Tocurile de 31 de cm ale lui Mihai Albu, in presa internationala

Fox News, The Washington Post, Yahoo! News, CBS News, Dailymail sunt numai o parte dintre mediile care au scris astazi despre designerul roman, Mihai Albu, dar si despre perechea de sandale revolutionara pe care a creat-o, cea cu tocul de 31 de cm.
Fox News, The Washington Post", Yahoo! News, CBS News, Dailymail sunt numai o parte dintre mediile care au scris astazi despre designerul roman, Mihai Albu, dar si despre perechea revolutionara de sandale pe care a creat-o, cea cu tocul de 31 de cm. De fapt, este impropriu spus "toc de 31 de cm", pentru ca este, de fapt, o suprapunere de trei platforme care ajung la incredibila inaltime de 31 de cm.

Jurnalistii din Marea Britanie chiar ii propun Victoriei Beckham sa-si achizitioneze o pereche de incaltari marca Mihai Albu. Despre aceasta propunere, dar si despre cum s-a simtit designerul roman atunci cand si-a vazut lucrarea in presa din strainatate, a povestit chiar Mihai Albu, in exclusivitate pentru Eva.ro.

De dimineata, cand am rasfoit presa internationala, am descoperit cu bucurie ca designerul roman Mihai Albu este in prim plan. Ce ati simtit dumneavoastra cand ati citit aceste randuri si cum au luat legatura cu dumneavoastra jurnalistii respectivi?


M-am bucurat foarte tare. Ei au aflat, probabil, datorita faptului ca presa romana a relatat foarte mult despre cea mai recenta colectie a mea. Este vorba despre colectia de toamna/iarna 2010/2011 care se numeste "Structuri". Aceasta este o colectie arhitecturala, o interpretare a curentului deconstructivist, in care am generat un haos controlat, o non-liniaritate a procesului de design, prin tot felul de reguli de arhitectura, transpuse pe designul de produs.
Am folosit componente elementare de incaltaminte folosite in moduri cat mai neasteptate. Tocuri pe post de maner de geanta, tocuri care apar unde nu te astepti - al doilea toc in talpa, ori a treilea toc pe botul pantofului ca un inorong. Toate acestea realizeaza, de fapt, un efect antisimetric, pentru ca atunci cand intorci incaltamintea cu talpa in sus el sa para la fel. Deci, tot felul de trucuri si tot felul de elemente, totul culminand cu o pereche de sandale care au o inaltime de 31 de centimentri.  

Probabil ca presa internationala a remarcat articolele scrise de jurnalistii romani si m-au contactat, am dat cateva interviuri prin telefon, iar o agentie si-a trimis un reporter chiar la atelier, am povestit despre ce am facut si m-am trezit cu articolele respective.

Va gandeati ca tocurile acestea de 31 de cm vor produce o isterie internationala, ca pana la urma asta s-a intamplat?


Nu m-am gandit la lucrul acesta, insa recunosc ca am vrut sa produc un soc, am vrut sa scot in evidenta si clar ca am atras atentia. Nu stiu, nu m-am gandit daca a fost voit lucrul acesta, dar am vrut sa fac ceva spectaculos, iesit din tiparele normale. Am avut o idee de suprapunere de platforme de un an si jumatate, dar de abia acum am reusit sa pun in practica, mai ales ca am urmarit tendintele internationale, cele de constructie, cu modificare optica, iar eu am dus mai departe ideea in modul meu caracteristic. Dupa parerea mea, aceasta este tendinta pentru toamna/iarna 2010/2011.
Am mai vazut cateva colectii care au incercat sa faca acelasi lucru, doar ca designerii s-au oprit unde nu trebuie, eu am mers mai departe.

Eu as putea sa va mai spun ceva, oarecum... mai din partea mea. Eu nu am un imperiu financiar in spate, probabil nu o sa am niciodata, si intotdeauna ma joc cu elementele care imi sunt la indemana. Eu incerc sa fac spectacol cu foarte putini bani, iar acum am avut la indemana componente elementare de incaltaminte pe care le-am montat diferit fata de toti ceilalti. Asta este tot ce am eu in plus fata ce ceilalti. Pe cand, daca as fi avut bani, faceam ceva mai spectaculos in care sa se vada ca sunt foarte multi bani investiti. Eu am creat aceasta isterie fara bani.

Este vorba de creatie?


Este vorba despre creatie si de ideea de a te juca cu elemente nu neaparat costisitoare, dar de un efect mult mai mare. Exista, de exemplu, modele cu doua tocuri functionale, adica o suprapunere de doua tocuri care da o inaltime de 18 cm. La prima vedere, nici nu se vede ca sunt doua tocuri, dar ele exista si sunt pozitionate unul peste altul, acolo unde trebuie, adica unde se sustine piciorul. Nu am avut un toc gata facut de 18 cm si atunci l-am inventat, dar din bucati.

Cat ati lucrat la perechea de pantofi cu tocul de 31 de cm?


La mijlocul lui februarie am inceput cu desenele si calculul matematic, pentru ca aceasta pereche rezulta dintr-un calcul matematic. Esteticul vine ca o interpretare a calcului matematic.
De asemenea, in ciuda faptului sunt foarte inalte, sandalele ofera o siguranta nemaipomenita celei care le incalta. Am avut pana acum 4 prezentari, in decurs de o saptamana, in care manechinele s-au descurcat extraordinar pe acele tocuri de 31, pentru ca au mers firesc. Sunt foarte bine calculate. Nu este un efort, doar ca sunt fetele mult mai sus. Sunt foarte comode, de exemplu daca o bruschezi pe fata, aceasta nu cade. Nu stiu daca ati vazut in emisiunea lui Maruta, el a bruscat o manechina, iar ea nu a cazut. Sunt ca niste piramide, dar nu arata asa. Am creat acel efect vizibil instabil, dar foarte bine calculat, ca instabilitatea asta sa fie doar vizuala, nu si functionala.

Dailymail o provoaca pe Victoria Beckham sa va poarte piesele. Daca vi s-ar oferi aceasta oportunitate, v-ati gandit care sunt piesele care i s-ar potrivi?


Ea nu este o tipa foarte inalta. Eu nu-mi permit sa-i fac recomandari, eu imi permit doar sa ma lase sa-i creez nu ceva ce am mai facut, ci ceva ce nu am mai facut.

O noua provocare?


Da, o noua provocare. Pentru ca pentru mine conceptul acesta pe care l-am facut este deja consumat, chiar daca el se refera la toamna/iarna 2010/2011, dar este doar o anuntare, nu este un produs pe care vreau sa-l vand. Eu as vrea sa ma provoace sa-i creez ceva care sa o impresioneze, ceva ce nu a mai vazut pana acum, iar asta nu este valabil doar pentru Victoria Beckham, pentru oricine, evident, tinand cont de personalitatea fiecaruia, dar in viziunea mea.

Ma gandesc ca deja aveti in minte urmatorul model revolutionar. Macar in stadiu de schita, dar sunt sigura ca exista deja in pregatire.


Am cel putin 50 de modele care asteapta sa fie puse in opera, si sunt socante de-a dreptul. Vor aparea in colectiile viitoare.
Acum abia am lansat-o pe aceasta si astept provocari noi. Pentru ca pentru asta sunt format. Eu am o formatie de arhitect si ma bazez foarte mult si pe reguli de arhitectura, si pe reguli de design, si pe reguli artistice.

Ca tot a venit vorba despre provocari. Pantofii pentru Sultan (n.r. Cel mai inalt om din lume) sunt in lucru?


Da, sunt in lucru. Este un proiect despre care nu pot sa vorbesc in acest moment, dar in momentul in care totul o sa fie ok o sa vorbesc si despre asta.

Stiu ca o sa plecati in Caravana...


Da, chiar azi noapte am avut prezentare la Iasi si abia acum m-am intors. Am prezentat chiar cea mai recenta colectie si am facut o impresie foarte buna acolo, fetele s-au descurcat extraordinar, desi nu le cunosteam pe multe dintre ele. Au fost la prima purtare si s-au descurcat foarte bine.

Urmeaza o alta prezentare in aceasta Caravana sau v-ati oprit aici?


Eu nu mai particip, am foarte mult de lucru acum. Din cauza ca ultimele doua, trei saptamani am stat foarte concentrat pe colectia toamna/iarna mi-am neglijat multe treburi, iar acum recuperez.
 

Comentarii (20)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Ella pe 4 Aug 2010, 22:27
    moda

    Mie chiar imi place ideea de a iesi in evidenta cu ceva extravagant.Inainte de a critica si comenta ce face domnul Mihai Albu mai bine ganditi-va ce ati realizat voi mai bun.Sunt sigura ca nimic.

    1
    0

  • edaisanalia pe 10 Iul 2010, 14:52
    frumos

    Frumoase creatiile

    1
    0

  • ROXA pe 10 Mai 2010, 21:36
    felicitari

    felicitari Mr Albu.super idee.Iar daca pana sa apara lady gaga nu se purta nici o creatie vestimentara care aparea pe podium iata ca acum lumea a inceput sa se adapteze si sa invete sa accepte omul asa cum este.tocuri de 31 daca va purta gaga va purta si america si toti fanii ei si incet incet se va ajunge la acceptare si la integrare in stilul nostru de viata. e drept noi unii romani sunt mai reticenti la tot ce inseamna nou. sunt absolut convinsa ca aleasi dispute au fost si cand a fost lansat pantoful cu toc cui de 10 sau 15 cm. deci furtuna asta va trece, de asta sunt convinsa. iar al doilea model dupa parerea mea se potriveste minunat in videoclipul samba al andreei banica. si nu uitati ceva cascotasilor ... cainii latra, caravana trece. v-am pupat din sibiu.

    1
    0

  • DK pe 10 Mai 2010, 20:26
    oare ce sunt aceste creaturi ? cine o sa poarte pe strada asa ceva ?

    ...ca de purtat nu prea mi se pare a putea fi purtate..chestii ptr vreun muzeu abstract ???????? serios acu' ,mi se par chiar niste chestii ptr circ,nicidecum ceva purtabil,deci sa nu se gandeasca cineva ca vreo femeie o sa poarte asa ceva le vreo petrecere,chiar v-a fi de WOW ! :))))))))

    0
    0

  • denisa pe 9 Mai 2010, 21:17
    :))

    ce-i drept ca uitandu-ma la poza n-ar mai lipsi mult ca sa para fata ca e la circ pe catalige:))

    0
    0

  • denisa pe 9 Mai 2010, 20:02
    moda de pe pasarela nu de strada

    e de apreciat ca desi sigur nu e singurul din lume care si-a imaginat sandale cu un toc atat de inalt e singurul care a indraznit sa le creeze, mai ales pe o piata atat de plina de pareri diferite, gusuri si critici cu stiinta sau fara.si celor care li se par tampenii, ar putea fi daca isi imagineaza ca scopul e a fi purtate pe strada.aceste sandale nu avantajeaza nici macar o fata scunda...lungimea picioarelor ramane acceasi, iar pentru fetele inalte nu sunt de imaginat.in plus, atata timp cat o persoana poarta aces te sandale pentru simplul fapt ca ii plac, ca vrea sa le afiseze sau sa mascheze anumite defecte(ex:inaltimea) cred ca trecatorii nu ar trebui sa priveasca cu dispret sau in deradere pe cei care le-au ales...numai ca mentalitatea din romania e una inca foarte inchisa, toti trebuie sa se imbrace la fel, cel care iese in avidenta e de obicei un "ciudat".mai priviti si peste granita tarii sa vedeti ce se poarta, care e mentalitatea.

    0
    0

  • dracu pe 9 Mai 2010, 19:52
    30 cm sa abe teancul de bani de 10roni (ca tot este vorba de zeci) pe care sal castige omul(muritorul de rand.

    va-ti platit toate dandanalele dintr-o luna , dintr-un singur salariu bugetar,(cu parinte bolnav de cancer, copil si cel de-al 2-lea membru al fam. fara nici-un venit(nici somaj), si acum va trebui tocuri? unde va este lipsa la cap? cu ce ganditi?

    0
    0

  • monica pe 9 Mai 2010, 08:22
    TOCURI?

    FRUNOS? NU ASI ZICE! ASTEA NU SUNT TOCURI,SUNT "CATALIGE" INFRUMUSETATE!!!

    0
    0

  • eusicumine pe 8 Mai 2010, 23:17
    .,.,.,

    O adevarata porcarie. Buni sa-ti rupi gatu. Am vazut manechine cazand de pe podium cu pantofi normali, dar cu astia nici nu vreau sa-mi imaginez cum mergeau. Parerea mea e ca a chinuit manechinele la prezentare. Uitativa la tipa din poza ce cracanat sta ca sa-si pastreze echilibrul.......

    0
    0

  • ssamara20 pe 8 Mai 2010, 22:03
    ...

    nu sunt niste sandale pe care sa le poti purta cu usurinta pe strada dar ptr podium mi se par o adevarata opera de arta, in plus Mihai Albu este cunoscut la noi in tara si nu sa consacrat prin extravaganta ci prin eleganta si finetea cu care creaza fiecare model in parte! Felicitari!

    0
    0

  • valentin pe 8 Mai 2010, 16:51
    ...........

    Ma bucur ca am avut si eu ocazia sa vad pantofi cu toc de 31 cm.M-i se pare ca lumea din ziua de azi face orice sa fie cat mai bine vazuti.In cazul acesta,adica a pantofilor fantoma eu ni i-as recomanda asa tiganii MULT PREA STILATEI POSH.Cred ca nici ea nu ar fi incantata.Pentru Romania sunt o minune dar international este ceva pentru a-ti face reclama.........Succes sa ai dn.ALBU...

    0
    0

  • Anca pe 8 Mai 2010, 14:41
    ....

    Inca o gaselnita....Mie mi se par niste tampenii... Fiind arhitect ca meserie de baza , ma gandeam ca Mihai Albu e mult mai creativ...Parerea mea este ca aceasta colectie e cam trasa de par , iar commenturile internationale nu sunt asa cum vrea presa romana sa arate... Victoria Beckham e mult prea stilata si sofisticata ca sa poarte chestii de genul asta.... Mihai Albu ,daca ar avea concurenta dintre cei care nu au bani sa-si finanteze o colectie si pile zdravene sa razbata pana in ''lumea lor",ar fi un 0..

    0
    0

  • Theodora pe 8 Mai 2010, 14:39
    ''La critique est aisee et l'art est difficile''

    Am privit atenta toate modelele de sandale si cred ca sunt foarte interesante chiar faine , cred ca ideea domnului Albu i-a venit cand a vazut mai multe perechi puse una peste alta si a inceput sa le aseze in diferite moduri si sa isi zica ''de ce nu'' :) e doar o idee :)dar a domnului Mihai Albu e mult mai minunata, toata aceasta colectie este superba si imi pare bine sa vad asa noutati chiar daca mai neobijnuite..Felicitari!!!!

    0
    0

  • geno pe 8 Mai 2010, 10:47
    e un adevarat artist

    colectia e superbaaaaaaaa. BRAVO MIHAI ! esti tare !

    0
    0

  • Maria pe 8 Mai 2010, 10:27
    Moda e arta

    Teresa, Ana, Mona moda e arta la nivelul la care creeaza Mihai Albu. Nu te obliga nimeni sa porti astfel de incaltaminte desi dupa declaratiile creatorului sunt comozi pantofii. Arta moderna si contemporana socheaza, defineste trenduri. La urma urmei de ce nu un pantof de 30 cm? Poate fi amuzant sa apari la o petrecere a prietenilor cu 30 cm mai inalta. E altceva decat clasicii pantofi de seara de culoare verde metalizat :).

    0
    0

  • ANA pe 8 Mai 2010, 08:59
    SANDALE

    NU E CHIAR ASA DE GROZAV ! SCORNESTE SI EL CEI TRECE PRIN CAP, POATE,POATE !!!!....BANI SA IASA. HAI SA FIM SERIOSI !!!! EXAGEREAZA, DAR ASTAE CINE ARE NEVOIE DE ASA SANDALE ???? O FEMEIE SAU DOMNISOARA CU MINTEA LIMPEDE ,SIGUR NU LE-AR PURTA !!!

    0
    0

  • Teresa pe 8 Mai 2010, 02:09
    citeste si comentariile din presa staina legat de sandalele tale

    Trebuia sa citeasca si comentariile facute in presa straina la acest articol sa vada ca nu prea au fost pozitive parerile legate de sandalele lui.Chiar cineva comenta ca romancele sint f sexi dar f scunde si de asta au fost create asemenea sandale.

    0
    0

  • Teresa pe 8 Mai 2010, 02:09
    citeste si comentariile din presa staina legat de sandalele tale

    Trebuia sa citeasca si comentariile facute in presa straina la acest articol sa vada ca nu prea au fost pozitive parerile legate de sandalele lui.Chiar cineva comenta ca romancele sint f sexi dar f scunde si de asta au fost create asemenea sandale.

    0
    0

  • Mona pe 8 Mai 2010, 01:19
    Tocuri

    Mi se pare mai mult o extravaganta, nicidecum ceva deosebit in sensul pozitiv al cuvantului. Personal, n-o vad nici pe Victoria Beckham, nici pe vreo alta "diva" sa poarte asa ceva.

    0
    0

  • elenush05 pe 7 Mai 2010, 20:36
    un geniu ...

    e de apreciat tot ceea ce face.sincere felicitari! in legatura cu tocurile de 31 de cm ,vorba Iuliei Albu,locul lor ar fi intr-un muzeu!splendid...:X

    1
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod