Mic ghid despre perle

Diamond Bijou iti dezvaluie astazi o serie de amanunte despreperle. Considerate cele mai apreciate geme de natura organica, perlele auo valoare extrem de mare, pretul lor fiind comparabil cu cel al pietrelorpretioase.

Sunt folosite in bijuterie inca de pe vreamea Egiptului Antic, fiindamintite in Biblie si Talmud. Perlele folosite astazi sunt de doua feluri:perle naturale si perle naturale de cultura.

Perlele iau nastere in corpul unor moluste (scoici, melci, nautili). Mareamajoritate a acestor moluste traiesc in apele marine. Aceste animale auun corp moale, acoperit de un pliu al pielii denumit manta, ce secretacochilia protectoare. Atunci cand intre cochilie si manta patrunde uncorp strain (un graunte de nisip sau un parazit), acesta irita mantauacare incepe sa secrete sidef.
Molusca depune in jurul acelui corp miisi mii de straturi concentrice de sidef, acest proces durand intre 10 si20 de ani. In timpul procesului de formare al perlelor, lumina patrundein stratele foarte subtiri de sidef, producand fenomenul de irizatie alperlei.

Desi majoritatea molustelor marine produc perle, sunt estrem de putinecele care dau perle de foarte buna calitate. Cele mai importante scoiciproducatoare de perle sunt stridiile. Ele traiesc in Marea Rosie, apeleIndo-Pacificului (Australia, Polinezia, Filipine, Japonia) in apeleOceanului Atlantic ( aproape de Mexic si Venezuela, dar mai ales in PearlsIslands, aproape de Nicaragua). Cele mai valoroase perle naturale provindin zona Bahrain si Golfului Persic.

Culoarea perlelor naturale variaza foarte mult, in functie de specia carea produs perla, dar si de conditiile in care a trait scoica (compozitiaapei, curenti maritimi, hrana).
Astfel culoarea poate varia de la alb,galben, roz, bleu sau verde pana la brun si gri inchis.

Exista si perle de apa dulce, produse de scoici care traiesc in Europade Nord, Siberia, America de Nord, China sau Japonia.

De ce perlele pot avea un pret foarte ridicat? La o mie de scoicipescuite, un procent foarte mic poarta perle, iar dintre acestea probabildoar una din zece mii este o perla cu calitati foarte bune.

Exista si perle de cultura, Japonia fiind cea mai mare producatoarede astfel de perle. La sfarsitul secolului al XIX-lea are loc inJaponia o activitate serioasa de cercetare pentru producerea perlelorde cultura. Metodele au fost continuu perfectionate, iar in anii '20apar pe piata primele perle de cultura.
Acesta afacere este insa extrem de costisitoare, iar primele rezultateapar dupa 20 de ani.
Scoicile au nevoie de o ingrijire speciala, ratamortalitatii putand ajunge si la 50%. Dupa patru ani, doar un sfertdintre scoici vor produce o perla, iar dintre aceste perle un procentmai mic de 25% se pot comercializa.

Criteriile in functie de care se stabileste valoarea unei perle: diametru,greutate, orient, culoare, stralucire si forma. Greutatea perlelor semasoara in grani (nu este acelasi lucru cu gramul). 1 gran = 0.05 grame(1gram = 20 grani).

Gradul de stralucire este dat de stralucirea unei pete de lumina care sereflecta pe suprafata perlei, cu cat acest contur este mai mare cu atatstralucirea e mai buna. Irizatiile sidefului din care este alcatuitaperla poarta denumirea de orient. Asa cum s-a mentionat, perlele aumai multe culori, insa cele mai valoroase sunt roz, alb-argintiu, crem,auriu, bleu-gri si negru.

Forma este un alt criteriu important de evaluare.
Cele mai apreciate si,in consecinta, cele mai valoroase sunt perlele rotunde, sau in formade picatura. Acestea sunt in general si mai rare, si de aceea si pretullor este mai mare. Apreciate sunt si cele rotunde aplatizate, denumitebuton. Cele care au o forma neregulata poarta denumirea de baroc, fiindmai des intalnite si cu o valoare mai mica.
 

Comentarii (45)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Bertok karcsy pe 12 Ian 2015, 09:37
    vand perle naturale

    Buna ziua,cum pot evalua un colier de perle naturale si unde?Va multumesc anticipat.

    0
    0

  • PANAIT GHEORGHE pe 19 Dec 2014, 22:06
    Pretul unui colier din perle australiene

    As dori sa stiu unde se poate evalua un colier din perle originale australiene si eventual vinde-31 de buc. de la12-16,5 mm, lungime 48 cm-insirat pe fir in anii1960-eventual o adresa din Bucuresti sau din Romania.

    0
    0

  • Dumitrela pe 27 Iun 2014, 02:08
    Pretul si unde se vinde o perla cu Certificat de Autenticitate din Tahititi ?

    Va rog sa-mi raspundeti unde si cu cat pot vinde o Perla din Polinezia cu Certificat de Autenticitate ? Va multumesc

    0
    0

  • Papa pe 13 Mar 2012, 15:09
    despre perle naturale

    Si eu sunt posesorul citorva perle naturale, de culoare alb sidefat, gaurite, cu un diametru de 10 mm. Inca un amanunt: sunt foarte vechi si patina timpului nu se cunoaste. Sunt interesat sa le vind, dar pentru acest lucru doresc sa aflu daca exista posibilitatea in Romania a evaluarii si certificarii.

    0
    0

  • Papa pe 13 Mar 2012, 15:03
    Despre perle naturale

    Si eu sunt posesorul citorva perle naturale, de culoare alb sidefat, gaurite, cu un diametru de 10 mm. Inca un amanunt: sunt foarte vechi si patina timpului nu se cunoaste. Sunt interesat sa le vind, dar pentru acest lucru doresc sa aflu daca exista posibilitatea in Romania a evaluarii si certificarii.

    5
    0

  • erika pe 25 Feb 2012, 17:54
    perle

    am si eu 49 buc perle naturale sant de la bunica mea sant f vechi si vreau sa le vand cei interesati rog sa ma contacteze fratelo1984yahoo.com

    0
    0

  • catalin ciobanu pe 10 Ian 2012, 12:40
    cumpar perle naturale

    Doresc sa cumpar un sirag de perle naturale adevarate, nu naturale de cultura

    9
    0

  • cosmin pe 1 Ian 2012, 23:47
    detali

    am un colier de perle cu anchizatore 18 karate si nu stiu unde sa le dau.daca stiti va rog sa ma ajutati sa le dau.ym cosminflori1977.va multumesc

    4
    0

  • Laura pe 11 Oct 2011, 06:02
    modalitate de verificare a perlelor

    Diferenta intre perlele naturale si perlele de cultura nu o poate face decat un laborator bine dotat de testare (de exemplu, SSEF, Guebelin, GIA, AGTA, HIRCO-India). Perlele naturale sau cele de cultură se pot distinge de perlele imitaţie folosind un microscop. Pe de altă parte, perle false sunt de obicei fie prea grele (interiorul este din sticlă) fie prea uşoare (interiorul este din plastic). O alta metoda de testare tradiţională pentru imitaţii este următoarea: frecaţi uşor suprafaţa perlei de un dinte din faţă (sau cu lama unui cutit). Perlele artificiale sunt complet netede, perfect lucioase, dar cele naturale şi de cultură sunt compuse din trombocite de sidef, care se simt uşor nisipoase. Reţineţi că şi perlele de cultură sunt tot perle adevărate, aşa că şi acestea dau aceeaşi senzaţie de uşor nisipos.

    7
    0

  • Laura pe 11 Oct 2011, 05:58
    Perle naturale vs perle de cultura

    Perlele naturale de calitate sunt pietre preţioase foarte rare. Perle naturale singulare sunt vândute adesea ca piese de colecţie, sau instalate ca piese centrale în bijuterii unicat. Există foarte puţine coliere în totalitate din perle naturale, iar acestea se vând de multe ori pentru sute de mii de dolari. Marea majoritate a perlelor disponibile astăzi sunt "de cultură",.Diferenţa dintre perle naturale (sălbatice) şi cele de cultură se concentrează asupra faptului dacă perla a fost creată în mod spontan de natură - fără intervenţia omului - sau cu ajutor uman. Principul rămâne în esenţă acelaşi: perle sunt formate în interiorul scoicii ca un mecanism de apărare la un potenţial pericol iritant, cum ar fi o bucată de materie solidă, un fir de nisip în interiorul său, ea îl percepe ca un atac din afară, o rănire a ţesutului manta. În ambele cazuri, molusca în mod natural creează un sac de sidef pentru a izola sursa iritaţiei.

    3
    0

  • florin pe 17 Sep 2011, 19:46
    perle naturale

    VAND un colier din ,,perle naturale,, 60 de bile cu diametrul de aproximativ 5 mm, culoare crem deschis, cu inchizatoare de aur. pretul este negociabil, dar rog seriozitate. contact la adresa de e-mail floricamagna@yahoo.com

    10
    0

  • costel pe 13 Sep 2011, 18:08
    perle naturale

    cum as putea sa aflu daca o perla este naturala sau de cultura? cui as putea sa ma adresez si ce as putea face pentru a afla pretul unei perle naturale?

    3
    2

  • clau pe 28 Feb 2011, 17:16
    perle

    cel mai sigur si calificat raspuns v-il poate da un bijutier.e atat de greu?

    9
    0

  • miha pe 16 Dec 2010, 13:15
    am o bratara de perle si asi vrea so vand

    acum 4 ani am primit cadou o bratara de perle roz cu argintii asi vrea sa o vand care e interesat de ia sa dia imeil la iuly07410@yahoo.com iasi

    5
    0

  • andreea pe 8 Nov 2010, 16:55
    perle

    Am primit un colier din perle naturale din china si as vrea sa-l evaluez si daca e sa il si pot vinde.

    5
    0

  • Oana pe 23 Oct 2010, 22:22
    Perle

    Am un colier din perle naturale,intrebarile mele sunt unde pot sa-l evaluez si sa obtin un certificat pentru asta,cam cat costa un asemenea colier(este aproape la baza gatului) si unde pot sa-l vand?

    8
    6

  • Natalia pe 18 Sep 2010, 15:24
    PERLA

    AM O PERLA ALBASTRA NATURALA CU DIAMETRU 1,3CM. DACA POT SA AFLU UNDE O POT EVALUA SI VINDE. MERCI ANTICIPAT.

    17
    0

  • Alexandru pe 16 Sep 2010, 20:27
    AJUTOR

    Am si o intrebare, daca ma poate ajuta cineva. Am un inel marcat z12 14 si as vrea sa stiu de cate karate este. Astept un raspuns va rog frumos.!

    1
    2

  • Carmen pe 29 Aug 2010, 20:04
    Perle naturale

    Unde pot sa vand un colier de perle naturale ?

    7
    4

  • Cosmin F. pe 12 Aug 2010, 11:05
    perle de cultura, provenienta china

    pot trimite la comanda perle din china la preturi foarte reduse. perlele nu sunt falsuri, sunt perle de cultura de apa dulce. singurele culori naturale sunt argintiu si roz. exista si alte culori facute prin insertia culorii in perla in straturi succesive, astfel incat culoarea sau luciul nu dispare la zgariere. aspectul exterior, luciul etc, are totusi de suferit. momentan sunt in tara, am adus cateva dar s-au vandut intre timp. pot trimite poze in septembrie cand ma intorc in china, poze macro care se vad foarte aproape si foarte clar. daca sunteti interesati in cantitati mai mari, va rog scrieti la florea@mail.com

    2
    1

  • Iuliana pe 10 Iun 2010, 12:12
    perle

    Perlele naturale se pot verifica foarte usor pe dintii din fata,am si eu un colier din perle de cultura cumparat din Japonia cu multi ani in urma.Asi dori sa-l vand dar nu stiu daca la noi este cineva interesat de perle si nici nu stiu macar pretul unei asemenea perle,eu l-am achizitionat cu 1000 dolari in 1995,are 36 de perle mari si 26 mici. Doresc sa-l vand cu 2500 ron,

    3
    1

  • nicoleta pe 27 Mar 2010, 09:03
    mai departe...

    naturale de cultura? va multumesc !

    4
    0

  • nicoleta pe 27 Mar 2010, 09:02
    am incercat si cu dintii....

    am primit de curand un inel care are ceva asemanator cu perlele despre care vorbiti, si am tot citit despre perlele acestea si am incercat si cu lama cutitului si cu dintii,iar de la cutit nu au ramas semne pe ele iar de la dantura nici atat. doar ca mi s a pilit cum s ar spune dintele. si pietrele astea nu au nici o urma in schimb,tot lucioase au ramas.acum intrebarea mnaturale de cultura? ea este : ce material poatefi de nu se modifica,pot fi perle

    0
    0

  • raluna pe 22 Mar 2010, 17:31
    magazin perle

    am uitat sa mentionez ca ma intereseaza in orasul Bucuresti

    2
    0

  • raluna pe 22 Mar 2010, 17:30
    magazin perle

    Ma puteti ajuta sa-mi spuneti unde gasesc un magazin specializat sau de unde pot cumpara un colier de perle de cultura? Am cautat pe internet dar gasesc doar magazine online. Prefer totusi sa vad ceea ce cumpar. Multumesc

    0
    2

  • raluna pe 22 Mar 2010, 17:05
    magazin perle

    Ma puteti ajuta sa-mi spuneti unde gasesc un magazin specializat sau de unde pot cumpara un colier de perle de cultura? Am cautat pe internet dar gasesc doar magazine online. Prefer totusi sa vad ceea ce cumpar. Multumesc

    0
    3

  • jeny pe 24 Dec 2009, 15:24
    CUM AFLU DACA PERLELE CE LE AM PRIMIT SUNT VERITABILE+_

    Unde as putea verifica perlele? Si cum le-as putea verifica?

    9
    1

  • alexandra pe 10 Nov 2009, 11:06
    perle

    Unde as putea verifica perlele? Si cum le-as putea verifica?

    2
    0

  • corina pe 27 Mar 2009, 11:32
    verificare perle naturale

    E absurd sa zgarii o perla naturala sperand sa-si revina dupa ce o lustruiesti. Intradevar, ramane tot lucioasa si pe zgarietura daca stratul de nacru e suficient de gros, dar dunga se vede. In general perlele nu e recomandabil sa le pastrezi impreuna cu alte bijuterii tocmai pt ca se pot zgaria. Perlele naturale si de cultura se testeaza simplu cel mai bine pe suprafata dintilor din fata. Freci putin perla pe dinte si daca simti ca are asperitati atunci inseamna ca e naturala sau de cultura. E greu de detectat care e perla crescuta natural sau care e formata in culturi; pt asta se fac examene minutioase in laborator. In zilele noastre perlele naturale salbatice sunt f rare si f scumpe. Perlele de plastic sau de sticla nu au asperitati si ca atare se simt f lucioase pe suprafata dintelui. Perlele Swarovski, o imitatie superba, se simt de asemenea lucioase la testul cu dintele, dar spre deosebire de imitatiile de plastic sau de sticla: au luciu perfect, sunt rezistente in timp, rezistente la zgarieturi si la produse chimice si au greutate egala cu cea a perlelor naturale. Pt testarea perlelor mergeti in Bucuresti la ANPC, mai exista laboratoare de testare si in alte orase mari dar nu stiu unde. Bijutierii din oras sau vanzatorii de la magazinele de bijuterii nu stiu sa testeze bijuterii, nu au aparatura, iar majoritatea habar nu au ce vand.

    2
    0

  • ENCIU MARIA pe 17 Mar 2009, 18:19
    perle naturale

    cam cat costa cel mai simplu colier de perle naturale?

    13
    7

  • gabriela pe 15 Mar 2009, 12:36
    Perle naturale

    Am fost de curand in China, de unde mi-am cumparat doua seturi de perle naturale-unul roz si altul bleu-gri. Vanzatoarele de perle ne-au aratat cum poti deosebi o perla naturala de un fals: cu lama unui cutit sau cu o foarfeca razuiesti suprafata perlei. Cele naturale, daca le lustruiesti isi revin la loc, adica nu au absolut nici o zgarietura, pe cand falsurile raman zgariate. Sper sa fiu de folos celor interesate.

    2
    4

  • madalina pe 5 Mar 2009, 08:17
    perle de la AVON

    am comandat din catalogul de produse cosmetice AVON cecei din perle de cultura ci 15 lei,redusi de la 30 lei.ma intreb daca sunt perle sau doar plastic la pretul asta asa de ieftin.

    7
    0

  • Alin pe 26 Feb 2009, 11:30
    colier din perle naturale

    salut.am un colier din perle naturale,si as dori sa le valorific,si sa obtin un cetificat de autenticitate.ma puteti ajuta ?..nu stiu unde le pot evalua...

    2
    3

  • Petronela pe 17 Ian 2009, 20:44
    colier cu perle veritabile, diamant, si safire

    cum aflu valoarea perlelor (colierul are 112 perle, 1 diamant mic 0,70 k si 8 safire)

    0
    5

  • marius pe 14 Ian 2009, 02:37
    perle naturale diferit de perle de cultura!!!

    Nu cred ca ati vrea sa stiti cat costa o perla naturala..mii de euro siragul; perlele de cultura tot naturale sunt numai ca-s "produse" prin interventia omului. In Romania ma indoiesc ca are cineva perle naturale la vanzare, foarte foarte greu se gasesc si in afara

    1
    0

  • dea pe 12 Ian 2009, 18:52
    scoici

    a fost interesant referatul despre scoicile cu perle,mi-a placut !:X:D

    0
    1

  • ana-maria pe 4 Ian 2009, 01:46
    perle

    cum pot deosebi perlele adevarate de cele false?exista in Romania cineva care la poate recunoaste pe cele adevarate?

    3
    2

  • zaharia pe 10 Sep 2008, 19:35
    brosa cu perle

    stie cine va unde as putea vinde o brosa cu perle

    0
    2

  • delia pe 18 Aug 2008, 17:04
    despre perle

    M-ar interesa un colier din perle originale roz daca se poate ovale .Cam cat costa. Multumesc si la cine sa ma adresez

    0
    2

  • Alice pe 29 Apr 2008, 15:12
    am o brosa din aur cu perle pe marini

    as vrea sa stiu si eu cum si unde pot vinde o brosa de aur si pe margine perle..este adusa din italia si vreau sa ma interesez unde pot sa afllu daca sunt adevarate.ast rasp

    0
    4

  • daniel pe 20 Apr 2008, 20:12
    pretul perlelor

    As vrea sa stiu si eu cu cat se vand perlele.Pot aduce din Tahiti si Bora Bora.

    3
    8

  • viorel pe 14 Apr 2008, 23:25
    perle naturale

    Buna seara va rog respectos,spuneti-mi si mie cit costa un colier cu perle naturale, dim 9mm-lungime 45 cm..Va multumesc anticipat

    3
    10

  • viorel pe 11 Apr 2008, 15:44
    evaluare

    Buna ziua,cum pot evalua un colier de perle naturale si unde?Va multumesc anticipat

    3
    7

  • LILIANA SOIMAN pe 9 Apr 2008, 15:07
    evaluare perle

    Salutari de bine Cine sau ce organism elibereaza certificatul de autenticitate pentru perle naturale? Va multumesc Liliana

    12
    4

  • ioana pe 11 Mar 2008, 21:53
    perlele naturale

    cum se deosebesc perlele naturale de cele lente perle de cultura si cele nenaturale.

    14
    7

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod