile pentru mineri, iar, pe langa acestea, a decis intr-o buna zi sa aduca si un balot de panza tare.

Initial, a intentionat sa o vanda celor care confectionau corturi si coviltire, insa, la sfatul unui cunoscut, a decis sa confectioneze pantaloni pentru barbati. Acestia erau foarte potriviti pentru minerii care lucrau in minele de aur. Desigur, acesti pantaloni au fost un succes, Levi avand profituri considerabile de pe urma lor.

Insa nu toate lucrurile erau roz. La un moment dat, unul dintre clientii lui, Jacob Davis, i-a cerut lui Levis sa gaseasca o solutie pentru buzunare mult mai rezistente, deoarece se rupeau foarte repede.

De aici i-a venit creatorului ideea acelor capse aplicate pe buzunare, semn distinctiv al blugilor din toate timpurile. Daca acum aceste aplicatii servesc design-ului si nu se numesc jeansi daca nu le au puse pe buzunare, la inceput, rolul lor era unul practic, acela de a intari cusatura buzunarului.
 

Comentarii (2)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Clapon Gabriela pe 4 Dec 2012, 19:59
    Blugii Levi's

    De fapt si de drept.nu Levis Strauss a avut ideea cu capsele pentru a intari buzunarele blugilor,ci lui Jacob Davis.Acesta avea un client pretentios care isi rupea mereu buzunarele pantalonilor asa ca Jacob s-a gandit la aceasta alternativa.Avand un mare succes cu acesti pantaloni in randul clientilor sai,el s-a gandit sa obtina un brevete pentru pantalonii inventati de teama sa nu-i fie furata ideea,insa nu avea cei 68 de dolari necesari inregistrarii.Atunci el i-a trimis o scrisoare lui Strauss in care ii sugera o asociere si Levis a acceptat,vazand potentialul economic al acelui produs.

    0
    0

  • Maria Axente pe 16 Apr 2008, 14:13
    Girbaud si istoria jeansilor

    Buna ziua, In aceasta istorie a blugilor nu au fost trecuti cei care au avut o contributie majora in crearea si adaptarea mereu surprinzatoare a jeansilor-MARITHE+ Francois Girbaud. Pentru ca este brandul pe care il reprezentam in Romania , dispunem de materiale despre ei.Va stam la dispozitie. Maria Axente Managing Partner Restart Media of MFG

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod